Overspenningsvern

Overspenningsvernet sikrer TV og datautstyret ditt

Et overspenningsvern verner det elektriske anlegget mot overspenning etter lynnedslag. Et overspenningsvern plugges inn i en jordet stikkontakt. Overspenning kan også oppstå i nettverkskabler og ikke bare i strømnettet. Om du har en PC, ruter eller TV som er tilkoblet internett med en nettverkskabel, bør denne kabelen være tilkoblet et overspenningsvern.

Heldigvis har vi jevn strømforsyning i Norge, uten høye topper og bunner som får datautstyret til å knele. Men det er ikke til å unngå skadelige svingninger i strømmen – særlig i forbindelse med lynnedslag kan det komme ødeleggende spenningstopper. Det er da du skal ha overspenningsvern.

Etterpåklokskap er lite verdt når det kommer til sikringsutstyr som overspenningsvern. Dette er en ting du skal kjøpe før lynet slår ned i nærmeste trafostasjon eller strømmast.

Vi i Power har svært gode erfaringer med overspenningsvern fra Monster – derfor har vi konsentrert oss om dette merket.

  • Fjerner effektivt strømspisser, altså store topper i strømforsyningen, og redder dermed datautstyret ditt
  • Vi anbefaler også at du setter overspenningsvern på lyd- og bildeenhetene dine: Altså TV, stereoanlegg, receiver og høyttalere.
  • Overspenningsvern kan også redusere strømregningen din – les mer om dette lenger ned i artikkelen

Overspenningsvern – slik virker det

Overspenningsvernet fjerner uønskede spenningstopper. I Norge er dette da normalt lynnedslag, men det kan være snakk om annen «forurensning» på strømnettet også.

Helst skal du ha et grovvern (type 1). Det sitter ved sikringsskapet og håndterer de virkelig store smellene. Denne virker for hele boligen. Grovvernet er beregnet på å beskytte det elektriske anlegget, ikke beskytte enkeltkomponenter.

Finvernet (type 3), som er det du finner her på siden, skal sitte så tett som mulig på de komponentene du ønsker å beskytte. Dette vernet håndterer spenningstopper ved å ekstremt hurtig stoppe spenningstopper som oppstår og sender dem til jord.

I noen boliger kan det også være aktuelt med et mellomvern (type 2). Sjekk med en elektriker om det er nødvendig for deg.

 

 

Overspenningsvernet sparer strøm for deg

Første gang jeg hørte denne påstanden i forbifarten, skal jeg innrømme at jeg tenkte det var rent markedsføringsprat. Men nei, det er faktisk riktig at et overspenningsvern kan redusere strømregningen.

Noen modeller nemlig utformet slik at når strømmen slås av på hovedkontakten, så kuttes strømmen også på flere andre kontakter. Så hvis du for eksempel setter PC-en i hovedkontakten, kan du automatisk få slått av strømmen på et visst antall andre kontakter samtidig.

For eksempel kan du ha slike oppsett:

Når strømmen slås av på PC-en, så slukkes strømmen på tre andre kontakter. Har du den eksterne skjermen, printeren og bordlampa i de tre andre kontaktene, så slukkes disse strømforsyningen til disse enhetene samtidig.

Siden det er strømforsyningen som slukkes, vil det ikke brukes strøm til standby lyset engang.

Dette oppsettet kan du bruke i stua også. Setter du TV-en i hovedkontakten, så kan du få slått av receiever, høyttalere og PlayStation automatisk ved å bruke de strømsparende kontaktene. Smart!

Husk: Etterpåklokskap er verdiløst

Alle sikringsprodukter til PC, TV eller annet elektrisk utstyr må du kjøpe før uhellet er ute. I beste fall har du bare noen ødelagte komponenter, mens i verste falls scenariet, så mister du masse arbeid som ligger på PC-en.

