Platespiller

Ny platespiller for gjenhør av gammel musikk

Selv om vi i dag ofte benytter oss av digitale mediespillere, CD-spillere og mp3-spillere, er det ingenting som gir den samme nostalgiske lydopplevelsen som en platespiller med vinylplater. Her hos Power tar vi lyd seriøst, og vi kan by på platespillere som gir nytt liv til platesamlingen din. Ønsker du kanskje å digitalisere gamle LP-er du har liggende, som kanskje ikke er like lett å skaffe digitalt, så finnes det også spillere med USB-utgang som lar deg koble platespillere til datamaskinen, og det følger med programvare som gjør LP-ene dine om til mp3-filer.

En platespiller sikrer lydgjengivelser fra de store og legendariske musikkartistene i den siste halvdelen av det forrige århundre. Den gir muligheten til å avspille de originale vinylplatene på samme måte som da de kom for første gangen. Dette er til stor glede for musikkelskere, lydentusiaster og nostalgikere.

En platespiller gjør det mulig å avspille analoge vinylplater, eller LP-er. Moderne platespillere lages etter nøyaktig det samme konseptet som de gamle. Hos Power fører vi platespillere fra Ion, Pioneer, Elipson og Audio-Technica. Det følger også med programvare som gjør det mulig å digitalisere de gamle platene dine.

Med en platespiller får du:

  • Gleden av å spille de gode, gamle platene dine
  • Muligheten til å kjøpe nye og utvide platesamlingen din
  • Gjenskapt lydbildet fra den gangen musikken var ny
  • Digitalisere musikken over til mp3-filer

Men vinylen var ikke død

Mange trodde at vinylplatene og den tilhørende teknologien ville trekke sine siste sukk etter introduksjonen av CD-er og CD-spilleren. Enda sikrere ble de ved innføring av strømmetjenester. For slik er historiens gang. Når det innføres ny teknologi på skuldrene av den gamle, vil den alltid fortrenge tidligere løsninger.

Men de tok likevel feil. Salget av platespillere har økt dramatisk de siste årene. Tall fra elektronikkbransjen viser at det selges 12 ganger så mange platespillere som CD-spillere. Noen kaller det en retrobølge, men det kan være mer enn det.

Selvfølgelig var det mange som satt med enorme lagre av singler og LP-plater på den tida alle gikk over til CD-spillere. Ny musikk ble kjøpt inn som CD og klassikersamlingen ble bygget opp på ny i dette formatet. De gamle platene ble etterhvert stuet opp på loftet.

Men vi snakker om en eller flere generasjoners musikkopplevelser. Det er knyttet minner til dette. Som når forfatteren Lars Saabye Christensen i boka «Beatles» gjengir følelsen når det kommer har kommet ei ny skive fra bandet som bærer det samme navnet som bokas tittel.

Det handler også om endelig å få spilt all musikken som en har liggende. Kanskje har en gjenanskaffet seg de store titlene, men det er også mange mindre kjente skatter i de store samlingene som fortjener å spilles.

Det er også blitt vanlig å lage plater ved lansering av ny musikk. Den er fortrinnsvis beregnet på entusiaster. Bandene får mulig til å gi litt ekstra til den dedikerte fansen.

Vi skal heller ikke undervurdere stemningen som ligger i det å sette på en platespiller. Ved avspilling av digitalisert musikk fra strømmetjenester ligger det intet ritual. Det er bare å trykke på en knapp, så spilles musikken. Det at du fysisk velger ut en plate du vil at de andre skal høre, tar den ut av omslaget og legger på platespillerens skive gjør at musikken blir mer verdt å høre på. Det ligger en forventing i det stiften får kontakt med rillene. Den følelsen kan ikke gjenskapes digitalt.

Platespillerens komponenter

Vi snakker gjerne om tre bestanddeler som er viktig for en platespillers utseende og funksjon:

  • Pickupen hvor stiften er festet
  • Armen med pickupen
  • Den roterende tallerkenen

Vi kan saktens også legge til en motor som driver det hele og en forsterker lyden kommer ut fra.

