Tannpleie

Error loading Partial View script (file: ~/Views/MacroPartials/Grid.DynamicProductList.cshtml)
Korrekt tannpleie med riktig utstyr

Tannpleie er noe vi gjør for å ta vare på tennene. Vi ønsker både det hvite smilet og gode, tyggedyktige tenner. Vi trenger å skjerme oss for bakterier, plakk og sykdommer i tannkjøttet eller munnhulen. Vi har en rekke produkter som kan hjelpe oss med dette.

På POWER finner du de beste elektrisk tannbørstene på markedet. Vi har også de tilhørende børstehodene og andre tannpleiemidler for sikring av hvite, friske og sterke tenner. Vi har produktene fra Philips, Oral-B og Colgate.

Med riktig bruk av tannpleiemidler oppnår du

  • Hvite tenner
  • God munnhygiene
  • Å beholde tennene lengst mulig
  • Reduserte utgifter til tannlege og tannbehandling

Fordelene med en elektrisk tannbørste

Den største fordelen er kanskje at den er en fornøyelse å bruke, og derved en inspirasjon og motivasjon til godt tannstell.

Den motvirker effektivt uvelkomne gjester i munn og tannstell som plakk, tannstein og karies. Du vil også merke at du får hvitere tenner etter å ha brukt elektrisk tannbørste en stund.

Det fine med de elektriske tannbørstene er at de automatisk pusser «riktig». Det vil si at pusser med de anbefalte sirkulære bevegelsene, og ikke rette strøk som du kanskje har vendt deg til med den manuelle børsten din. Den kan også ha tidskontroller som sikrer at du bruker tilstrekkelig eller «normert» tid på de forskjellige områdene i tanngarden. Alt dette bidrar til å effektivisere og forbedre pusseteknikkene dine, alt dette med bedre munnhygiene og levedyktige tenner som resultat.

Den elektriske tannbørsten vil også oppleves som lettere å holde i. Hendene behøver ikke bevege seg så mye som med den manuelle tannbørsten. Mange eldre setter pris på dette.

Et annet pluss ligger i de utskiftbare børstene. De har et litt mindre og avrundet børstehode som gjør at det når fram på vanskelig tilgjengelige steder som i tannhuler og rundt de bakerste jekslene.

Slik pusser du tenner med elektrisk tannbørste

Mye er felles med den vanlige tannbørsten, men med noen små forbedringer eller tilpasninger.

Anbefalt bruk er i begge tilfeller 2 minutter 2 ganger daglig. Det skal helst brukes fluortannkrem.

Så er det greit å ha en metode som sikrer at du får pusset alle tilgjengelige deler av tanngarden. Den kan være å dele munnen i fire pussesoner på denne måten:

  1. overkjeve og underkjeve
  2. høyre og venstre side
  3. utsiden/innsiden og tyggeflaten oppå tennene
  4. området bak de bakerste tennene og mellom tennene

Slik får du med deg «alt».

Dernest skal pussingen foregå med sirkulære bevegelser, ikke rette som mange bruker. Den elektriske tannbørsten er programmert til å gå i sirkler av seg selv. Det er ingen grunn til å skrubbe.

Du dveler litt ved hver tann, før du mykt og langsomt lander over på neste. Husk innsiden og utsiden av hver enkelt tann.

Vær ekstra nøye med å få med deg kanten der tannkjøttet begynner. Det er nemlig her det virkelig har en tendens til å samle seg plakk og bakterier. Til slutt tar du tyggeflatene på jekslene.

Og det er ikke nødvendig å bruke muskler. Tannbørsten sørger selv for det riktige trykket.

Børstehodet eller tannbørsten skal byttes hver tredje måned. Det anbefales også å supplere med tanntråd, tannstikkere og tungeskrape for optimal munnhygiene.

Bruk av tanntråd

Det er et sted som ikke nås av tannbørsten, heller ikke den elektriske. Det er mellom tennene. Det er ikke til å komme fra at dette kan blir et fristed for Karius og Baktus, og at det dannes plakk og tannstein her.

