Stekepanner

Støpejernspanner

Støpejernspannen er perfekt for å lage en saftig biff, fordi pannen kan tåle høye temperaturer og beholde varmen godt. Derimot kan vedlikehold og rengjøring av pannen ta litt mer tid da overflaten må smøres regelmessig og vaskes kun med vann. Mat har også en tendens til å feste seg lettere til en støpejernspanne, og krever derfor en moderat mengde olje ved steking.

Bruk og vedlikehold av en Teflon-panne

Populariteten til Teflon-panner skyldes i stor grad sin allsidighet og brukervennlighet; pannen kan brukes til omtrent alt, og maten fester seg ikke så lett til den. Imidlertid kan den belagte stekepannen lett ødelegges ved misbruk. Det er i utgangspunktet tre garanterte måter dette skjer på: mekanisk slitasje, overdreven temperatur eller bruk av sterke vaskemidler.

Varm opp en teflonbelagt panne forsiktig

Ved oppvarming av en Teflon-panne anbefales det å være forsiktig. Plastbelegget som heter PTFE (dvs. Teflon) tåler ikke temperaturer over 250 °C eller hurtige temperaturvariasjoner. Spesielt ved rask oppvarming fra en induksjonsplate kan temperaturen på pannen raskt nå svimlende 400 °C. For Teflon-belegget er det best å unngå å bruke høyeste tilgjengelige temperatur eller å varme opp pannen mens den er tom. Ved å legge til en liten mengde vann eller smør på pannen før matlaging, vil pannen avstå fra skade og overvåking av varmen blir lettere. Olje derimot, er ikke en god temperaturindikator på grunn av sin høye varmebestandighet. Røykepunktet for visse matoljer kommer etter faregrensen på 250 °C.

Hurtige temperaturvariasjoner sliter på stekepannen

Etter matlaging er det tilrådelig å overføre maten til en annen beholder og la pannen kjøle seg ned alene. For rask oppvarming eller avkjøling (f.eks. med vann) vil skade pannen. Metall utvider seg når det er varmt og krymper når det er kaldt. Hvis dette skjer for raskt, kan temperaturvariasjonen vri bunnen på pannen, eller i verste fall dele den i to. En panne med tykkere bunn vil ikke vri seg så lett.

Produsenten leverer instruksjoner for bruk og vedlikehold med produktet, som du bør lese nøye. Noen stekepanner kan tåle oppvaskmaskin, men å vaske pannen for hånd forlenger alltid livet til den. Men å vaske i oppvaskmaskinen kun én gang vil sannsynligvis ikke ødelegge pannen - bare sørg for at det ikke er noen rester av vaskemiddel (lyse flekker) på overflaten.

Unngå å gni under matlaging og rengjøring

Teflon er som kjent et klebefritt belegg. Det faktum at et tilsynelatende klebefritt belegg kan være festet til stekepannen høres nesten ironisk ut, men spørsmålet er helt legitimt; det er ikke bare enkelt å få Teflon til å holde seg til pannens metallkropp. Faktisk er det en svært krevende prosess. Som et resultat, belegget løsner og slites også fra pannen ganske lett med uforsiktig bruk.

Mange Teflon-panner kommer med instrukser om at brukeren må unngå kjøkkenredskap av metall, men pannen kan like lett ødelegges med redskap av tre eller plast. En bedre retningslinje ville være å håndtere pannen med forsiktighet uansett hva slags kjøkkenredskap du bruker. Mørke riper på overflaten er klare tegn på feilbruk - en slik panne skal erstattes så tidlig som mulig.

Hold også det delikate Teflon-belegget i tankene når du vasker stekepannen. Bruk av stålull eller andre grove svamper bør utelukkes helt, men selv en oppvaskbørste må brukes med forsiktighet. Du får den mest skånsomme vaskingen med et mildt vaskemiddel og en myk svamp. Hvis maten blir sittende fast, prøv å bløte de verste flekkene av med vann før pannen skrubbes hardt.

Chat

Alle felter må fylles ut
Chatten er stengt.
Chat med oss

Chat