Velg riktig vaskemaskin

Her finner du nyttige tips til hva du bør tenke på før du går til innkjøp av en ny vaskemaskin.

Hvilken vaskemaskin skal man velge, og hvilke funksjoner skal man gå etter? Spørsmålene er mange. På denne siden forklarer vi de vanligste begrepene for å gjøre kjøpsprosessen enklere for akkurat deg. Lær noe nytt, og løp og kjøp!

Klespleie

Det vi gjerne tenker på når vi velger ny vaskemaskin er klespleie, og det som ofte skiller vaskemaskiner fra hverandre er hvor mye de sliter på tøyet for å få det rent. 

Det er alltid kjedelig når den nye jeansen mister fasongen - men heldigvis finnes det vaskemaskiner med jeansprogram som unngår nettopp slitasje. Det samme gjelder treningstøy som mister stretch og fasong - da er et vaskeprogram spesialtilpasset treningstøy redningen!

Viktige begreper

Kapasiteten til en vaskemaskin måles i kilo og er en antydning til hvor mye tøy du kan ha i maskinen under vask, mens med sentrifugehastighet menes hvor rask sentrifugen går - og hvor mye vann det er igjen i maskinen når vasken er ferdig. Desto høyere sentrifugehastighet, desto tørrere vil klærne være når vaskeprogrammet er ferdig!

Eneriklasser måler hvor mye strøm og vann maskinen bruker, og den beste sertifiseringen er A+++. En skånetrommel betyr at vaskemaskinen er mer skånsom mot tøyet under vask og sentrifugering. Dette fører til mindre slitasje på tøyet, og plaggene holder seg derfor lengre.

Under kan du lese mer om ullprogram, dampprogram og automatisk dosering.

Ullprogram

Firmaet som tester og godkjenner ullprogrammer heter "The Woolmark Company", som en en interesseorganisasjon for ull. De får et testeksemplar av nye vaskemaskiner, vasker ulla og tester at ullprogrammet ikke skader og krymper ullet, samt at det blir rent.

Dampprogram

Et dampprogram er et program som genererer varm damp inne i trommelen, som gjør at dampen glatter ut tøyet. Benytter du denne funksjonen ved vask av klær du vanligvis ville strøket etter tørk, slipper du denne delen av vaskejobben. Perfekt for skjorter og bluser - men husk å henge opp klærne etter et dampprogram.

Et damprogram er også ideelt til å friske opp tøy som har hengt i skapet over en lengre periode på en skånsom måte. Et dampprogram fjerner i tillegg skrukker og lukt.

Automatisk dosering

I Norge bruker vi altfor mye vaskemiddel, som både skader tøyet og miljøet. Vaskemaskinen klarer ikke å skylle ut alt vaskemiddelet som gjør at det er såperester igjen på tøyet, som både er allergifremkallende og kløende.

Automatisk dosering betyr at man fyller opp et kammer med vaskemiddel, og stiller inn skittenhetsgraden på tøyet - deretter vil vaskemaskinen selv bestemme hvor mye vaskemiddel den vil bruke. Man slipper å fylle på vaskemiddel for hver vask, i tillegg er det kostnadsbesparende da du bruker mindre vaskemiddel per vask.

Les også:

Tips og råd for bruk av vaskemaskin

Klesvasken må gjøres, og da kommer effektive tips og triks godt med. Les videre for noen gode råd som kan effektivisere vaskingen!

Les mer her
Vask tøyet ditt med riktig vaskemiddel

Få hjelp med bruk av riktig vaskemiddel og rengjøring av vaskemaskinen!

Les mer her

Chat

Hva kan vi hjelpe deg med

Chat