Da trenger du tanntråd.

En praktisk måte å gjøre det på er å ta 40- 45 centimeter tanntråd som du vikler rundt fingrene. Hold den stramt mellom pekefinger og tommel og la det være 3-5 centimeters avstand. Da har du et fast grep, og du kan gå til verket.

Du skal bevege tråden varsomt mellom tennene. Sørg for å rengjøre grundig like ved grensen til tannkjøttet, men pass på å ikke skade det. Hvis du er brutal mot tannkjøttet, vil det trekke seg tilbake og gjøre tennene mer utsatt.

Bytt til ren tanntråd når du fortsetter til neste sprekk.

Ha alltid en tannpirker på lur

Du har som regel ikke lommene fulle av tannpleiemidler når du er på tur eller spiser på restaurant. Et sett tannpirkere tar imidlertid ikke så stor plass i tilfelle spisestedet ikke selv tilbyr det.

Det er slik at når du spiser vil det alltid ligge igjen matrester mellom eller langs tennene. Dette samler bakterier og forringer hygienen. Med en tannpirker kan du lirke ut slike matrester inntil du igjen får anledning til en grundig puss.

Tannkrem til enhver anledning

Tannkrem, også kalt tannpasta, er en tyktflytende krem som har det formål at den vil hjelpe deg å rengjøre tennene dine. Den legges på tannbørsten før du putter den i munnen. Ved kontakt med innsiden av munnen vil den bløtgjøres og begynne å skumme. Det gjør at børsten glir lettere.

Det er ikke mangel på tannkremtuber i dette landet. Det er mange merker å velge mellom, men liten forskjell mellom dem egentlig. I markedsføringen kan de betone forskjellige egenskaper, men de gjør stort det samme. Det avgjørende er om det er med eller uten fluor.

Tannbleking

Hvis du ønsker hvitere tenner, kan du bleke dem (som prosessen kalles). Tannbleking er først og fremst kosmetisk, og har ikke noen innvirkning på tannhelsen. Men vi skal heller ikke undervurdere helseeffekten av selvtilliten og velværet som følger med et hvitt smil. 

Tannlegen vil sin vane tro ta seg godt betalt for en slik jobb. Men du kan også kjøpe et apparat for tannhvitning til hjemmebruk. Disse apparatene er lettere versjoner av det samme utstyret tannlegen selv bruker.

Grunnene til misfarging av tennene er særlig bruk av tobakk, kaffe og rødvin. Det er også noe som gjerne kommer med alderen.

Dette er tennenes verste fiender

Du hører til stadighet disse ordene; plakk, tannstein og karies. Tannlegen bruker dermed største selvfølgelighet og du forstår kanskje ikke noe annet enn at dette er noe du ikke bør ha. Det hjelper for bevisstheten om best mulig tannpleie å ha et begrep om hva disse ordene betyr. Her kommer det kort fortalt:

Plakk er bakterierester som samles mellom tennene og tannkjøttet. Disse produserer syre som angriper tannemaljen og tannkjøttet.

Hvis plakk ikke fjernes, kan den mineralisere seg og bli til tannstein. Tannstein setter seg fast i emaljen og er veldig vanskelig å få bort. Som regel må man til tannlegen.

Karies er rett og slett det vi kaller hull i tennene. Det er det som skjer når plakk omdannes til syre som angriper tennene.

Både plakk, tannstein og karies kan imidlertid forebygges med god tannhygiene, bruk av de riktige tannpleiemidlene og godt kosthold.

Kjøp tannpleieprodukter hos POWER

Du finner det du trenger i en av butikkene våre eller du kan bestille her på nett. Utover elektriske tannbørster har vi det aller meste som går på strøm. Meld deg på nyhetsbrevet vårt og få løpende oppdateringer om nye produkter.

Chat

Hva kan vi hjelpe deg med

Chat