Lydplanke

Lydplanke, også kjent som soundbar

Lydplanken er den enkleste måten å forbedre lyden på TV-en. Lyden matcher som kjent ikke bildekvaliteten på en moderne TV, men lydplanken løser det på en enkel og elegant måte. Lydplanken gir deg god lyd!

Sett inn pluggen i TV-en, så kan du begynne å bruke lydplanken. Så enkelt er det. Planken tar dessuten ikke mye plass, som regel «smelter» den sammen med TV-en, da de er like både i design og størrelse. Hos oss kan du få godlyd fra merker som Bose, Harman/Kardon, Samsung og Sony – for å nevne noen.

  • Gir svært mye bedre lyd enn de originale høyttalerne i TV-en
  • Lydplanken er enkel å installere – bare sett i «pluggen»
  • Tar lite plass og krever ikke noe spesielt med tanke på innredning – den står jo bare under TV-en

Ekstern lydkilde anbefales!

TV-ene har alltid hatt litt dårlige høyttalere. Men med de virkelig flate skjermene vi har nå, er det svært begrenset hva en TV kan sende ut av lyd.

Så en eller annen form for ekstern lydkilde anbefales på det sterkeste. Her tar vi for oss den såkalte lydplanken, som enkelt forklart er en enhet til å sette under TV-en. Ofte matcher den TV-ens design og størrelse, så den glir sømløst sammen med TV-en.

Her hos oss i Power, har vi et godt utvalg av lydplanker. Hvilken du skal kjøpe, avhenger veldig av ditt behov og bruksmønster av TV-en. En spesifikk «planke» kan vi derfor ikke anbefale deg her, men vi kan «kle deg på», så du klarer å ta valget selv.

Vi begynner med å se på hva slags TV-bruker du er.

Ser sjelden på TV

Kjøper du en TV med, relativt sett, gode høyttalere kan det være godt nok for deg. Som sporadisk bruker stiller du neppe så store krav til det tekniske ved TV-en.

Ser litt TV, typisk Skavlan og noe sport

Vi anbefaler at du kjøper en av de billigere lydplankene. I den tekniske oversikten vi har laget, så skal du se etter «2.0 Lydplanke», så får du forklart litt om den bakenforliggende teknologien.

Ser mye på TV, men ikke så mye film eller TV-serier

Vi anbefaler stadig at du kjøper en av de billigere lydplankene. Lyden i disse er så god, at du vil få godt utbytte av den og forskjellen kontra TV-ens høyttalere er stor.

2.0 eller 2.1 lydplanke vil være et godt valg for deg.

Ser mye sport

Du bør kjøpe en 2.1 lydplanke. Da får du stereoeffekten fra ytterhøyttalerne og godt med trøkk i lyden fra subwooferen.

Ser mye film og/eller TV-serier

Vi anbefaler at du som et minimum bør kjøpe 2.1 lydplanke med subwoofer. Effekten fra stereo-lyden, samt det fullverdige lydbildet fra subwooferen, vil gjøre det lett å leve seg inn i det du ser.

Men helst så bør du opp på 5.1 surround-anlegg. Det vil gi deg et realistisk lydbilde, hvor lydeffektene kommer godt frem. Det å ha høyttalere i ytterkanten – foran og bak deg – samt en senterhøyttaler og subwoofer gir fyldig lyd, hvor du blir satt i senter av det som skjer på skjermen.

Det er først da at lydens effekter kommer til sitt fulle.

Det tekniske - Litt forskjellige oppsett og teknologier

I sortimentet vårt har vi såkalte lydplanker (soundbar) med litt forskjellig oppsett. Fra 2.0 lydplanke og opp til fullt surroundanlegg. Vi tar en gjennomgang av alternativene og en forklaring av høyttalernes oppsett:

2.0 Lydplanke

Opprinnelig er det jo bare snakk om en lydplanke til å montere fast, eller umiddelbart under TVen. Lydplanken gir bedre lyd enn høyttalerne som er bygd inn i en TV, men den typiske filmelskeren vil ikke synes at lydbildet er tilfredsstillende.

Lydplanken gir god diskantlyd og håndterer også mellomtonene godt, men basslyden blir for spinkel. Dette er et godt oppsett for de som «ser litt på TV» - typisk Skavlan og sport’n.

