Projektor og lerret

Projektor til filmvisning og presentasjoner

En projektor er realiseringen av drømmen om egen hjemmekino. Å få en tilnærmet kino-opplevelse i eget hjem kan ha vært en drøm fra barnsben av. Se de nyeste og mest spektakulære filmene hjemme hos deg selv. Eller trå til med klassiker-kveld med Ben Hur eller Tatt av vinden.

Projektorer egner seg også til tv-visning eller som nytteredskap på arbeidsplassen. En god presentasjon kan miste en del av sine kvaliteter hvis det tekniske utstyret ikke fungerer som det skal.

Power har prosjektoren du trenger, om det er til presentasjoner eller til hjemmekino. Avhengig av hva du vil bruke den til, bør du tenke over hvilken lysstyrke eller oppløsningsgrad som er best egnet. Vi har både stasjonære og transportable enheter. Blant gode projektorer vi har på lager finner du blant annet produkter fra Asus, Epson og Philips.

Presentasjoner kan som regel vises på en hvit vegg, men blir enda bedre med et lerret. Projektduker fra König kommer både i motorisert og manuell utgave.

En god projektor kan gjøre tilværelsen bedre blant annet på følgende måter:

  • Storfilmen vises i din egen stue
  • De store idrettsbegivenhetene presenteres på egen storskjerm for familie og venner
  • Gir ekstra dimensjoner til spill-kveldene
  • Tar mindre plass og er rimeligere enn en storskjerm-tv
  • Yter større rettferdighet til jobb-presentasjonen din

Hjemmekino eller presentasjoner?

Det er selvfølgelig litt ulike behov som skal oppfylles i de to nevnte tilfellene. Om projektoren fungerer på akkurat samme vis, kan det være greit å ta noen faktorer i betraktning.

Formatet vil være ulikt. Jobbpresentasjonen følger formatet til pc-en din, altså normalt 4:3. Film opererer i dag vanligvis med 16:9.

Behovet for god bildekvalitet og tydelige kontraster er selvfølgelig mye større når du skal vise film eller spille, enn der du bare vil vise tekst og figurer.

Dette må du tenke på når du skal ha hjemmekino

 

Først kan vi snakke om lysstyrke. For projektorer måler vi de helst I ANSI lumen. Hvor høye verdier du bør gå for, avhenger både av hvor lyst det er ellers I rommet og hvor stor skjerm du bruker.

Hvis det er normalt lyst i rommet, bør du ha en høy lysstyrke fra 1600 ANSI lumen og oppover. Jo mørkere det er, desto lavere kan du gå. Det er også slik at større skjermer trenger mer lysstyrke enn de mindre.

Men i en hjemmekino er kontrastverdiene like viktige som lysstyrken. Hvis den er svak kan det noen ganger justeres på zoomen, altså bildet blir litt mindre. Men det gjør nytten.

For krav til oppløsning er det to standarder for hjemmekino.

Det er den vanlige HD 120 x 720 720p. Den er helt grei for tv-titting.

Men for tida selges det stadig mer av det vi kaller Full HD, 1920 x 1080 1080p. Den gir bedre oppløsning, og kan yte de mer spektakulære filmene du viser på Blue Ray større rettferdighet. Den blir også foretrukket av stadig flere spillere.

Du må huske på at du trenger en HDMI-inngang til hjemmekinoen. Det er der du kobler til dvd eller Blue ray-spiller.

Dette må du tenke på når du kjøper projektor til presentasjoner

Hvis det er meningen at den skal være fast installert i et rom, bør du også her tenke over den generelle lysstyrken. Er det mulig å dempe lyset, holder det med en lav verdi.

Men det også slik at større rom trenger større lysstyrke. For seminarer og større undervisningssituasjoner er det derfor en stor fordel med høye ANSI lumen-verdier.

Med tanke på oppløsning er det viktig at den aktuelle pc-en det projiseres fra har støtte for den.

Den som er vanligst i dag er 1024 x 768 XGA. De aller fleste datamaskiner kan kjøre på den. Den er imidlertid ikke fullt så god for visning av film.

En annen som støttes av mange bærbare pc-er er 1280 x 800 WXGA. Den kan du også vise film på.

Et siste alternativ er Full HD. Den går med de fleste pc-er og er selvfølgelig ypperlig for filmfremvisning.

En bærbar projektor er et godt alternativ på mange arbeidsplasser. Da kan den brukes i flere møterom etter behov. Det store felles møterommet kan ha en fastmontert projektor, mens de øvrige kan booke den bærbare etter behov. For omreisende konsulenter eller opplæringspersonell kan det også vise seg å være et nyttig redskap.

Hvor skal projektoren stå?

Det avhenger av lerretets størrelse og projektorens avstand til det. Hvis projektoren skal monteres fast, er det verdt å bruke litt tid på dette spørsmålet. Sjekk ut hva du få til med zoom-funksjonen og juster for ønsket oppløsning.

Det er mulig å kjøpe separat takfeste til projektorene.

Ha hjemmekinoen klar til OL eller fotball-VM

Dette er to begivenheter som skaper engasjement selv hos de mindre sportsinteresserte. Når de en sjelden gang setter seg til for å nyte sport, er det godt å kunne tilby dem de ypperste fasilitetene. For de ukyndige kan det være vanskelig å bedømme offside tilfellene på en liten skjerm. Den store størrelsen bringer liv i fotballen. Bedøm selv filmingen foran straffemerket og trenernes reaksjoner.

Det er selvfølgelig av betydning også for deg som følger jevnlig med på fotball og er orientert om tabellsituasjon i så vel Premier League som i den hjemlige tippeligaen. De store kampene er ukas desiderte høydepunkt, med eller uten selskap av andre tribuneslitere.

OL-sendingene er et annet høydepunkt som avstedkommer storsalg av projektorer. Det er ikke bare de store konkurranser med nordmenn i favoritt- eller outsiderposisjoner. Det er alltid et hav av idretter å velge mellom. Noen er nær det kunstneriske som kunstløp eller turn. Andre ganger er det helt nye fascinerende sportsgrener som dukker opp på skjermen.

Storfilmen som vises på en kino nær deg

«Kommer snart på en kino nær deg» heter det ofte i kinotrailerne. Vi kan ta dem på ordet og vise den i egen stue eller tv-rom. Det sies ofte at «film er best på kino». Underforstått; jo større skjerm jo bedre. Du kommer usedvanlig godt ut av det med en god projektor som har høy oppløsning.

Det er selvfølgelig en god anledning til å invitere venner på filmkveld. En gang i tida var mandager et høydepunkt for mange. Det var den eneste dagen i uka det vistes spillefilm på landets eneste tv-kanal, NRK.

Hva med å gjeninnføre mandager som fast filmdag? En god film er også en god start på uka. Det kan gi mandagene en sårt trengt oppreisning.

Projektor eller stor tv?

Projektorene har den store fordelen at de er plassbesparende. Trenger du å disponere plassen til andre formål, kan det være greit å kun trekke ned projektorduken etter behov.

Dessuten koster en projektor med alt utstyr kun en brøkdel av det et tv-apparat i stort format vil komme på.

Men mange foretrekker fremdeles et «gammeldags» tv-apparat. Det er et fint møbel og det er garantert god oppløsning. Mindre tv-er kan også plasseres i andre rom, på hytta eller liknende.

Se vårt utvalg av flatskjermer her. Og her kan du fordype deg i Powers prisgarantier.

Chat

Hva kan vi hjelpe deg med

Chat