Lydplanke

Lydplanken er en høyttaler designet for å ligge foran TV-en, den er smal og har en relativt lav profil, men bredden er ofte den samme som en TV. Avhengig av hvilken modell du velger er lydplanken enten koblet til TV-en med en ledning eller trådløst. I dag har de fleste lydplanker en trådløs funksjon, men noen av de rimeligere modellene krever fortsatt en fysisk forbindelse. Disse høyttalerne er derfor tilgjengelige i forskjellige prisklasser, men i praksis er hver av dem en betydelig forbedring av de beskjedne høyttalerne en TV har.

Hvordan velge - Lydplanke, lydplanke + subwoofer og hjemmekinoanlegg

Lydsystemer for TV er tilgjengelig i mange forskjellige utstyrsnivåer. En enkelt lydplanke i seg selv vil forbedre lydopplevelsen på en TV enormt, men systemer som inkluderer en subwoofer eller komplette hjemmekinoanlegg og lydplankesystemer er også tilgjengelig. Hvis du ikke er sikker på hva slags utstyr som passer best for deg, bør du vurdere å begynne med en lydplanke. Men pass på at lydplanken du velger støtter flere høyttalere, for eksempel bakhøyttalere eller en subwoofer. Dette vil la deg kunne utvide ditt eksisterende system i fremtiden hvis du ønsker det.

Lydplanke

Når du velger en lydplanke til din TV må du være oppmerksom på følgende:

  • Hvordan kobles den til TV-en
  • Trådløse funksjoner
  • Monteringsmåter
  • Form og utseende i forhold til TV-en

Tilkobling til TV

Lydbaren kan kobles til en TV på flere forskjellige måter. Tilkoblinger via en optisk kabel, HDMI ARC og Bluetooth er de vanligste. Optisk kabel er ofte løsningen i rimeligere alternativer, mens Bluetooth finnes i noen av de mer avanserte modellene.

Modeller med Bluetooth eller HDMI ARC gjør at lydplanken kan styres via TV-en. Dette betyr at lydsystemet blir en nesten sømløs del av din TV og ikke trenger å justeres separat med egen fjernkontroll. Hvis du kan bruke tilkobling med HDMI ARC (Audio Return Channel), må du kontrollere at den er satt i riktig HDMI-port på TV-en din, siden ikke alle HDMI-porter støtter lyden som returnerer.

Trådløse tilkoblinger

Fordelen med en Bluetooth-lydplanke er at den kan brukes som en vanlig høyttaler. Dette betyr at du for eksempel kan strømme musikk trådløst fra telefonen eller andre smarte enheter uten å slå på TV-en. En lignende funksjon finnes også ofte i lydsystemer som bruker Wi-Fi.

 

Monteringsalternativer og utseende

En lydplanke er vanligvis plassert foran TV-en. Mange produsenter designer lydplanken for å passe til en bestemt type TV eller en TV som de produserer. Nærmere bestemt betyr dette at lydplanken fungerer bra med foten eller stativet på TV-en og ikke hindrer høyden. Hvis TV-benken er smal, vær oppmerksom på fotens form og sørg for at lydplanken du vurderer passer inn foran den.

I tillegg til frittstående alternativer, inkluderer utvalget av lydplanker også modeller som kan monteres på veggen. Disse modellene kommer sjelden med monteringsfester inkludert i pakken, men kan kjøpes separat. Dette alternativet er praktisk når TV-en er festet til en vegg, og du ikke ønsker å plassere lydplanken på en egen overflate.

Subwoofer

De fleste lydsystemer som selges for TV-apparater har både lydplanke og subwoofer. En subwoofer er en separat forsterker som gir effektive lavfrekvente lydbølger, som for eksempel er avgjørende for en komplett filmopplevelse. En dyp bass gjør at du kan se TV hjemme med en lyd som er mer livlig og mer autentisk. Akkurat som med lydplanker finnes det trådløse og kablede versjoner av subwooferen.

 

Soundplankesystemer og hjemmekinoanlegg

Et hjemmekinoanlegg er det foretrukne valget for ekte lydentusiaster, fordi den gjør det mulig å skape en imponerende, omkranset surroundlyd som på en kino. De beste systemene styres med Wi-Fi, så i praksis er det mulig å skape et helt enhetlig system som rekker over hele huset. Hjemmekinoanlegget består av flere front-, side- og bakhøyttalere. Svakheten i dette lydsystemet er ofte høyttalernes plassering - noen vil ikke fylle hele stuen med høyttalere, mens andre ikke har plass for dem i det hele tatt. Et innebygd hjemmekinoanlegg er et utmerket alternativ, men er dyrt å implementere.

Et omfattende lydplankesystem kommer ikke helt opp til et hjemmekinoanlegg i lydkvalitet, men kan være lettere å plassere på grunn av mindre komponenter. På grunn av at lydplanken gjør det enklere har den lenge vært et populært valg for alle som vurderer et nytt lydsystem til sin TV. Lydplanken og dets systemer er fortsatt under sterk utvikling av produsenter, nettopp på grunn av alle fordelene den har i markedet for øyeblikket. Som et nyere produkt sammenlignet med hjemmekinoanlegget, kan nye kule funksjoner og enda bedre lydkvalitet forventes fra lydplanken i de kommende årene.

Chat

Alle felter må fylles ut
Chatten er stengt.
Chat med oss

Chat