Kabler og tilkobling

Thunderbolt - Den beste kompakte porten på markedet

Med Thunderbolt 3 bringer Intel Thunderbolt til USB-C, og skaper en kompakt port som leverer den raskeste og mest allsidige tilkoblingen til alle docks, skjermer og dataenheter på markedet.

Denne kabelen gir nå mulighet for mer data og video-bredbånsbredde enn noen andre kabler, i tillegg til at den også kan fungere som en powerbank. Den har funksjoner som 4K-video, enkeltkabel-docker med lading, ekstern grafikk og innebygd 10 GbE-nettverk. I hovedsak er dette det Thunderbolt tilbyr, sammenlignet med andre enheter:

  • Mer fart
  • Flere piksler
  • Mer kraft
  • Kan fungere som en powerbank

Utrolig mengde muligheter

I 2015 ble Thunderbolt 3 utgitt, og er en USB-C-til-Thunderbolt 2-adapter som kan brukes til å koble Thunderbolt og Thunderbolt-enheter til alle Thunderbolt 3-porter (USB-C) på blant annet MacBook Pro. Thunderbolt-enheter er for eksempel eksterne harddisker, MacBook pros og Thunderbolt-skjermer. Thunderbolt 3 gjør det mulig å koble til alt du trenger med letthet. Den kan kobles til enhver dock, enhet og skjerm, inkludert millioner av USB-enheter. Dette gjør adapteren til en av de beste på markedet, med tilnærmet ubegrensede muligheter.

Thunderbolt er en I/O-teknologi som er utviklet av Intel, i samarbeid med Apple, og er en interface mellom datamaskiner, skjermer, eksterne enheter slik som videokameraer, med høyere hastighet og fleksibilitet enn USB.

Den støtter skjermer med høy oppløsning og dataoverføringer med høy ytelse gjennom én port, og skal kunne sende nok data til to 4K-skjermer på 60Hz, og USB-C-en tillater at opp til 100 watt energi kan overføres gjennom kabelen. Det å bevege seg fra HD til 4K skaper mye større data-overførsel, enn det var i overgangen fra SD til HD. 4K gir en utrolig video- og bilde-opplevelse med høy oppløsning og fargedybde, som gir fantastiske detaljer i bilde og tekst. Videre gir Thunderbolt 3 gamere mulighet til å koble seg til ekstern grafikk for ”plug ´n´ play” til en bærbar enhet, slik at de kan oppleve de nyeste spillene på anbefalte eller høyere innstillinger. Det gir også muligheter til ”peer-to-peer connection” med en hastighet på 10 GbE, for på den måten kunne overføre filer mellom datamaskiner, utføre PC-migreringer eller sette opp små arbeidsgrupper med delt lagring, med høy hastighet.

Thunderbolt 3 er med andre ord den mest avanserte og allsidige USB-C-docking løsningen på markedet.

Fart

Thunderbolt 3 er den porten med størst hastighet på dataoverførsler på markedet, med sine 40 Gbps. Til sammenligning har Thunderbolt 2 20 Gbps, og Thunderbolt 1 10 Gbps. Den har altså mer enn dobbelt så stor hastighet som de forrige generasjonene.

Videre har den også fire ganger så mye data, og dobbelt så stor bredbåndsbredde som noen andre kabler.

Men hva kan Ola Nordmann bruke Thunderbolt til?

Som du leste over, er thunderbolt laget i samarbeid med Apple, noe som vil si at den er integrert i Apples produkter. Dette gir produktene den høyeste funksjonalitet og hastighet på markedet. Apple er jo kjent for å ha spesial-innganger til produktene sine, som ikke er kapable med andre enheter; og et problem som dermed kan oppstå, er at du har andre produkter, som du gjerne vil koble opp til ditt Apple-produkt, men de har ikke samme versjon av Thunderbolt som Apple-produktet ditt, eller ikke Thunderbolt overhodet. Dette betyr at de to produktene ikke kan kobles sammen. Dermed vil det ikke være mulig å for eksempel overføre bilder fra Mac´en din til en ekstern harddisk, med mindre du har en adapter.

Slik kan du koble alle teknikk-enheter til Mac´en din

Thunderbolt-adaptere finnes det mange av. Et smart knep av Apple for å kunne tjene flere penger på ekstraprodukter, men en viktig del for bedre funksjonalitet for forbrukerne. Med slike adaptere kan man koble de fleste produkter til Apple-produktet ditt, noe som gjør at du kan overføre bilder til en ekstern harddisk, overføre bilder fra kameraet til Mac´en eller sette inn en ekstern CD-spiller for å kunne spille diverse spill.

Denne toveis-adapteren gjør det mulig å koble Thunderbolt og Thunderbolt-enheter til alle Thunderbolt 3-porter på MacBook Pro. Den kan også koble nye Thunderbolt 3-enheter til Mac med en Thunderbolt- eller Thunderbolt 2-port. På denne måten kan du med enkelhet koble eksterne skjermer, harddisker eller videokameraer til Mac´en din, noe som vil gjøre arbeidet (og fritiden) din lettere enn noen gang.

En annen adapter som også gjør livet lettere, er denne som gjør det mulig å koble en Thunderbolt-enhet, som en Mac, til en FireWire-enhet, som for eksempel et eksternt lydkort. Adapteren kan kobles inn i Thunderbolt-porten på Mac´en, slik at du dermed får en FireWire 800-port som gir mulighet for opp til 7 watts tilbehør, som for eksempel harddisker og lydenheter.  En annen adapter er Apple Thunderbolt til Gigabit Ethernet Adapt som gjør det mulig å kobler til et Gigabit Ethernet-nettverk. Med denne adapteren kan du koble nettverket til Thunderbolt-porten på Mac´en din, noe som gir en RJ-45 port som støtter 10/100/1000BASE-T nettverk.

Det finnes også adaptere som kan brukes til Måldiskmodus mellom to Mac´er som støtter Thunderbolt, eller til å bruke en ny iMac som skjerm for en MacBook Pro med Thunderbolt.

Chat

Hva kan vi hjelpe deg med

Chat