Smartklokke

Smartklokker

Ei smartklokke er en lettvint måte å organisere livet på. Den sørger for at du rekker bussen og kommer tidsnok til møter slik alle klokker gjør, men samtidig har den en ubegrenset rekke av ekstra funksjoner. Med innlagt møtekalender og muligheter for å motta og besvare tekstmeldinger innehar den de også viktigste oppgavene til smarttelefonen.

Salget av smartklokker begynte å ta av i 2013 da versjoner fra Samsung, Sony og Pebbles kom på markedet. To år etter lanserte Apple sin første versjon. Den ser ut som ei klokke, men i sine funksjonaliter likner den mer på en smarttelefon. Den kan laste ned og oppdaterer apper. Særlig populær er den til treningsbruk med sensorer som skritteller og pulsmåler.

Dette er bare noen av fordelene med smarttelefonen:

 • Den er liten og opptar følgelig ikke mye plass
 • Til tross for størrelsen kan den ha betydelig lagringsplass
 • Den holder deg oppdatert på eposter og tekstmeldinger
 • Du kan oppdatere sosiale medier når du ønsker
 • Den er enkelt tilgjengelig under treningen

Hvorfor trenger jeg smartklokke når jeg har vanlig klokke og telefon?

Dette er selvfølgelig et betimelig spørsmål. Det avhenger litt av dine preferanser.

Men all den tid de nye smartklokkene ivaretar flere av de vesentligste tingene du bruker telefonen din til, og den dertil opptar mye mindre plass, er det stadig flere brukere som kommer til at de har glede av smartklokka. Det virkelige geniale er jo at du hele tiden har den festet til håndleddet slik at du er uavhengig av lommer eller vesker den skal fraktes i.

Kanskje er du også medlem av den store klubben som har mistet eller gjenglemt mobiltelefonen din en gang? Det blir vanskeligere å opprettholde medlemskapet her når enheten er tjoret fast til hånden.

Til treningsbruk virker appene spesielt godt når de er tilknyttet huden direkte. Skrittelingen blir mer presis, du kan måle pulsen og kaloriforbruket med større presisjon.

Noen lure ting du kan bruke smartklokka til

Teknologien gjør stadig framskritt og nye ting og muligheter kommer til hele tida. Undernevnte punkter er populære hjelpemidler som kan inkorporeres i ei smartklokke

 • Komme seg i form
 • Finne veien
 • Lage handleliste
 • Lese meldinger
 • Musikkstyring
 • Sjekke været
 • Bruke møtekalender
 • Finne igjen telefonen
 • Oppdatere Facebook-status
 • Se hva klokka er

Vi har vel allerede nevnt hvor fantastisk det er med smartklokke mens du trener. Du kan selvfølgelig ta tida på din faste løperunde slik du gjorde med den gamle klokka, men i tillegg er det apper som kan presentere andre tallstørrelser som hjelper deg med å evaluere treningsøktene. Vi nevner distansemåler, kaloriteller og pulsmåler. Disse funksjonene er til stede også for syklister og svømmere.

Når du tar sit-ups er det fort gjort å komme ut av tellingen. Plutselig er du oppe i hundre uten at du skjønner hvordan. Her kan du la klokka telle for deg slik at du ikke jukser. Da kan du bruke energien din på øvelsen i stedet for å konsentrere deg om tellingen.

Hvis du prøver ei ukjent løperute, er det også mulig å programmere ei smartklokke til å finne veien for deg. Den varsler med en vibrasjon om du skal velge veien til høyre eller til venstre. Det kan være nyttig også for turgåere og syklister

Smartklokka – din personlige sekretær

Når du skal på supermarkedet er det greit å finne ut på forhånd hva du trenger, og lage ei handleliste. Glem papir og blyant. Du laster den inn på klokka og markerer etter hvert som du handler. Tenk deg at du skal lage chili con carne og har husket alt bortsett fra chili! Slike situasjoner vil snart bli historie!

Du trenger heller ikke ta med telefonen på tur eller trening av den grunn at du venter en viktig melding på tekst eller epost. Det er bare å sjekke klokka! Det er en enkel sak å synkronisere smartklokka med smart-telefonen. Du vil da straks få beskjed hvis noen vil ha tak i deg.

Du kan også styre musikken din med klokka. Du velger musikken din fra Spotify eller en annen strømmetjeneste, og kontroller alt ved å vri på håndleddet.

I det forutsigelige og lunefulle vær-landet Norge, er det en fordel å være konstant oppdatert. La deg ikke overraske uten paraply. Glem heller ikke solbrillene hjemme hvis det er mulighet for at penværet kommer etter arbeidstid. Klokka di kan oppdatere deg på prognosene for dagens vær med tilgang til Yr.no eller andre værvarslingstjenester.

Kalenderfunksjonen er fin for deg som har en aktiv og uoversiktlig arbeidsdag. Programmer inn møter og avtaler på klokka, og du vil få en påminnelse i form av en vibrasjon når det nærmer seg tida for å forflytte deg. Med andre ord har du fått din personlige sekretær til å holde orden på deg med den nye smartklokka.

Gitt situasjonen at vi er på nettet nesten 24 timer i døgnet, kan det være godt å ha tilgang til sosiale medier der du befinner deg, og i under de omstendigheter det måtte være. Kanskje er det din form å være i kontakt med omverdenen på. Fortell folk hvor du er og hva du driver med bare ved hjelp av klokka!

Klokka vet du hvor du har så lenge den sitter på hånden. Mobiltelefonen kan det være verre med. En typisk situasjon er når du akkurat er på vei ut, og ikke finner den. Er det kontakt mellom smartklokka og telefonen, går det fort.

Vi vil også minne om at smartklokka viser hva klokka er. Det er selvsagt opplagt, men i motsetning til ei vanlig klokke kan du også skifte mellom forskjellige urskiver. Det er greit med litt variasjon, og det blir nesten som å få ei ny klokke når du gjør det.

Hva du bør tenke på når du skal kjøpe smartklokke

Hvis du vil koble klokka til telefonen din, er det greit at den er kompatibel. Det er slik at en iPhone kun funger med en Apple Watch. Klokker med andre operativsystemer kan derimot nå både android-telefoner og iPhones. Men ta en ekstra sjekk på dette før du kjøper. Det er jo også andre operativsystemer ute og går.

Når det gjelder skjerm står valget mellom touch screen og eller bruk av knapper. Apple Watch bruker for eksempel en krone du kan skru på for å få fram alternativer. Dette blir mest opp til dine preferanser, men en touch screen bruker nok noe mer energi enn en knappestyrt smartklokke.

Når det gjelder batteritiden, er den oppgitt for hver modell i utvalget vårt. Men angitt tid reduseres betraktelig ut fra hvilke apper som er gående. GPS og pulsmåler bruker mye batteri, men de kan du velge å slå av når de ikke er i bruk.

Endelig skal du vel ha reim til klokka? Da tar du den som du synes er best eller den kona foreslår. Vi bare bemerker at metall- eller skinnreimer ikke passer så godt til trening.

Trenger du forresten ei vekkerklokke? Den finner du her.

Chat

Hva kan vi hjelpe deg med

Chat