Et 2.0 oppsett er egnet til musikk, men mangelen på bass preger lydbildet.

Tallet 2.0 refererer til 2 sidehøyttalere i front og 0 subwoofere.

2.1 Lydplanke og Subwoofer

Når subwooferen kommer inn i tillegg til blir lydbildet med fyldig. Diskant og mellomtoner håndteres fremdeles av lydplanken, mens subwooferen fyller ut lyden med kraftig bass.

Et 2.1 oppsett er velegnet til musikk, da du får stereoeffekt og lydbildet får nok bass fra subwooferen.

Tallet 2.1 tilsier at det er 2 sidehøyttalere og 1 subwoofer.

5.1 Surroundanlegg med lydplanke

Med 5.1 tar vi steget over til surroundanlegg, hvor lydplanken fungerer som senterhøyttaler. Med ett 5.1 oppsett, har man 4 sidehøyttalere; 2 foran og 2 bak. I tillegg kommer senterhøyttaleren og subwooferen. Totalt gir altså et 5.1 anlegg 6 høyttalere.

Surroundoppsett med 5.1 egner seg bra til musikk, men husk at det ikke er optimalt med samme høyttalerplassering for musikk som for film. Dekoderoppsettet er dessuten annerledes for musikk enn for film, da forsinkelser i lydbildet må være slått av.

Dette er lydbildet film- og serieelskere ønsker, da det gir realistisk lyd for stereo og foran og bak effekter.

Du bør bruke litt tid på å sette opp høyttalerne riktig, hvis du kjøper ett 5.1 anlegg. Alternativt så leier du inn noen til å sette det opp for deg. Det tar ikke lang tid og koster ikke mye – men når det er gjort riktig, blir lydopplevelsen enormt mye bedre!

Du finner også 7.1 oppsett, hvor flere høyttalere foran gir et enda mer dynamisk og mettet lydbilde.

5.1.4 Surroundanlegg med lydplanke

Nå begynner vi å bli litt nerdete her :) Forskjellen på 5.1 og 5.1 er plasseringen av sidehøyttalerne. Et x.x.4 oppsett, betyr at 4 av høyttalerne er plassert i taket.

Alternativene til lydplanken

Lydplanken er et godt alternativ, når du skal ha bedre lyd til TV-en. Som nevnt tidligere, er den enkel å installere og den tar ikke mye plass. Men det finnes alternativer.

Hjemmekinoanlegg

I teksten ovenfor har vi nevnt surroundanlegg som bruker lydplanken som senterhøyttaler. Men det rendyrkede hjemmekino-anlegget har et godt fotfeste blant filmelskere som vil ha skikkelig gromlyd.

Forsterker og eksterne høyttalere

Du kan også kjøpe standard forsterker og noen eksterne høyttalere. Det gir god lyd, men krever noe mer av deg når det skal settes opp. Løsningen tar plass, men vil normalt ikke gi deg surroundlyd.

PC-høyttalere som bruker lydutgangen

Den absolutt billigste metoden er å kjøpe ett par PC-høyttalere med subwoofer. Løsningen koster mindre enn lydplanken, men gir deg få muligheter for justering av lydbildet – og krever at du har et trent øre når du skal sette det opp.

Skal du kjøpe ny TV?

Når du er på utkikk etter TV, er Power et meget godt sted å starte! Vi har både utvalget og de lave prisene. Dessuten får du god rådgivning når du ønsker hjelp til valg av TV.

Så uansett om du skal ha en liten TV til barnerommet, eller den 65 tommeren du alltid har drømt om i stua, så har vi den. Se bare utvalget her: TV

Ønsker du fremdeles hjelp til valget av lydplanke?

Vi forstår deg godt, for det er en liten jungel der ute. Løsninger og teknologier som virker like forståelig som gresk for de som ikke er interesserte i det tekniske – de som bare ønsker god lyd.

Så hvis du vil ha hjelp, ta kontakt med vår kundesupport! De har erfaring med å finne riktige løsninger.

Se lenke til kundeservice i bunnen av denne siden.

Chat

Alle felter må fylles ut
Chatten er stengt.
Chat med oss

Chat