Derfor bør du velge kjøkkenøy

En kjøkkenøy gir deg den ekstra plassen du er på jakt etter til kjøkkenet ditt, samtidig som den kan fungere som et sosialt samlepunkt i hjemmet ditt. Sjekk ut våre kjøkkenøy-tips her!

Har jeg stor nok plass til en kjøkkenøy?

En kjøkkenøy tar og krever en del plass, da man må ha et godt nok arbeidsrom, spesielt om man er flere som liker å kokkelere på kjøkkenet. Kjøkkenet er en samleplass hvor barna gjør lekser, gjestene sosialiserer mens du lager mat - og for mange, stedet man spiser middagen. Har du for liten plass, men allikevel går for en kjøkkenøy kan dette sette en demper på arbeidsflyten.

Er kjøkkenet ditt lite i utgangspunktet finnes det løsninger som allikevel kan gi deg den etterlengtede kjøkkenøya.

 

Kjøkkenøy på hjul

Er du på jakt etter en ekstra arbeidsflate, kan man investere i en liten kjøkkenøy på hjul, eller til og med bygge en selv av overskap fra kjøkkenet. Skal du pusse opp eller har du kanskje allerede gjort det? Ta vare på overskapene fra det gamle kjøkkenet, og lag en tilpasset kjøkkenøy med hjul som du kan dra frem når du skal lage mat - eller trenger en ekstra flate.

Når de ikke benyttes kan den plasseres inntil en vegg, og du kan dekorere den slik du ønsker - i tillegg til at du får litt ekstra oppbevarings plass på kjøkkenet ditt.

Kjøkkenløsninger hvor kjøkkenøya passer best inn

Kjøkkenøy basser best inn på kjøkken med stor plass eller med en åpen løsning. Har du planer om oppussing og mulighet for å rive en vegg eller to for å trekke kjøkkenet ut - får du den åpne løsningen hvor en kjøkkenøy passer rett inn.

En av de vanligste kjøkkenløsningene for kjøkkenøy er L-løsningen som vist på bildet nedenfor, men en kjøkkenøy kan kombineres med alle kjøkkenløsninger så lenge man har stor nok plass.

Ulike typer kjøkkenøy og kjøkkenløsninger

Det finnes utallige typer kjøkkenøyer, alt fra små til store med integrert vask, platetopp, ovn og vifte, men husk å være realistisk og klar over hvor stor plass du har til rådighet. Se huset/leiligheten som ett for å skape en helhetlig følelse.

Kjøkkenøy med platetopp

Ønsker du å bruke kjøkkenøya til å lage mat er det et perfekt sted å plassere platetoppen. Her er det viktig at man tenker på hvordan du kan dra viftekanalen til hetta.

Tenk på om du ønsker at også ventilatoren skal integreres i kjøkkenøya, eller om du ønsker den montert i taket, fordi i åpne løsninger er det vanskeligere å fjerne matosen.

Legg litt ekstra penger i en god ventilator, og gå for eksempel for en vifte som kan monteres i taket. Da slipper du å stange panna i viften, samtidig som du har god utsikt over resten av kjøkkenet/stua.

Med denne type løsning kan du også samle alt av kjeler, gryter og panner i skapene på øya, slik at alt er samlet på samme sted. Man kan også henge dette i taket på et stativ over øya.

Kjøkkenøy med vask og platetopp

Denne løsningen er perfekt for deg som ønsker å samle kokesonen med vaskesonen. Her får du også plass til å hakke grønnsaker og skjære opp kjøttet på en og samme benk.

Ventilator over platetoppen gjør at du også slipper å slå pannen borti skap og vifte mens du lager mat.

Kjøkkenøy med sitteplass

Samles ofte familien på kjøkkenet når det lages mat og ellers, kan denne typen kjøkkenøy være løsningen.

Her er kjøkkenbenken utvidet slik at det er plass til et par stoler under benken. Når stolene ikke er i bruk er de derfor ikke i veien.

Barna kan gjøre lekser, man kan spise middag og har du gjester, kan de nyte noe godt i glasset mens du kokkelerer.

U-formet kjøkken med kjøkkenøy

Når man skal plassere kjøkkenøyen i et U-formet, slik som på bildet, eller L-formet kjøkken er det viktig at man har god nok plass til å bevege seg på.

Her anbefaler vi at man beregner ca 100-120 cm mellom øya og de faste kjøkkenflatene i alle retninger. Da får man god plass til å bevege seg mellom de ulike flatene når man lager mat.

I-formet kjøkken med kjøkkenøy

Denne typen er perfekt for deg som i utgangspunktet har en liten arbeidflate med I-løsning.

En kjøkkenøy vil utvide arbeidsflaten, samtidig som du får mer oppbevaringsplass. Enten du ønsker å bruke øya som en "hakke-sone", kokesone eller vaskesone, så får du en bedre flyt med større arbeidsrom som vil øke arbeidsflyten.

En kjøkkenøy kan altså plasseres nesten hvor enn du ønsker, og begrensningene er få når plassen er der. Kjøkkenøya er et godt tilskudd slik at du får mer oppbevaringsplass, og man kan for eksempel plassere et vinskap der, et lite kjøleskap eller kjøleskuffer, ha en åpen hylleløsning, vanlige skap eller skuffer. Kun fantasien setter en stopper.

Sjekk ut alle våre kjøkken her

Ler mer om kjøkken:

Få et smart kjøkken med dette kjøkkenutstyret

Et kjøkken er ikke et kjøkken uten smart og brukervennlige utstyr - det finnes uendelig mange ting til kjøkkenet som gjør hverdagen enklere.

Les mer her

Dette må du tenke på ved kjøp og planlegging av nytt kjøkken

Her har vi samlet noen tips til hva du bør tenke på ved kjøp og planlegging av det nye kjøkkenet.

Les mer her

Kunsten å velge kjøkken

Vi har spurt ekspertene hos Parallell om hva man bør tenke på når man velger kjøkkeninnredning.

Les mer her

Smarte løsninger for ditt kjøkken

Vi har alle opplevd hvor vanskelig det kan være å finne frem på andres kjøkken, der noe så enkelt som at gaflene ikke ligger ved siden av knivene fort kan bli et frustrasjonsmoment.

Les mer her

Chat

Chatten er åpen

Chat