Laser og IPL

Laser for permanent hårfjerning

Er du lei av barbering og manuelle måter å fjerne uønsket hårvekst på er laser eller IPL-behandling et alternativ. Med disse apparatene kan du utføre det selv. Du slipper dermed å gå på dyre klinikker for gjentatt behandling.

Apparater for hårfjerning med laser eller IPL har tatt steget ut av skjønnhetsklinikkene og er nå tilgjengelige for deg som vil gjøre det selv. Det innebærer ingen risiko for deg som forbruker, og vil i lengden være både rimeligere og mer praktisk enn å oppsøke en klinikk. Hos Power har vi nå slike hårfjerningsprodukter fra Philips, Braun, Essentials, Rio og Silk N Glide.

Hårfjerning med laser eller IPL passer for deg

  • Som har mye uønsket hårvekst rundt på kroppen
  • Som er nøye med å passe bikinilinjen
  • Som er lei av stadig barbering eller voksing
  • Som vil bli kvitt hårveksten permanent

Laser fungerer best på mørke hårstrå og lys hud.

Innledningsvis bør det understrekes at denne behandlingen ikke fungerer på lyse hårstrå. Det inkluderer hvite, grå, lyseblonde eller rødlige hår. Det kommer av det at strålene identifiserer fargepigmentene før de angriper. Mørk hår har flere pigmenter. Dette kalles også for melaninet.

Dette er logisk ettersom mørke flater generelt tiltrekker seg lys. Det er blant annet derfor vi velger lyse klær i sommervarmen. Ønsker du å fjerne lyse kroppshår, bør du altså finne en annen behandlingsmåte.

Teknologien fungerer på samme måte dårligere på mørk hud.  Så det ideelle utgangspunktet for hårfjerning på dette viset er at du har lys hud og mørke hårstrå du vil fjerne.

Hva kan behandles?

Hår er bygd opp på samme måten over hele kroppen. De du mener er overflødige eller ikke gir et estetisk godt uttrykk, kan fjernes med laser.

Normale områder der folk ønsker å fjerne hår er bikinilinjen, armhulene og leggene. Men ved behov kan det også fjernes hår på mage, rygg og armer. Dette er altså med det forbehold som nevnt over, at laserteknologien først og fremst oppsøker de mørke fargene.

Det eneste stedet det ikke anbefales med laser, er i nærhetene av øyene. Øyenbrynene bør derfor ikke laserbehandles.

Fakta om kroppshår

For å forstå hvordan apparatene arbeider, er det greit å vite litt mer om hår. Du har tross alt nærmere 5 millioner av dem, fordelt på de fleste steder på kroppen. Røttene som de vokser ut fra, kalles for hårsekker. Biologisk hadde de nok en funksjon for noen hundre tusen år siden, men de kan neppe sies å opprettholde noen evolusjonsmessig fortrinn i dag.

Det er viktig å vite at hårstråene har vekst- og hvilefaser. I vekstperioden er hårstråene tykkere og har mer pigment. Det er i vekstperioden det er mulig å angripe og passivisere produksjonen i hårsekken, forhåpentligvis for alltid.

Men det er også slik at alle hårstråene ikke befinner seg i samme fase. Det er derfor det er nødvendig å gjenta behandlingen etter en stund. Hvor mange behandlinger som skal til for å fjerne all hårveksten, er individuell. Normalt snakker man om fire til seks behandlinger.

Men hormonelle forandringer kan skape ny hårvekst. Det kan derfor være nødvendig å repetere behandlingen med års mellomrom.

Slik fungerer laseren

Laser er konsentrert lys. Det er forkortelse for Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation. Konseptet ble laget så sent som i 1957. Først var den kjent som et dødelig våpen fortrinnsvis i science fiction filmer. I dag har teknologien nytteverdi på en rekke områder, i industrien som i kirurgien. Vi bruker laserstråler når vi skriver ut dokumenter fra datamaskinen og når vi spiller CD-er eller DVD-er.

