Mobiltelefon

Finn en ny mobiltelefon som passer dine behov

Mobiltelefonen følger oss overalt i det dagligdagse. Så vi anbefaler at du bruker litt tid på å finne den rette modellen for deg.

 • Toppmodellene: Avanserte kommunikasjonsenheter med ytelse på linje med en bærbar PC. Har et veldig godt kamera og holder deg oppdatert på kommunikasjon på tvers av e-post, sosiale medier og gode gamle telefonsamtaler.
 • Mellomnivået: Fremdeles noen gode mobiltelefoner med avanserte muligheter. Men teknologien er ikke helt på høyde med innovasjonen i toppmodellene.
 • De enkle: Dette er telefoner du ikke skal sette for store krav til. Som et eksempel så har de gjerne et kamera, men bildekvaliteten er som regel moderat. Dette er billige løsninger med gårsdagens teknologi under dekselet. Dekker behovet hvis du bare skal ringe og sende meldinger med telefonen.

Hvis du skal kjøpe mobiltelefon, uten å allerede ha personlige preferanser i bakhånd, oppleves markedet som uoversiktlig. Det er virkelig mange modeller å velge mellom og prisene spenner fra rett under tusenlappen og godt over 10 000 kroners merket.

Prisen avspeiler i veldig stor grad utstyrsnivået. Toppmodellene er i dag å anse som avanserte mini-bærbare PCer. Med prosessorkraft på linje med en bærbar PC og et kamera som godt kan fungere som ditt hovedkamera.

Mens i andre enden av skalaen, finner du telefoner som i praksis best egner seg til å ringe og sende meldinger med.

De har jo gjerne et kamera, men med en bildekvalitet du neppe blir helt fornøyd med. Skjermen vil være litt liten og kontrastløs i sterkt lys. GPSen vil ofte ha gammel programvare og er å anse som en nødløsning.

Midt i mellom disse to klassene finner du den omfangsrike mellomklassen, med spesifikasjoner som dekker behovet til de fleste vanlige brukerne. Så nei, det er ikke så lett å finne riktig modell og prisleie. Men husk at når du først har funnet en god mobil, så har du en nyttig «følgesvenn» som du vil få mye glede av.

Nedenfor gir vi deg noen tips til hva du skal tenke gjennom når du er ute på markedet etter en mobiltelefon. Vi knytter det ikke opp til konkrete modeller, mer noen refleksjoner angående prisnivå, utstyrsnivå valg av operativsystem og den type ting.

Utstyrsnivået på mobiltelefonen

Dette skal du ta stilling til når du kjøpe mobiltelefon:

Skjerm

Hvor stor skjerm mobilen bør ha, går egentlig mye på dine preferanser. For vanlig praktisk bruk, er så å si alle telefoner på markedet i dag utstyrt med «stor nok» skjerm. Begge skjermstørrelsene har dog sine fordeler:

 • Stor skjerm: Bruker du telefonen din aktivt til multimediainnhold, så er selvfølgelig en stor skjerm å foretrekke. Det gjelder også hvis du jobber mye på telefonen.
 • Liten skjerm: En mobiltelefon med liten skjerm tar ikke så mye plass. Den er altså lettere å få med seg rundt og ligger skjermstørrelsen på rundt 5 tommer, vil mobiltelefonen som regel gå i bukselomma. Begynner den å bli noe særlig større (såkalte phablets), vil bukselomma fort oppleves som for liten.
  Telefoner med liten skjerm har også en tendens til å være billigere og ha et noe lavere utstyrsnivå generelt. Det siste finnes det dog unntak for.

Kamera

Når det kommer til kameraet på mobiltelefonen, så får du det du betaler for. Toppmodellene har alle et kamera som lett konkurrerer med dagens kompaktkameraer. Desto lenger ned på mobiltelefonenes rangstige man kommer, desto enklere blir kameraet.

Bildeoppløsningen skal du ikke tenke på som en faktor. Den er høy nok på alle mobiltelefoner. Det er derimot kameraets evne til å fange detaljer i mørke omgivelser, hvor raskt kameraet prosesserer data (åpner for tilleggsmuligheter via software) og hvor mye komprimering som benyttes på bildefilene som teller.

Lagringsplass og hastighet

Mye er bedre. Så enkelt er det!