Men av disse er det pickupen som har mest å si for selve kvaliteten på lyden. Det er stiften som kommer i kontakt med de fysiske rillene som i første instans skaper lyden. Her skapes vibrasjoner som omdannes til elektriske bølger. Disse forsterkes slik at vakker musikk strømmer ut av høyttaleren.

Det er i hovedsak to typer pickup; MM (Moving Magnet) og MC (Moving Coil). MM pickup avgir høye signaler og MC noe lavere.

Forsterker til platespiller

En platespiller trenger sin egen forsterket. Du kan ikke uten videre plugge den inn i en annen forsterker.

Forsterkeren for platespiller går under betegnelsen «RIAA-trinn». En del platespillere har denne innebygget. I motsatt fall bør du kjøpe den separat. Hvis du ikke bruker denne vil du oppleve at bassen forsvinner under avspillingen, og at diskantlyden blir skrikende.

Hva koster en platespiller?

På Power har vi platespillere i forskjellige prisklasser.

Det du kan tenke over er at rimeligere platespillere også er laget av billigere deler. De har med det kortere holdbarhet, og kan avgi noe dårligere lyd. En billig stift vil også slite mer på platene dine.

Men det er også lydeksperter som mener lydkvaliteten avhenger mer av forsterkerne og høyttalerne enn selve plata.

Brukte platespillere er også fortsatt å få kjøpt rimelig, så lenge ikke selger krever en antikvarisk verdi. Men du vil kanskje være best tjent med å kjøpe en ny når du først vil investere litt i plateinteressen din. Da får spilleren den også med seg en garanti.

Digitaliser platene dine

Ikke la den gamle musikken din gå tapt!

Har du anskaffet deg en platespiller, er det en enkel sak å få låtene over på PC. Derfra kan du sortere lydfilene, lage dine egne spillelister og sende dem over på andre enheter.

Har du mye gammelt digg, blir jobben en kjempefornøyelse. Kombinert med avlytting av de gode, gamle slager, fra den tida du kunne lage musikk, gjenopplever du gamle musikkminner og får en enda dypere innsikt i musikkhistorien.

Nesta gang du har gamle venner på besøk, eller bare noen du vil imponere, presenterer du ditt eget lille potpurri av mer eller mindre gammel musikk.

Grammofonens historie

Det ryktes at første gangen man kunne høre innspilt lyd var da den store og geniale oppfinneren Thomas A. Edison kom på besøk i tidsskriftet Scientific American en dag i 1877. Med seg hadde han et forunderlig apparat han ville demonstrere. Som ut av intet begynte det å snakke: «God dag. Hvordan har de det? Hva synes De om fonografen»?

Dette primitive førsteutkastet ble snart erstattet av grammofonen tidfestet til 1880-tallet. Æren for å ha oppfunnet den ble tyskeren Emile Berliner til del.

Grammofonen hadde den egenskapen at den kunne spille av lyden på runde, flate plater. Disse var billige å masseprodusere, som jo var viktig for den videre suksessen. Pickupen var der allerede fra begynnelsen. Lyden ble imidlertid gjengitt gjennom en stor trakt.

Noen større forandring skjedde ikke før de gamle og lett knusbare porselenpaltene (også kalt steinkaker) ble erstattet av vinylplater på slutten av 1940-tallet. Da kom også det vante formatet med LP-plater og singelplater, med hastigheter på avspillingene med henholdsvis 33,3 og 45. Da ble de gamle 78-platene henvist til nostalgikernes rekker.

Power er opptatt av du får god lyd

Derfor satser vi blant annet på platespillere her på Power. Men vi har også alle typer musikkanlegg, høyttalere og annen lydteknologi som trengs til å gjengi de vakre og rene tonene som fremkommer i musikksamlingen din. For god musikk er bare det beste utstyret godt nok. Er det noe tilbehør du kunne ha bruk for? Sjekk det her.

Vi har samlet over 14 000 produkter tilgjengelig på nett. Bestill i dag og vi lover deg rask levering.

Chat

Alle felter må fylles ut
Chatten er stengt.
Chat med oss

Chat