Skal du kjøpe ny ventilator? Her guider vi deg gjennom prosessen og tipser deg om hva du bør se etter.

For mange har ventilatoren både en designfunksjon i kjøkkenet, men skal selvfølgelig også hjelpe deg med utluftingen når du lager mat. Les hvilke 7 ting du bør tenke på før du kjøper ny ventilator.

7 ting du bør tenke på før du kjøper ny ventilator:

  1. Montering
  2. Lydnivå
  3. Innsugingsevne
  4. Kullfilter
  5. Ekstern motor
  6. Lys
  7. Design

1. Hvor skal ventilatoren være montert?

Du kan velge blant flere ulike monteringsalternativer, f.eks. montering under skap, veggmontert og fritthengende i tak. I tillegg finnes det ventilatorer som kan monteres i benkeplaten, og platetopper som har ventilator innebygd.

Dersom du skal erstatte en ventilator/kjøkkenvifte i eksisterende kjøkkeninnredning, bør du velge samme type som du har hatt tidligere. Om du skal bytte kjøkkeninnredning bør du først finne ut hvor du ønsker å lage maten. Deretter vil du kunne ta stilling til hvilke monteringsmuligheter det finnes på denne plassen.

2. Hvilket lydnivå ønsker du at ventilatoren skal ha?

Om du har en åpen kjøkkenløsning bør du velge en stillegående ventilator. Da vil det være mindre forstyrrende for de som kanskje ser på TV i samme rom.

Lydskalaen som vises på ventilatoren er målt etter EU-standarder og vises fra minimum til maksimum effekt. Den opplevde lyden hjemme hos deg vil variere i forhold til hvilken type utlufting du har, samt hvor lang et eventuelt rør er. Et tips for å redusere lydnivå er å bytte ut sammentrekkbart rør med en fast kanal som er glatt på innsiden. Dette vil redusere lyd og optimalisere effekten.

3. Vil du ha best mulig innsugningsevne?

Ventilatorens innsugningsevne måles i kubikk (m3/time). I utvalget av ventilatorer finnes det modeller med innsugningsevne fra 150 til 1000 m3/time.

4. Bør du ha kullfilter?

Et kullfilter i ventilatoren gjør at man ikke behøver at luften trekkes ut i friluft. Ulempen med kullfilter er at ventilatoren bråker litt mer og suger litt dårligere. Fordelen er at du står fritt til å plassere ventilatoren i rommet, uten å ta hensyn til luftrør. I de fleste ventilatorer finnes det løsninger for begge deler.

5. Bor du i blokk? Har du ventilator med ekstern motor?

Dersom du bor i en blokk, kan det hende du har en ventilator med ekstern motor. Dersom du skal erstatte denne, må du velge en ventilator som er spesielt tilpasset for dette. Ta kontakt med borettslaget/sameiet for å vite mer om spesifikasjonene som kreves hos deg.

6. Hvilket type lys har du på kjøkkenet?

Noen kan ønske å ha samme type lys fra ventilatoren som finnes i rommet fra før. Om du har varmfargede halogenpærer i rommet, kan man vurdere å ha samme type lysfarge i ventilatoren.

7. Er ventilatoren svært synlig?

Mange synes det er verdt å investere i ventilatorer med fokus på design, siden ventilatoren ofte er den mest synlige hvitevaren på kjøkkenet. Ønsker du tidløse former, eller et mer moderne og annerledes design?

Chat

Hva kan vi hjelpe deg med

Chat