Vaskemaskin

Husets viktigste hvitevare: vaskemaskinen!

Se for deg hvordan fritiden din ville se ut, hvis du ikke hadde vaskemaskinen i hjemmet. Blant alle hvitevarene, er nok dette den aller viktigste. Heldigvis er valget om en vaskemaskin, eller ikke, for lengst en saga blott. Nå går valget mer på hvilke funksjoner som ønskes og energiforbruket.

Her i Power har vi ledende modeller fra alle de store leverandørene: Asko, Bosch, Samsung, Miele, Siemens, Whirlpool, Zanussi – og mange flere! Dessuten har vi så å si alltid et godt tilbud til deg, så du får mest mulig for pengene når det er tid for en ny vaskemaskin.

  • Energieffektive vaskemaskiner med høy vaskekapasitet
  • Store døråpninger gjør det enkelt å fylle og tømme maskinen
  • Lavt vannforbruk er med på å forbedre miljøavtrykket til vaskemaskinen

Veldig mange gode vaskemaskiner å velge mellom

Nivået av innovasjon hos produsenter av vaskemaskiner har vært virkelig godt de siste årene. Maskinene vasker mer skånsomt, de har lavere energiforbruk og utnytter vaske- og skyllemiddel langt mer effektivt og ny funksjonalitet kommer stadig.

Dessuten ligger prisnivået «på stedet hvil», så man får veldig mye for pengene når det skal investeres i en ny maskin.

Viktige momenter ved valg av vaskemaskin

Nedenfor har vi satt opp en oversikt over hva du bør se etter i valget av ny maskin. Så er du bedre skodd til å gjøre det rette valget for din husstand.

Kapasitet – er maskinen stor nok for din husstand

Vaskekapasiteten oppgis i antall kilo tørt tøy. Det gir en nøktern pekepinn på hvorvidt vaskemaskinen har god nok kapasitet til din husstand. På generell basis kan du si at 5 kilo passer for en liten husstand, mens 7-8 kilo er optimalt for en typisk familie på 2 voksne og 2 barn.

Ta også en kikk på om vaskemaskinen har en stor dør. Det er betraktelig enklere å få tøyet inn og ut av en maskin med stor døråpning.

Energiforbruket – viktig for miljøet og lommeboka

Med stadig stigende strømpriser er energiforbruket en viktig faktor ved valg av vaskemaskin. Skalaen for energimerkingen går fra A til G, men belønner i tillegg de beste maskinene med opptil tre plusser på karakteren A.

I løpet av livssyklusen til en vaskemaskin, blir det faktisk en betydelig energireduksjon ved å gå fra en middels bra modell, til en veldig god modell. – Og det er jo penger spart for deg som forbruker.

Strømprisen er dog ikke det eneste som spiller inn vedrørende strømforbruket. Miljøaspektet er vel så viktig. Passer du på å alltid kjøpe elektrisk utstyr med beste energimerking, kan du gjøre en stor innsats på en måte som krever lite av deg i hverdagen.

I tillegg til karakterskalaen oppgis også strømforbruket i kilowattimer, men forholder du deg til bokstavkarakterene er det godt nok i forhold til valg av modell.

Vannforbruket – gjør en innsats for miljøet

Vaskemaskinene får stadig mer effektive metoder for å nyttegjøre vannet under vask. Dermed synker vannforbruket støtt og stadig, med et like godt vaskeresultat.

Blant tiltakene som virkelig monner, er sensorer som registrerer hvor mye som legges i vaskemaskinen og overvåker hvor ren vasken har blitt. Dermed brukes det aldri mer vann enn nødvendig.

Vannforbruket er oppgitt på alle modellene vi selger, så det er enkelt å sammenligne vaskemaskinene imellom.

Sentrifugering og restfuktighet – spiller inn på tørketiden

På alle vaskemaskiner oppgis hastigheten på sentrifugen, og det er en god indikator for hvor effektivt den tørker tøyet etter vask. Men i tillegg oppgis karakteren for sentrifugeringsklasse og mange produsenter angir også restfuktigheten i tøyet.

Karakterskalaen går fra A og nedover, mens restfuktigheten oppgis i prosent og skal være så lav som mulig. Desto bedre resultat, jo kortere blir tørketiden. Særlig viktig er dette hvis tøyet tørkes innendørs eller hvis det tørkes i tørketrommelen.

