Sous vide eller Slow cooker?

Det finnes mange rare begreper innen matlaging, og Sous vide og Slow cooker er to av dem. Her forklarer vi forskjellen, og det unike ved dem som gir deg en god smak på maten!

Sous vide - tilbered vakuumpakket mat i et vannbad

Sous vide betyr "under vakuum" og er en måte å tilberede mat på, hvor man vakuumpakker maten før den varmebehandles - typisk i en sirkulator som du kan se nedenfor.

Ved å vakuumpakke maten med en vakuumforsegler før den behandles, beholder man all næring og juicer som kommer ut fra kjøttet eller grønnsakene.

Sous vide-metoden lar deg tilberede mat under stabile temperaturer og i kontrollerte omgivelser ved bruk av en Sous vide sirkulator. Matvarene varmebehandles i et vannbad og får kost seg i sin egen kraft mens det blir spiseklart.

Vakuumering av mat

Vakuumering eller vakuumpakking er en prosess for å skape et lufttomt rom – et vakuum. Metoden er ideell til konservering av mat, spesielt for kortere tid. Vakuumet hindrer oksidering og vekst av mikroorganismer, slik at ferske matvarer holder lenger.

En vakuumforsegler eller vakuumpakker er en maskin som i grunnen bare gjør to ting: den suger luften ut av posen du legger matvarene dine i, og deretter forsegler den posen slik at den forblir helt tett. Vakuumeringsmaskiner kommer i mange varianter og priser, og noen kan til og med pakke flytende matvarer som suppe og kraft.

Når du skal vakuumpakke mat er det vanlig å bruke vakuumposer. Disse er tykkere enn vanlige brød- eller fryseposer, og tåler oppvarming i både varmt vann og mikrobølgeovn. Vakuumposer kommer også på rull, slik at du selv kan bestemme størrelsen i forhold til hva du skal vakuumere.

En vakuumforsegler holder matvarene dine ferske opptil fem ganger lengre enn tradisjonelle oppbevaringsmetoder. I tillegg beskyttes råvarene mot frostskader når du legger dem i fryseren. Kjøtt og fisk marineres på under en time når man vakuumpakker dem, så du trenger ikke lenger å starte marineringen dagen i forveien. Vakuumforsegleren er også et «must» om du skal tilberede mat Sous Vide.

En vakuumforsegler er et «must» om du skal tilberede mat Sous Vide. Denne tilberedningsmetoden har vært benyttet av profesjonelle kokker i mange år, og er nå i ferd med å bli godt kjent også for matinteresserte forbrukere. Sous Vide innebærer at man vakuumpakker en matvare — for eksempel et stykke kjøtt – før det tilberedes i et temperaturstyrt vannbad i mange timer. Med full kontroll over temperaturen, kan du være trygg på at kjøttet blir perfekt stekt – hver eneste gang. I tillegg beholder man saftighet, tekstur, vitaminer og mineraler på en helt annen måte enn ved tradisjonell matlaging – alt beholdes nemlig i posen.

Sous Vide-tilberedning fungerer også utmerket til grønnsaker, og når grønnsakene først er forseglet i posen slipper ingen av næringsstoffene ut i kokevannet. Tilbered gjerne ved lavere temperatur (80-88°C), så risikerer du ikke at grønnsakene blir overkokt.

Slow cooker - langtidskoking av maten

En langtidskoker, eller en Slow cooker, lar deg lage god og smakfull mat i én og samme kjele.

I denne maskinen kan du brune, steke, dampe, langtidskoke maten, og til og med bake kake. Med en Slow cooker kan du gjøre alt.

Maskinen har både ulike temperaturinnstillinger, samt tidsinnstillinger, slik at du for eksempel kan sette på kveldens middag - før du drar på jobb. Hvor deilig er det ikke å komme hjem til ferdig middag?

Slow cooking er perfekt for deg som ønsker mørt kjøtt, gode og smakfulle gryter, eller rett og slett vil la en maskin koke risen for deg.

Lag alt fra supper, gryter, bak favoritt kaken eller brødet ditt, kok ris, eller damp grønnsaker. Kun fantasien setter en stopper for alle mulighetene du har med en Slow cooker.

Les også:

Fyll magen med sunne matmuffins

Lær noen enkle og smakfulle tips til en god frokost og gode mellommåltider.

Les mer her
Så enkelt lager du hjemmelaget suppe

Når det er kaldt ute smaker en suppe ekstra godt, og når du lager den selv smaker den enda bedre. Ta en titt på våre suppeoppskrifter her!

Les mer
Lag røstipoteter i vaffeljernet!

Røstipoteter, eller hash browns som det kalles i USA, kan også lages i vaffeljernet og er superenkelt å lage!

Les mer her
Hjemmelaget is er enkelt å lage!

Her er oppskrifter og instruksjon om hvordan du kan lage is både med og uten iskremmaskin.

Les mer her

Chat

Hva kan vi hjelpe deg med

Chat