I et hårfjerningsapparat blir disse fokuserte lysstrålene sendt ned i underhuden der hårsekkene befinner seg. De går som nevnt etter de mørke pigmentene, altså melaninet. Lyse hårstrå blir dessverre diskriminert i denne sammenhengen.

Når denne har funnet målet, omdannes lysenergi til varme. Hårsekken varmes opp til den ødelegges og blir ute av stand til å danne nye hårstrå.

Hva er forskjellen på laser og IPL?

Det dreier seg i begge tilfeller om lys, og hva forskjellen består i er ganske teknisk.

IPL behandling er en serie som med høy intensitet sender bredspektret lys. Laseren avleverer én direkte stråle av energi til et avgrenset område. Til å begynne med var det flest IPL hårfjernere som ble solgt til hjemmebruk.

Er det farlig?

Alle apparatene er klinisk testet. Det er samme teknologi som ligger bak som de bruker i skjønnhetsklinikkene. Det er ikke behov for noen opplæring i forhold til risiko eller feil bruk.

Det følger med instruksjonsvideoer for hvordan man mest effektivt skal bruke apparatene, men det er ingen faremomenter ved feilbruk.

Man vil normalt kjenne en lett smerte idet hårsekken varmes, og det vil også lukte brent. Det vil for de fleste ikke oppleves som noen større plage.

Før behandlingen

Laser og IPL virker best når det er en viss lenge på hårene. Derfor skal du ikke barbere deg på forhånd eller gjennomgå noen annen hårfjerningsbehandling.

Jo lysere du er huden, desto bedre er det. Du bør altså unngå all soling ukene forut for behandlingen.

Etter behandlingen

Du vil merke rødhet og kanskje litt ømhet på de behandlede områdene. Følelsen kan minne om solbrenthet. Du kan gjerne bruke litt krem for å myke opp huden.

Du bør unngå å utsette deg for soling den første uka, og bruk solfaktor når du går ut. Da vil du slippe mørke flekker.

Deodorant kan du klare deg uten et par dager. Utsett også planlagte besøk i svømmehallen. Klor vil kunne virke irriterende på huden.

Hva er forskjellen i pris?

Apparater i høyre prisklasser vil ofte kun behandle større flater på kortere tid. De kan også ha innstillinger som er tilpasset hudtypen din.

Ellers vil resultatet bli det samme; permanent fjerning av uønsket hårvekst.

Andre måter på fjerne hår på

Som nevnt er det ikke alle typer hår som kan fjernes permanent med laser. Da har vi fortsatt de gamle metodene som barbering, voksing eller epilering.

Barbering med en ladyshaver en av de enkleste måtene å bli kvitt håret på. Barbering av leggene i forbindelse med dusjen er fort unnagjort, og fungerer fint for noen dager på stranda. En god ladyshaver fjerne hårstråene fra roten. Det holder for flere uker.

En epilator gjør en enda grundigere jobb. Den napper nemlig ut hårstråene for deg. Det vil ta en god stund før de vokser ut igjen. Når de først gjør det, er de ofte tynnere og lysere enn de var før. Det gjør litt vondt å bruke den, særlig i begynnelsen. Men som regel ikke verre enn at man tåler det.

Voksing er en kjent metode som ofte utføres på klinikker. De klistrer strips eller tape på det området det skal fjernes hår. Deretter røskes det av. Hårene blir borte, men behandlingen må gjentas regelmessig.

Endelig er det noen apparater for litt vanskelig tilgjengelige områder. Vi snakker for eksempel om en nesehårstrimmer. Ja, når vi har oppnådd en viss alder, begynner håret å komme ut også her. Med dette lille apparatet ordner du problemet.

Bestill det du trenger på vår nettside, og vi sørger for rask levering. Husk du har 30 dagers returrett her hos oss.

Chat

Hva kan vi hjelpe deg med

Chat