Fordelene med damp på kjøkkenet

Sakte, men sikkert er dampovnen på vei inn i kjøkkenet i nordiske hjem. Matlaging med damp er langt fra å være en moderne oppfinnelse. Damp har vært brukt i profesjonelle kjøkken i flere år, men teknikken kan spores helt tilbake til steinalderen. Den er verdenskjent for å gjøre det enkelt å tilberede sunne og nydelige retter. Man kan undres over hvorfor vi ikke bruker denne teknikken allerede, alle og enhver. Her kan du lese hvordan dampovner virker, og hvordan du og familien din kan dra nytte og glede av å tilberede måltidene med damp.

Forskjellen mellom dampovner og kombidampovner

Ovner som bruker damp kan deles inn i to kategorier, dampovner og kombidampovner. Sistnevnte har både dampfunksjon og stekefunksjon.

Kombiovner med damp

En kombidampovn har flere bruksområder. Du kan bruke ovnen som en vanlig stekeovn, eller prøve dampassistert steking. Mange kombidampovner har også en ren dampfunksjon som kun bruker damp under tilbereding. Dampassistert steking fungerer ved at ovnen kombinerer varmluft med vanndamp for å brune rettene dine og gi dem en nydelig sprø overflate uten å tørke dem ut.

Disse ovnene varierer veldig, først og fremst når det gjelder selve dampfunksjonen. Noen ovner har en vanntank, mens i andre tilsetter man litt vann i bunnen før man lager mat. Disse modellene tilpasser vanligvis dampmengden automatisk for å gi best mulig resultat. Dampmengden kan variere fra 0 - 100 %, og noen ovner overlater valget til deg. I tillegg er disse ovnene ofte utstyrt med flere andre nyttige egenskaper som steketermometer, ekstra brett og automatiske program med en rekke tilhørende oppskrifter.

Dampovner

En ren dampovn bruker ofte kun damp til å tilberede rettene dine. Dette regnes som en veldig sunn måte å stelle i stand et måltid. Ikke bare blir det slutt på brent og uttørket mat, du vil også bevare matens næringsinnhold, smak og tekstur. Det eneste minuset er at du ikke vil kunne steke rettene dine siden de kun tilberedes med vanndamp ved 100 °C. Likevel er den et fantastisk tilskudd til kjøkkenet.

Hva er matlaging «sous vide»?

Sous vide er fransk og betyr omtrent «i et vakuum» eller «under vakuum». Det er en utmerket metode for tilbereding av mat. De mest avanserte kombidampovnene er utstyrt med en sous vide-funksjon.

Når du lager mat sous vide er ingrediensene pakket inn i en godt forseglet vakuumpose. Selv om du kan få et godt resultat ved å presse ut så mye luft som mulig fra posen før du starter ovnen, så er en spesialisert forseglingsmaskin anbefalt for optimalt resultat.  Ingrediensene blir deretter tilberedt med damp fra ovnen eller lagt i vannbad og tilberedt ved hjelp av et spesialredskap kalt en sirkulator. Denne metoden lar deg kontrollere temperaturen i ovnen eller sirkulatoren med høy presisjon slik at du ikke lenger trenger å gjette deg fram til når kjøttet eller grønnsakene er ferdige. Slik kan du alltid nyte perfekt tilberedte matretter.

 

Hvorfor er det sunnere å lage mat med damp?

Å bruke damp sies å være en av de sunneste måtene å tilberede mat sammenlignet med å koke, grille eller steke. Men hvorfor er det slik?

Steking og grilling medfører lignende ulemper for maten din. Disse metodene kan fort føre til brent eller tørr mat. Det er ikke bare smaken som påvirkes, det kan også være helsefarlig. Brente matvarer kan inneholde kreftfremkallende stoffer som øker faren for sykdom. I tillegg kreves det ofte olje for å steke i panne. Hvis dette er noe du gjerne vil unngå, er damping et strålende alternativ.

Koking kan kanskje redde grønnsakene dine fra å bli brent, men denne metoden har også sine baksider. Å koke maten kan gjøre at du går glipp av essensielle næringsstoffer som maten inneholder. Når du koker grønnsaker ender mange av næringsstoffene og vitaminene opp i kokevannet. Med damping skjer ikke dette.

Av alle metoder for varmebehandling er damping den metoden som best bevarer næringsstoffene i maten din. Dette betyr også bedre smak og tekstur sammenlignet med andre metoder siden ingrediensene forblir nærmere sin opprinnelige form. I tillegg, siden vann har høyere varmekapasitet enn luft, er dampassistert matlaging raskere enn for eksempel varmluft.

Hva kan du lage med damp?

Svaret er – masse. Som tidligere nevnt byr en dampovn uten varmluft på færre tilberedingsmuligheter. Med en kombidampovn er derimot mulighetene uendelige.

Ren damp

Temperaturen varierer fra omtrent 40 til 100 °C når du tilbereder maten kun med damp. Dette er perfekt for delikate retter eller retter som vanligvis koker lenge på lav varme. Prøv å lage grøt, risotto, crème brûlée eller dumplings. Du kan til og med desinfisere babyflasker og sylteglass eller heve deig.

Varmluft og damp

Når du bruker både varmluft og vanndamp kan temperaturen stilles inn mellom omtrent 40 og 275 °C. Ikke bare steker denne metoden rettene dine jevnt og gjør dem saftige innvendig, den gjør det også mulig å skape en gyllen og sprø overflate. Prøv å lage brød og bakervarer, steker, ostekake og ovnsbakte grønnsaker.

Start en ny framtid med nydelig stekte retter, saftige måltider og utsøkte bakevarer fra ditt eget kjøkken allerede i dag.

Chat

Alle felter må fylles ut
Hva kan vi hjelpe deg med

Chat