Kunsten å velge kjøkken

Endelig er det bestemt. Du skal ha nytt kjøkken. Etter å ha flippet gjennom mange bilder for inspirasjon, er det ikke rart at du gleder deg til å endelig få velge ut det du ser for deg skal bli ditt drømmekjøkken.

Er det så enkelt som å følge hjertet? Vi har spurt ekspertene hos Parallell om hva man bør tenke på når man velger kjøkkeninnredning.

Parallell er et lite, personlig interiørfirma som jobber med alt fra styling av kontor, til kataloger og events.

Hvem er Parallell?

–Vi bistår med alt fra tips til innredning og total renovering, hvor vi tegner opp nye planløsninger, hjelper kunden med valg av kjøkken, baderomsinnredning, fliser, farger, møblering og styling, sier Gyri Kvidahl, som er en av interiørdesignerne hos Parallell.

Hun er ikke i tvil om hva som bør komme først når man har bestemt seg for å fornye kjøkkenet: –Begynn med det praktiske.

Hvordan skal vasken være?

Det er viktig å tenke på hvordan kjøkkenet skal brukes. Hvor skal for eksempel vasken være i forhold til rør, hvor bør platetoppen være i forhold til hetten og avtrekket? Det er viktig å tenke på hvordan du løser dette praktisk, men samtidig få det til å se helhetlig og estetisk vakkert ut.

Du bør også tenke på hva som skal romme alle skapene, og hvor det skal være skuffer eller dører. Utnyttelse av tilgjengelig plass og praktisk innredning og inndeling står sentralt.

Tenk logisk

Prøv å unngå for store avstander mellom plassering av tallerkener, kopper og glass – med tanke på bruksområder.

I tillegg bør valg av ventilator gjøres et gjennomtenkt valg på ganske tidlig. Tenk mest mulig logisk, med andre ord:

–Mange har nok ikke tenkt nok over behovet de faktisk har for opp- bevaring på kjøkkenet, og det er viktig å være konkret på hva man ønsker plassert hvor, sier Kvidahl.

Få hjelp av fagfolk - spar tid

Etter at du har sjekket ut mulighetene dine med kjøkkenet, kan det være smart å ta inn fagfolk som kan skreddersy en løsning som du kan leve lenge med. Ved hjelp fra profesjonelle blir det ofte lettere og mindre tidkrevende å komme frem til et resultat man blir fornøyd med.

–Vi i Parallell stiller gjerne opp på slike prosjekter. Da blir vi først enige om hva du ønsker deg, og hva du kjenner som praktisk løsning fra tidligere kjøkken.

Jobber tett med kunden

Vår oppgave er å tenke alternative løsninger som utfordrer, men likevel skaper et helhetlig uttrykk. Vi jobber alltid tett med kunden, og i mange tilfeller føler mange at det kan være godt å snakke med noen for å få bekreftet valgene man gjør.

Målet vårt er å sammen finne frem til et funksjonelt og vakkert kjøkken, som overgår dine forventninger, sier Kvidahl.

Spar drastiste valg til de små detaljene

Det kan lønne seg å ha kjøkkenfrontene i en rolig dus farge, eller i hvitt, svart eller i gråtoner.

–Vi kan utfordre fargevalgene, men å velge skapfronter ut i fra trendfarger man ikke vanligvis omgås, bør man unngå, sier Kvidahl.

Lek med farger på håndtak og fliser

Kvindahl anbefaler at man heller leker seg med noen dristige farger eller mønstre på fliser, tapeter, håndtak til dører og farger på veggene.

Dette av den grunn at detaljer er enklere og rimeligere å skifte ut når man blir lei. Det er nemlig mulig å skape ett helt nytt uttrykk på kjøkkenet uten å måtte skifte selve kjøkkenet.

Ikke ta billige snarveier

Kjøkken er en såpass stor investering i de fleste hjem, og da hender det ofte at mange tar noen rimeligere valg som de angrer på senere.

Dette kan for eksempel være en billig benkeplate som man egentlig ikke liker så godt, eller at man dropper underlimt vask.

Gjør en god investering

Benkeskap med hyller er rimeligere enn skuffer, men skuffene er mye mer praktiske – og de vil på sikt være en god investering.

Tar du snarveier under oppussingen, ender det fort med at du går og irriterer seg over at kjøkkenet ikke ble som du ønsket.

Kutt kostnader på rett sted

Om du må spare kostnader ved oppussing av kjøkken, anbefales det at du venter med overskap og heller bruker enkle hyller eller annen oppbevaring til du har muligheten til å investere i overskap.

Det er også lurt å gå for et litt billigere, men godt kjøkkenarmatur eller håndtak som kan erstattes uten å endre på selve kjøkkeninnredningen.

Ikke gå på kompromiss med funksjonaliteten

Det kan lønne seg å bruke en interiørdesigner som kan hjelpe med å finne billigere løsninger som ikke går på kompromiss av designet eller funksjonaliteten!

Tine Velo Grina, Parallell:

Jeg bruker alltid moodboard for å visualisere ideéne og innspill fra kundene

Elfi - et favorittkjøkken med mange muligheter

Det er ikke tvil om hvilket av Noremas kjøkken som er mest populært hos designerne akkurat nå: –Elfi. Vi liker de fine duse fargene du kan få de slette kjøkkenfrontene i.

Kombiner fargene på frontene

Kjøkkenet passer inn i de fleste hjem og hytter, og du har uendelige muligheter til å sette ditt personlige preg på kjøkkenet ved hjelp av håndtak, armatur, fliser, farger, lamper og annet tilbehør.

Det er også mulig å kombinere noen av fargene på frontene i samme kjøkken, da fargene harmonerer godt med hverandre.

Bli inspirert:

Få et smart kjøkken med dette kjøkkenutstyret

Et kjøkken er ikke et kjøkken uten smart og brukervennlige utstyr - det finnes uendelig mange ting til kjøkkenet som gjør hverdagen enklere.

Les mer her
Dette må du tenke på ved kjøp og planlegging av nytt kjøkken

Her har vi samlet noen tips til hva du bør tenke på ved kjøp og planlegging av det nye kjøkkenet.

Les mer

Chat

Hva kan vi hjelpe deg med

Chat