{{cart.cartItems}}
Fant {{ suggestionResult.MatchCount }} resultater

Dette er ordene du må kunne i 2017

TV dominerte årets CES-messe, og det skjer virkelig mye spennende på den fronten.

AR, VR, HDR og mye mye mer. Vi forklarer deg begrepene!

CES-messen i Las Vegas er nettopp over, møteplassen der tusenvis av elektro-produsenter viser frem sine kommende produkter og fremtidsvisjoner. Over et gigantisk messeareal har vi sett alt nytt du kan koble strøm i. Uansett om det er TVer, bærbare PCer, vaskemaskiner og kjøleskap, selvkjørende biler, eller alle tenkelige smarte dingser – alt blir vist frem på CES.

Etter å ha trålet messen i flere dager sitter vi igjen med svært mange inntrykk, og det er fort gjort å bli litt forvirret. Ikke minst i jungelen av forkortelser og faguttrykk.

Derfor har vi laget denne oversikten over begrepene du bør kunne i 2017, om du planlegger å kjøpe deg en ny TV, ny bærbar, oppgradere hjemmenettverket, trene eller leke deg med virtuell virkelighet. Det er duket for veldig mye spennende i teknologiverden det kommende år, så her gjelder det å følge med!

OLED

 

Dette er en skjermteknologi som gir et særs fargesterkt bilde, med et veldig godt sortnivå. Hver eneste piksel i en OLED-skjerm er nemlig sin egen lyskilde, og kan slås helt av når bildet inneholder mye sort. Responstiden er også veldig god, som gir et enda mer krystallklart bilde.

Du kommer til å se mye til OLED-TVer i 2017.

HDR

TV-er som støtter dette viser bilde med rikere fargekontraster når kilden støtter det. HDR begynner å bli standard på alle nye modeller, også i lavere prisklasser. Det begynner også å bli vanlig å oppskalere materiale som ikke støtter HDR.

 

Augmented reality

AR, kort for «Augmented reality». Teknologien tar ofte form av briller, som legger et ekstra lag med elementer på den fysiske verden du ser rundt deg; for eksempel grafikk, sensordata eller video. Til forskjell fra VR, ser hele miljøet du ser er digitalt, er AR basert på at du ser dine faktiske omgivelser gjennom brillene.

Mesh-nettverk

Består av to eller flere enheter som sammen danner et trådløst nett i hjemmet ditt. Siden alle enhetene kommuniserer seg i mellom, og ikke bare forlenger signalet, får du et robust nettverk med høy ytelse og god dekning, i tillegg til at enhetene er små og elegante

 

Elektriske, tilkoblede og selvkjørende biler vil bli stadig vanligere på veiene våre i fremtiden.

802.11ad

Standardene for det trådløse signalet til nettverksutstyret ditt starter med tallene 802.11, og «ad» er den nyeste versjonen. Den byr på langt bedre ytelse enn utstyret du trolig har i dag, og er kan for eksempel erstatte HDMI-kabelen mellom dekoderen og TV-en din. Rekkevidden er nemlig kortere, så på folkemunne kaller vi det super-Wi-Fi for korte avstander.

Virtuell virkelighet

VR er en teknologi som lar deg oppleve en helt annen verden i form av film eller spill. Du tar på deg en brille som har innebygget skjerm og sensorer, som gir deg en langt mer innlevende opplevelse enn en vanlig skjerm kan.

Virtuell- og utvidet virkelighet vil bare bli større og større i tiden fremover.

Ryzen-arkitektur

Prosessor-produsentene dikterer mye av utviklingen på PC-fronten, og de lanserer normalt en helt ny generasjon prosessorer hver 18. måned. Disse har alltid et kodenavn, og Ryzen er kodenavnet på hele den nye flåten av AMD-prosessorer som nå kommer.

Kaby Lake

Intels prosessorer kommer i stadig nye generasjoner, og Kaby Lake er kodenavnet på den ferskeste. Takket være nye teknologier er den blant annet lettere å overklokke enn noensinne, noe spillentusiaster setter pris på, samtidig som ytelsen og effektiviteten er bedre.

120 Hz/G-sync

Høyere tall betyr kort enkelt og greit at skjermen er raskere. En raskere skjerm gjør at bildet flyter bedre og blir «mykere». For vanlig kontorbruk har ikke dette så mye å si, men når du spiller er frekvensen alfa&omega. Teknologier som G-sync gjør opplevelsen ekstra god, ved at den lar skjermkortet og skjermen for første gang synkronisere bildet det viser.

Spillbærbare blir stadig kraftigere og bedre, takket være Intels nye prosessorer og nye skjermteknologier. 

GPS/GLONASS

Dette er to systemer for å finne posisjonen din via satellitt. En treningsklokke, mobil eller annen sensor som støtter begge vil være enda mer nøyaktig og presis. Det er nyttig når du skal på langtur og er avhengig av nøyaktig posisjonering.

Mer fra CES i Las Vegas:

Dette er de fete, nye TV-ene du faktisk har råd til

Tenk til å kjøpe ny TV i år, men ikke lyst til å svi av alt for mye? Sjekk ut nyheter fra CES her.

Les mer her

Elsker du te? Da trenger du denne «smart»-dingsen. Kanskje.

Trodde du det skulle være lett å lage te? Noe så enkelt som å koke vann kan gjøres vanskelig. Sjekk ut dagens unyttige dings her!

Les mer her

Ny PC i 2017? Da må du få med deg disse tre tipsene

Er du på jakt etter en ny PC i år er det spesielt tre ting du må se etter. Sjekk ut våre tips her!

Les mer her

Dette er den heteste fremtidsteknologien på CES

Få samme synsfelt som Tony Stark i Iron Man med AR - Augmented Reality!

Les mer her