Vaffeljern

Vaffeljern til fest og hverdags

Vafler er noe av det beste som kan serveres til kaffekosen. Det er redningen når du plutselig får gjester og du gjerne vil diske opp med noe. Vil du slippe unna de verste jobbene på dugnaden, melder du selvfølgelig som vaffelsteker. Og inkasserer selvfølgelig masse kred for det.

Vafler steker seg ikke helt av seg selv, men den største og viktigste jobben gjør selve vaffeljernet.  I vårt utvalg har vi forskjellige typer av enkle og doble vaffeljern, samt jern til steking av belgiske vafler. Blant produsentene finner du Wilfa, Cloer, Senz og Point.

Av de mange og ubestridelige gode grunnene til å servere vafler, nevner vi følgende

  • Raske å lage sammenliknet med for eksempel bollebakst
  • Trygt å servere til folk du ikke kjenner. Nesten alle liker vafler, og det er som godt som ingen som direkte misliker dem
  • Enkle oppskrifter basert på ting du allerede har i huset, som melk, mel, egg og smør
  • Lager du nok røre, er det ingen problemer med å mette et stort antall mennesker. Vafler steker du til idrettsstevner, loppemarkeder og dugnader

Hva et godt vaffeljern gjør for deg

Prinsippet med å steke kaker på begge sider ved hjelp av to plater som holdes mot hverandre, ble utviklet allerede av de gamle grekerne. De sørget også for trehåndtak som ikke ledet varmen. Vaffelkakene ble stekt over åpen ild eller i ovn.

I løpet av middelalderen spredte denne teknikken seg til resten av Europa. Vaffeljern som likner dagens med de knudrete mønstrene ble utarbeidet i dagens Nederland og Tyskland av håndverkere en gang på 1300-tallet. Den typiske skandinaviske varianten, altså den med hjertene, kom opprinnelig fra Tyskland. Resten av verden lager firkantede vafler, eller i kakeform.

Da er vi nesten fremme ved dagens elektriske jern. Det ble lansert allerede i 1911, men det er først de siste tiårene det har revolusjonert den hjemlige vaffelproduksjonen.

Slik steker du vafler

Med et moderne vaffeljern er feilmarginen minimal. Du kan selvsagt gjøre en tabbe og blande salt i stedet for sukker i vaffelrøra, men vaflene får likefullt et perfekt utseende. Ikke like gode å spise selvsagt, men du kan ikke skylde på jernet.

Menhar du en god røre, skal den bare helles mot midten av jernet. Når du legger lokket på, presses røren utover og fyller hele flaten. Da presses samtidig luften ut av røren. Du lærer fort hvilken mengde som skal til. En indikator, normalt ei grønn lampe, vil fortelle deg når vaffelen er ferdig stekt. Den tas ut og prosessen gjentas inntil du har nok. Overskytende vaffelrøre kan settes i kjøleskapet eller fryses ned.

Moderne vaffeljern har teflon-belegg som gjør at vaflene slipper lett. Det gjør samtidig rengjøringen enkel.

Dobbelt vaffeljern –dobbelt så moro

 Er du storprodusent av vafler, nabolagets eller barnehagens ukronede vaffelkonge/dronning, er det ikke nødvendig å kjøpe ekstra vaffeljern av den grunn.

Du investerer rett og slett i et dobbelt vaffeljern. Bruk din faste oppskrift, men lag dobbelt så mye. Med dette kan du mette hele storfamilien på halvparten så lang tid.

Har du det ærefulle oppdraget å selge vafler på idrettslagets arrangementer, går det unna med et dobbelt vaffeljern. Vaffelhungrige barn og foreldre får effektuert bestillingene sine på et blunk.

Bli kontinental med belgisk vaffeljern

Som nevnt har ikke resten av verden forstått at vaffeljernet skal være rundt, og bitene hjerteformete. Men det er ikke noe i veien for noen ganger å servere vaflene slik de gjør det der.

Det er altså Belgia som har fått utmerkelsen som opphavsland til de store tykke, firkantede vaflene. De skal stekes i et eget jern. Resultat blir altså de ekstra omfangsrike vaflene, som samtidig er luftige og sprø. De er nesten et måltid i seg selv. De kan dynkes med sirup, is, sjokolade, krem eller bær.

De blir rett og slett festvafler, litt i motsetning til våre tradisjonelle vafler som egner seg like godt til hverdags som til mer høytidelige anledninger.

Husk å feire vaffeldagen!

Nå kan egentlig enhver dag være en vaffeldag, spesielt søndagene. Likefullt har vi også en offisiell vaffeldag. Sett et kryss i kalenderen på datoen 25.mars.

Men hvorfor akkurat denne dagen? Det sies at det er fordi den faller sammen med Maria Budskapsdag. Den folkelige betegnelsen på denne var Vår Frues dag. Sier man det litt fort, blir det på svensk til våffeldag. Da ble det også til at det skulle spises vafler.

En annen grunn til at den dukker opp sent i mars, er at produksjonen av egg og melk tar seg opp etter en lang vinter, og at det da er grunn til å feire litt med en vaffel-utskeielse.

Slik lager du verdens beste vafler

Nå er det kanskje like mange meninger om hva som er den beste vaffeloppskriften som det er husstander i Norge. Det er så enkelt å lage vafler, at innholdet kan varieres i det uendelige. Det samme kan mengden av ingredienser. Det blir flotte vafler nesten uansett hva du har i dem.

Men det er slik at de norske sjømannskirkene er spesielt assosiert med vafler. Og vi kan jo godt tenke oss at norske vafler smaker aller best der de er vanskeligst tilgjengelig, altså i utlandet.

Derfor er det mange hjemvendte som etterspør oppskriftene deres. De ønsker å få tilbake den himmelske følelsen de hadde da de satte tennene i en norsk vaffel på fremmed jord.

I en uoffisiell kåring ble vaflene til den norske sjømannskirken i København kåret til verdens beste. Her er ingrediensene du trenger for å lage de samme vaflene i ditt eget vaffeljern:

2 store

egg

1 desiliter

sukker

2 desiliter

skummet kulturmelk

1 ½ desiliter

lettmelk

1 desiliter

vann

350 gram

hvetemel

1 teskje

bakepulver

½ teskje

natron

1 teskje

vaniljesukker

½ teskje

kardemomme

125 gram

smeltet smør

 

 

Du starter med egg og sukker, deretter melk og vann og til slutt alt det tørre. Det blandes godt sammen til du har ei klumpfri røre. La den svelle i 15 minutter og sett i gang og stek.

Tilbehør til vafler

Vafler kan kombineres med alt.

Ut fra vår tradisjon skal de serveres med rømme, brunost eller bringebærsyltetøy. Litt tørre vafler kan gjerne påføres et lag smør.

Av disse er det kanskje brunosten som kan være litt kontroversiell. Skal du frelse en utlending på norske vafler, skal du kanskje være litt tilbakeholden med den.

Kjøp jernet på Power

De meste moderne vaffeljernet med de fleste funksjonene finner du på Power. Det gjelder om det er de gode norske eller de lubne belgiske. Men sjekk for all del også ut gorojern og krumkakejern. De følger likeledes med i utviklingen og lager ekstra spiss på julebaksten.

Hvis produktet mot all formodning ikke fungerer som forventet, kan du bytte det innen 30 dager eller få pengene tilbake så lenge det er i samme stand som du mottok det. Les alt om garanti, reparasjon og service fra Power på denne siden.

Chat

Hva kan vi hjelpe deg med

Chat