Prisnivå

Mange ting spiller inn på prisnivået på en mobiltelefon. Utstyrsnivået er selvfølgelig den viktigste faktoren. Skal du ha stor skjerm, veldig rask prosessor, masse lagringsplass og det beste kameraet som er å oppdrive, da blir prisen deretter.

Utstyrsnivå kontra pris – en avveiningssak

Lite krevende brukere

Kjøp en mobiltelefon fra det vi definerer som mellomklassen, så får du en telefon du vil være fornøyd med i mange år fremover.

Gjennomsnittsbrukeren

Går du derimot bare litt ned på kravene, så faller prisene forholdsvis mye med en gang.

For gjennomsnittsbrukeren av mobiltelefonen vil ikke en liten nedgang i spesifikasjonene ha noen videre betydning.

Men vi skal ikke nekte for at det er morsomt med alle de ekstra mulighetene som en fullspekket toppmodell gir. Dessuten er en toppmodell bedre fremtidssikret i forhold til ny og krevende software.

Så det blir en avveining du selv må ta.

Avanserte brukere

Avanserte brukere av mobiltelefonen derimot… De som bruker mobiltelefonen mye, gjerne til jobb eller som et multimedieverktøy, de bør alltid vurdere muligheten for en lavere pris opp mot topp funksjonalitet.

Da er det ikke alltid at prisen skal være viktigste parameter i valget av mobiltelefon. En sømløs bruk, i en travel hverdag, teller fort mye mer enn prisen.

- - -

Valg av operativsystem

For den jevne bruker er egentlig ikke valg av operativsystem så veldig viktig. I dag er det i praksis kun to operativsystemer tilbake, iOS og Android. Begge er velutviklede og driftssikre og har alle de funksjoner du forventer av en mobiltelefon.

Forskjellene går på det estetiske, til en viss grad sikkerhet og til en viss grad hvor åpen mobilen er med tanke på endringer og innstillinger.

Bruker du allerede en datamaskin fra Apple, vil du ha noen fordeler med tanke på integrasjon og samspill mellom mobilen og datamaskinen. For Windows-brukere er det egentlig ikke noen store forskjeller på om de velger iOS eller Android på sin mobiltelefon.

Så valget av operativsystem koker egentlig ned til personlige preferanser.

Tilgjengelige apper – Android vs iOS

Antallet tilgjengelige apper til henholdsvis Android og iOS er enormt – vi snakker om flere millioner til begge operativsystemene. Alle viktige apper dukker opp hos begge systemene, og trenden med at iOS-appene kommer først, den er i ferd med å jevnes ut.

Så heller ikke her, er det noen vesentlige forskjeller å snakke om, for vanlige forbrukere.

- - -

Nødvendig ekstrautstyr

Når du først kjøper en ny mobiltelefon, vil det også være en del nødvendig ekstrautstyr som skal kjøpes inn.

 • Skjermbeskytter: En nødvendighet for å beskytte skjermen. Glasset i skjermen er riktignok «uknuselig», men det betyr ikke at det ikke skaller av biter eller at den ikke kan slå sprekker. Du får skjermbeskyttere til så å si alle mobiltelefoner og de koster veldig lite sammenlignet med et skjermbytte.
 • Cover: Selv med en skjermbeskytter, anbefaler vi at du kjøper et cover som beskytter resten av mobiltelefonen mot slag og riper. Coveret vil dessuten beskytte kameraobjektivet, ved at det som et minimum blir «nedfelt» i forhold til coveret.
 • Ekstra lader eller powerbank: Livet er alt for kort til å bare ha en lader til mobiltelefonen. Som et minimum bør du ha en ekstra i bilen, så har du alltid strøm og kan bruke strømtyver som GPS, uten å tenke på batterikapasiteten. Er du mye ute og reiser, skal du vurdere en powerbank, så har du med deg din egen strømkilde til lading.
 • Mobilholder til bilen: Hvis du ikke har en kompatibel mobilholder allerede, skal du kjøpe en først som sist. Praktisk ved navigasjon, så du faktisk kan se kartet. Øker sikkerheten hvis du må bruke telefonen mens du kjører. – Og så er det jo faktisk påbudt.

Chat

Hva kan vi hjelpe deg med

Chat