VR- og smartbriller

VR-briller, din inngangsport til en spennende VR-verden

VR (Virtual Reality) er det mest spennende som skjer på datafronten for tiden. En dataverden hvor VR finner sin naturlige plass i undervisning, underholdning og sågar jobb – den rykker stadig nærmere. Så må vi ikke glemme smartbrillene, som kan erstatte actionkameraet – bare se på det du ønsker å fotografere eller filme. Det blir kult ned Holmenkollbakken i Zipline :)

Vi har et godt utvalg av VR briller, slik at du allerede nå kan begynne å teste ut den nye teknologien.

  • Få et innblikk i denne kommende teknologien som sakte, men sikkert begynner å få sin utbredelse
  • Lev deg helt inn i spillet, med trykk på «inn»
  • Gå inn i Oculus – sammen med vennene dine

VR-briller

Når du tar på deg et sett med VR-briller, kan du i praksis trå inn i enhver verden som er dataskapt. Enten fullstendig dataskapt, som for eksempel et spill eller et undervisningsmiljø. Men også inn i en augmented reality verden, hvor vår virkelige verden og datagenererte elementer smelter sammen.

Med VR-brillenes oppsett, med to skjermer som skaper en fullstendig 3D-opplevelse for øynene, kan du leve deg helt inn i den virtuelle verdenen.

Brillene er lette å ha på hodet og har svært god passform, så du blir ikke sliten av å ha de på.

Du kan typisk styre din bevegelse i den virtuelle verdenen med en fjernkontroll eller via brillenes innebygde tekniske løsninger. Ved å flette sammen informasjon fra et akselerometer, gyrometer og avstandssensorer kan VR-brillene og enheten som kalkulerer «virkeligheten» alltid ha styr på hvor i VR-verdenen du befinner deg.

Det har allerede kommet mange apper som utnytter VR, men det er ventet at vi vil se et veritabelt skred i nærmeste fremtid. Så du kan like gjerne hoppe på VR-bølgen med en gang og få med det utviklingen.

VR – hvor går vi?

Foreløpig er det litt vanskelig å se rekkevidden av den nye VR-trenden som brer seg. Hvor stort det vil bli, vet vi ikke enda. Men at det blir stort, det er det liten tvil om. Muligens ikke stort som et massivt konsumentprodukt, men i hvert fall stort der hvor det vil ha praktisk nytte.

Vi har allerede sett at VR finner veien inn i undervisning, og det med gode resultater. Nye måter å visualisere, fortelle og undervise på – hvor elevene kan «trå» inn i materien har vist seg å virke veldig bra og øker elevenes forståelse av stoffet.

Arkitektur og interiør er to bransjer hvor det er naturlig å regne med at VR raskt vil få et fotfeste. En ting er å se hvordan en bolig ser ut. Noe annet vil det være å «gå» inn i den og se hvordan farger, lysinnfall, romløsninger og arkitektur spiller sammen.

Underholdningsbransjen har foreløpig vært litt avventende. Det skyldes nok i stor grad floppen med 3D, hvor alle regnet med at det ville bli det neste store. Nå er det knapt noen som nevner 3D lenger.

Tech bransjen derimot har forberedt VRs inntreden lenge. Både PCer og mobiltelefoner har kommet med VR sertifiseringer i lengre tid nå, og antallet som får det øker.

PC klargjort for VR

Foreløpig er det litt kryptisk dette med VR klargjorte PCer. Men det er et sett med minimumsstandarder som skal oppfylles, slik at PCen er klar for å ta i bruk VR-briller og den mengden kalkulasjoner som skal gjøres for å vise ikke bare 3D, men en 3D-verden man kan gå inn i og interagere med.

Dette vil sette krav til prosessor, grafikkort og tilgjengelig mengde RAM.

Du skal med andre ord regne med at en PC som har blitt stemplet godkjent for VR, er en high end maskin som er relativt høytytende.

Mobiltelefon klargjort for VR

VR holder også på å snike seg inn på mobiltelefonene. Flere av produsentene er allerede ute med eget 3D-utstyr, hvor mobilen står for regnekraften. Igjen så settes det krav til prosessor, grafikkort og ram – og med tanke på at vi snakker om mobiltelefoner her, så er det toppmodeller det er snakk om.

De av VR-brillene med høyest ytelse er foreløpig skreddersydd for spesifikke mobiltelefoner. Dette vil nok endre seg snart, når VR blir mer utbredt.

Smartbriller - briller med kamera integrert

Actionbriller med kamera innebygd er en kul måte å se verden i førstepersons perspektiv. Her får man virkelig filmet det man faktisk ser på. En god ide som bør ha potensiale til å konkurrere med actionkameraet. I stedet for å ha en dings oppå hodet, kan man bare se på det som skal filmes eller fotograferes.

Kamerabrillene kommer i litt forskjellig utforminger, men de har det til felles at de er designet for aktiv bruk og enten som vanlige briller eller solbriller.

Teknisk sett er kameraene som sitter på brillene gode nok – med oppløsninger fra 5 megapiksler og 720p og oppover, typisk opp til 8 megapiksler og 1080p.

Trenger du ny PC eller mobil som er kraftig nok?

Et ærlig blikk på den nåværende PC-en vil raskt avsløre om den ser ut til å være rask nok til å håndtere den typen datamengder vi snakker om for å vise og interagere med omgivelsene i VR.

Føler du at den nok begynner å bli klar for bruktmarkedet, og at du bør satse på en nyere modell med litt flere hestekrefter under dekselet, så har vi et enormt utvalg du kan fråtse i.

Se gjerne etter VR klassifiseringen på PC-en, men regn med spesifikasjoner som dette:
Intel Core i5 eller i7 (8. generasjon), minimum 8 GB RAM, SSD disk, grafikkort med mellom 4 og 8 GB RAM.

Du finner mange slike PC-er her

Akkurat hvilke spesifikasjoner som er nødvendige på en mobiltelefon, det vet jeg ikke. Men kjøper du en av dagens toppmodeller er du nok godt dekket inn. De er jo kraftige enheter, alle sammen.

Du kan se våre mobiltelefoner her

Kundeservice kan hjelpe deg

Er du nysgjerrig på dette med VR og gjerne vil komme i gang og utforske denne nye verdenen, kan vår kundeservice hjelpe deg litt på vei med produktveiledning. Så får du kjøpt de rette produktene allerede fra start.

Vår kundeservice kan du kontakte på telefon, e-post, Facebook eller via den praktiske chattefunksjonen på nettstedet vårt. Du finner deres kontaktinformasjon i bunnen av siden.

Chat

Hva kan vi hjelpe deg med

Chat