Er det på tide med et nytt nettbrett? Her guider vi deg gjennom prosessen og tipser deg om hva du bør se etter.

Nettbrett er en forstørret utgave en dagens mobiltelefoner, og kan brukes til alt. Det er mye å tenke på før du går til innkjøp av et nettbrett. Dersom du ønsker lang driftstid, stor skjerm og lav vekt er et nettbrett perfekt for deg.

8 ting du bør se etter ved kjøp av nytt nettbrett:

  1. Operativsystem
  2. Skjermstørrelse
  3. Lagringskapasitet
  4. Trådløs tilkopling
  5. Kamera
  6. Tilbehør
  7. Prosessor
  8. Minne/RAM

1. Operativsystem – bruker du Android eller iOS?

Noe av det første og viktigste du må tenke på ved innkjøp av nytt nettbrett, er operativsystemet. Dette er viktig for hvilken produsent du kjøper nettbrett fra. Det finnes to ulike operativsystemer på våre nettbrett, det er Google med Android og Apple med iOS.

Har du for eksempel en iPhone, vil det være enklest med et nettbrett med samme operativsystem, nemlig en iPad. Det samme gjelder om du har en telefon med Android-operativsystem, da vil det være lettest å lære seg å bruke et nettbrett med samme system.

Brukervennlige nettbrett med Android-system:

De aller fleste nettbrettene med Android-operativsystemet har et modus som gjør brukeropplevelsen til en drøm, nemlig "enkel modus". Moduset har forskjellige navn på de ulike merkene, men prinsippet er det samme.  På noen versjoner vil du kunne gjøre symbolene og ikonene mye større enn de originalt er, samt intuitivt å bruke - uten alle de ekstra valgene. Skjermstørrelsen på nettbrettet bør også tas med i betraktning. Er du ustø på fingrene vil det være enklere med en større skjerm, for eksempel 10". Da kan det også lønne seg og gå til innkjøp av en Stylus Penn, slik at du alltid treffer bokstavene eller ikonene.

iPad - enkelt og intuitivt:
Enten man har vært borti operativsystemet til Apple tidligere eller ei, vil en iPad være ganske lett å lære seg. Uansett hvilken modell du velger, har nettbrettene tilsammen fire knapper og én bryter. Knappen nederst i midten på skjermen er hjem-knappen. Har du for eksempel rotet deg bort inn i et program du ikke vet hva er, kan du alltid trykke på denne knappen for å komme hjem til start. Navigeringen på nettbrettet kunne ikke vært enklere, trykk på ikonene til programmene du ønsker å starte opp, og surf i vei! På siden av iPaden har du to knapper som styrer volum opp og ned, og på den andre siden har du låse knappen, eller en så kalt "tastelås". Bryteren finner du ved siden av volumknappene, og denne skrur iPadens lyder av eller på.

 

2. Skjermstørrelse – Skal nettbrettet brukes på farten eller mest hjemme?

Nettbrett kommer i størrelser fra 7 til 12.9 tommer. For de som skal ha med nettbrettet på farten kan det være greit med en mindre og lettere skjerm, mens de som skal bruke nettbrettet hjemme for å se på film eller spille spill vil foretrekke et nettbrett med større skjermstørrelse. Dersom du benytter nettbrettet til å surfe vil 10 tommer være en optimal størrelse. 

3. Lagringskapasitet – Skal du oppbevare store mengder lyd og bilder?

En viktig ting å tenke over ved innkjøp av nettbrett er hvor stort minne du har behov for. Skal du oppbevare store mengder lyd og bilder på nettbrettet ditt? Jo mer du ønsker å lagre av bilder og filmer på nettbrettet, jo mer lagring bør en ha.

Skal en ha god plass til bilder, film og offline videoer anbefaler vi 128 GB lagring eller minnekort.

4. Trådløs tilkobling – med eller uten SIM-kort?

De fleste nettbrett leveres i to forskjellige utgaver, én med plass til SIM-kort og én uten SIM-kort. På versjonen med SIM-kort er man ikke avhengig av å være tilkoblet et trådløst nettverk, da du får et eget nettverk gjennom SIM-kortet og abonnement. Med versjonen uten SIM-kort må man være koblet til Wi-Fi for å bruke internett.  

Alle nettbrett støtter trådløst internett, men noen støtter også 4G samtidig som den støtter WiFI, slik at nettbrettet alltid er online på farten, dette er versjonen med mulighet for SIM-kort og abonnement. For de som skal ha den med på reise anbefales et nettbrett med WiFi-4G med eget data SIM-kort som kan bestilles i butikk. Ved å binde seg til en mobiloperatør kan en også få avslag i butikk ved kjøp av nettbrett.

5. Kamera

Dagens nettbrett kommer med forskjellige kameraer som lar deg ta bilder og spille inn video. Ønsker en å bruke nettbrettet til å ta bilder og selfies, anbefaler vi et med bedre kamera. Desto dyrere nettbrett, desto bedre kamera. 

6. Tilbehør – tastatur, skjermbeskytter, hodetelefoner og deksel

Det finnes uendelig med tilbehør til nettbrett. Ønsker du et tastatur finnes det universale deksel med innebygd tastatur som passer de fleste nettbrett. Annet nyttig tilbehør er deksel og skjermbeskyttelse for beskyttelse mot riper og støt. Se derfor om nettbrettet støtter ønsket tilbehør før du går til innkjøp.

Hvis du i tillegg ønsker å lagre filmer bør du vurdere å kjøpe et nettbrett med mulighet for ekstern lagring. Et par gode hodetelefoner anbefales også, spesielt dersom du er på reisefot.

7. Prosessor

Prosessoren er hjernen i maskinen som utfører alt du ber nettbrettet om, og består av flere kjerner. Hver av disse kjernene jobber uavhengig av hverandre. Flere kjerner lar deg jobbe med flere ting på en gang, uten at det går utover kvalitet og hastighet. I de mer avanserte prosessorene har gjerne kjernene flere tråder i tillegg.

Disse trådene lar kjernene i prosessoren jobbe med flere ting samtidig. Klokkehastigheten til en prosessor formidler hvor mange runder per sekund den har kapasitet til å gjennomføre. Ved å velge en prosessor som har høy klokkehastighet, vil du også kunne gjøre unna flere ting på kortere tid.

For deg som skal bruke nettbrettet til video, bilder og tyngre arbeid anbefaler vi bedre prosessorer med 4 kjerner, såkalt "Quad Core prosessor".

For å oppsummere, ønsker du å kunne gjøre flere ting på en gang - såkalt multitasking - anbefaler vi at du går for et nettbrett med en prosessor som har flere kjerner og høy klokkehastighet og ytelse.

8. Minne/RAM

Minne/RAM er mellomlagringen som programmer bruker for å operere effektivt. Mer RAM gir en bedre ytelse. Ved å oppgradere RAM (kortidsminne) på nettbrettet ditt, unngår du at nettbrettet henger seg opp eller hakker når du for eksempel åpner mange faner i nettleseren samtidig.

Om du multitasker på nettbrettet, vil du jobbe mye mer effektivt og hurtig med mer RAM. En bør ha 2GB minne eller bedre for optimal ytelse. 

Chat

Alle felter må fylles ut
Hva kan vi hjelpe deg med

Chat