Det er tre ting du skal ha på plass, og det skal du bare ha umiddelbart:

  • Overspenningsvern som sikrer mot strømtopper
  • Ekstern harddisk så du kan ha en sikkerhetskopi av viktige data
  • Antivirusprogram med backupprogram

Førstnevnte, altså overspenningsvernet, skal du ha til flere komponenter i huset. Som et minimum PC og TV/stereoanlegg, men sikre gjerne hvitevarene dine også.

De to sistnevnte gjelder PC-en og sikrer arbeid og andre viktige filer.

Øvrige produkter

Ekstern harddisk for å sikre dine data

Hvis du er opptatt av å sikre arbeidet ditt, er det ikke bare et skikkelig overspenningsvern du skal investere i. En ekstern harddisk til sikkerhetskopiering skal også stå på innkjøpslista di.

De eksterne harddiskene som selges i dag har høy overføringshastighet, takket være USB 3.0. Lagringskapasiteten går fra 0,5 TB til 4 TB for de vanlige konsumentmodellene. Spesialmodeller har enda mer lagringskapasitet enn dette, men det er sjelden nødvendig til hjemmebruk.

Å koble til en ekstern harddisk er svært enkelt. Bare sett den i riktig utgang, som oftest bak på stasjonære PC-er og på en av sidene på bærbare PC, så vil PC-en automatisk kjenne igjen enheten. Du er nå klar til å overføre dine data.

Å overføre dataene kan du enten gjøre manuelt, eller ved å bruke et backup-program. Sistnevnte vil holde oversikt over hva som er overført, hva som er endret siden sist og hva som er uendret. Dermed vil programmet kun flytte over de filene som er nødvendige. I backupprogrammene kan du også definere hva som ikke er nødvendig å ta backup av, slik at du kan spare tid under kopieringen.

Antivirus- og backupprogram

Det siste «må ha» produktet du trenger for å sikre PC-en er antivirus- og backupprogram. Sistnevnte har vi allerede nevnt i avsnittet over, men det sørger altså for å kopiere nye eller endrede filer til en ekstern harddisk eller en sky-løsning.

Skulle uhellet være ute, og PC-en eller dens harddisk bli ødelagt, er dette den beste måten å sikre dine data. Bare husk at en ekstern harddisk til backup-bruk ikke skal være koblet til strømnettet eller PC-en når den ikke er i bruk. En strømtopp vil da slå ut den eksterne harddisken også.

Antivirus er også en nødvendighet. Antivirusprogrammet holder ondsinnede hackere unna PC-en din, eller isolerer et angrep som lykkes med å komme inn.

Sikkerhet til lave priser

Hos Power kan du kjøpe sikringsprodukter som overspenningsvern, antivirusprogramvare og eksterne harddisker til lave priser. Disse prisene oppnår vi ved å kjøpe inn til hele kjeden samlet – altså til alle butikkene våre i Norge, Sverige og Danmark.

Prisfordelen vi oppnår ved å handle inn slike kvanta, gir vi videre til dere forbrukere. Slik at dere vet at når dere handler hos Power, da er det billig!

Sjekk gjerne prisene hos konkurrentene våre – det gjør nemlig vi også: Vår prisrobot jobber kontinuerlig med å sjekke alle priser på elektronikk og hvitevarer i Norge. Oppdager vi at noen forsøker seg på et prisstunt, kan vi følge dem på pris.

Kundeservice sitter klare til å hjelpe deg

Hvis du er i tvil om hva slags overspenningsvern, eller andre sikkerhetsprodukter, du skal velge kan kundeservice hjelpe deg.

Etter noen spørsmål om hva du skal sikre, hvilket prisnivå du ønsker å ligge på osv. vil de raskt kunne komme med et forslag som dekker dine ønsker og behov.

Kundeservice kan du kontakte via telefon, e-post, chattefunksjonen her på siden eller via Facebook. Kontaktinformasjonen finner du i bunnen av denne siden (menyen i bunnen).

Husk at vi har butikker i nær sagt hele Norge også – du er selvfølgelig hjertelig velkommen innom i en av disse. Så kan vi gi deg en mer personlig service og du kan få se produktene.

Velkommen innom!

Chat

Hva kan vi hjelpe deg med

Chat