Lag lussekatter til Luciadagen!

Bak deilige lussekatter til Luciadagen 13. desember! Lussekatter er det tradisjonelle bakverket som tilhører Luciafeiringen. Skikken kommer opprinnelig fra Sverige, men har blitt en fast førjulstradisjon her i Norge.

I Norge feires Luciadagen med markering i barnehager og skoler. Luciatoget ledes av et utvalgt barn som er kledd ut som Lucia i hvit kjole og med lyskrans på hodet. De andre barna kler seg ut i hvite kjoler med hodekranser og synger luciasangen, «Santa Lucia».

Visste du at:

 

  • Luciadagen trolig er en blanding av en førkristen hyllest til lyset (luc som betyr lys), og feiring av den kristne helgenen Santa Lucia?
  • I Norden trodde man at natten til 13.desember var en veldig mørk og farlig natt. Derfor ble natten kalt Lussinatt etter Lucifer, og ikke Lucia?
  • Ifølge den gamle julianske kalenderen var faktisk Lussinatt årets lengste og mørkeste natt?
  • Lucia først kommer når Lussinatten er over og hun stiger over tersklene med lys i håret og jager mørket bort?
  • Den hvite Lucia-drakten er til minne om den hvite kjortelen Lucia bar da hun skulle brennes på bålet?
  • Luciasangen opprinnelig kommer fra Napoli i Italia?

Kilde: tine.no

Oppskrift på Lussekatter:

 

  • 200 g smør
  • 5 dl melk
  • 50 g gjær
  • 14 g safran
  • ca. 1 ts salt
  • 2 dl sukker
  • 2 stk egg
  • 18 - 20 dl hvetemel
  • 1 stk egg til pensling
  • 2 ss rosiner til pynt

 

Slik gjør du:

1. Smelt smør og tilsett melk. Varm melkblandingen til den er ca. 37 °C. Rør ut gjær i den lunkne blandingen. Ha i safran og rør godt.

2. Tilsett salt, sukker og egg. Ha i litt og litt mel av gangen, bland til en smidig deig. Dekk bakebollen med plast og la deigen heve til dobbel størrelse (ca. 1 time) på et lunt sted.

3. Forvarm stekeovn til 225 °C.

4. Ha deigen på melet bakebord. Trill 16 tynne pølser og form dem til lussekatter – se bildet for inspirasjon.

5. Pynt med rosin. Legg baksten på et bakepapirkledd stekebrett. Etterhev under et klede i 15–20 minutter. Pensle med egg.

6. Stek lussekatter midt i ovn i 8–10 min, til de er lyst gylne. Avkjøl på rist.

 

 

Lag også disse klassikerne til jul!

Julen er kjent for gode, gamle klassikere. Goro er en av de eldste julekakene vi kjenner til, og med et gorojern kan du lage de tradisjonelle tynne, søte og sprø julekakene. På steketakken lager du flatbrød og julelefser, mens krumkaker er en av de mest tradisjonelle julekakene vi har. 

Vi har bakeutstyret du trenger for å bake julens lekreste klassikere!

Les også:

Lys opp hjemmet ditt i jula

Pynt hjemmet til jul med alt fra batteridrevne kubbelys til imponerende laser-lys!

Les mer her

Ting du trenger til julefesten

Skal du arrangere en julefest og trenger noen tips til hva du trenger, skal vi hjelpe deg. Se våre tips til julefesten her!

Les mer her

24 små gaver til julekalenderen

Vi har samlet 24 gaveideer til årets julekalender, sjekk de ut her!

Les mer her

Årets julegaver er kåret

Tradisjonen tro har fagbladet Elektronikkbransjen kåret årets julegaver. Kåringen skal gjøre det enklere for folk å finne frem i julegavejungelen.

Les mer her