Motortype – støynivå og holdbarhet

Børsteløs motor, eller ikke? Valget har faktisk noe å si for deg som bruker av maskinen. Den børsteløse motoren har jevnt over et lavere støynivå og lengre levetid, enn de maskinene som bruker kullbørster. Dessuten skal kullbørstene skiftes etter noen års bruk.

Vi skal selvfølgelig også nevne at prisen er marginalt høyere på en børsteløs motor, men lengre levetid mer enn veier opp for prisforskjellen.

Så står du med valget mellom børsteløs, eller ikke, så velg børsteløs motor.

Støynivå – lavt er alltid å foretrekke

Vaskemaskinens plassering er avgjørende for hvorvidt støynivået spiller inn for ditt valg av vaskemaskin. Står vaskemaskinen på kjøkkenet eller badet, ønsker du selvfølgelig minst mulig støy. Støynivået er oppgitt på alle modeller i vårt sortiment, både støynivå ved vask og under sentrifugering.

Målenheten som brukes er decibel og du ønsker at støynivået ved vask ligger ett sted rundt 60 dB, hvis maskinen skal stå i et rom hvor støyen altså spiller inn. Maksimalnivået ved sentrifugering blir vesentlig høyere, men det er heldigvis i korte perioder av gangen.

Står derimot vaskemaskinen i et adskilt vaskerom eller grovkjøkken, er det ikke fullt så viktig med lavest mulig støynivå.

Skal du ha ny tørketrommel?

Trenger du en ny tørketrommel, så har vi mange gode tilbud her: Tørketrommel

Til sist – husk størrelsen

I våre dager går jo det meste opp i modulenheter som er standardiserte, men har du avvikende mål hjemme, bør du selvfølgelig huske å sjekke hvor stor vaskemaskinen er.

Det du skal se etter er «nettomål uten emballasje».

Når du måler plassen i hjemmet, skal du legge til litt luft på alle sider, så det kan ventileres bak maskinen.

- - -

Outsideren: Kombinert vaskemaskin og tørketrommel

Har du begrenset med plass i hjemmet, bør du vurdere outsideren, som kombinerer en vaskemaskin og tørketrommel i en og samme maskin. Vi omtaler den som en outsider, da ytelsene blir noe lavere enn på dedikerte maskiner.

Men hvis plassen er begrenset, er disse vask/tørk maskinene geniale, siden de kombinerer begge funksjonene.

Prismessig kommer man også noe gunstigere ut ved å kjøpe en kombimaskin, siden mange av materialene spares i produksjonen. Men energiforbruket blir altså høyere, så i løpet av maskinens livssyklus vil prisforskjellen jevnes ut.

- - -

Andre faktorer som kan spille inn

Punktene som er nevnt ovenfor er de viktigste når du skal velge vaskemaskin, men nye modeller kommer stadig med nye funksjoner som kanskje spiller inn på ditt valg av modell. Vi nevner derfor noen av nyvinningene som muligens vil være tungen på vektskålen for ditt valg av modell.

Utsatt start

Snart alle maskiner har denne funksjonen. Og det er meget praktisk å kunne bestemme når maskinen skal starte vasken og dermed time når den skal henges opp. Du kan jo for eksempel sette maskinen til å starte litt før du kommer hjem fra jobb eller skole, så er den klar til å henges opp når du kommer hjem.

Men det er bare de aller billigste modellene som ikke har dette nå, så da er vi vel oppe i et spørsmål om pris, og da er dette en funksjon som kan ofres til fordel for lavere kjøpspris.

Dampfunksjon

Flere og flere modeller får nå en funksjon som bruker damp som en del av rengjøringen. Dette har to funksjoner: Flekker går lettere bort og dersom tøyet skal strykes, blir det lettere glattet ut når det er dampbehandlet.

Og det er faktisk riktig som produsentene sier; særlig de vanskelige flekkene blir betraktelig bedre vasket vekk, etter dampbehandlingen.

Automatisk vannstopp

Vannlekkasjer er ikke noe vi ønsker i hjemmet. For litt økt sikkerhet, se etter om «aqua stop», «aqua control» eller lignende teknologier er en del av utstyrspakken.

Dersom disse registrerer vannlekkasje, stoppes vanntilførselen automatisk.

Chat

Alle felter må fylles ut
Hva kan vi hjelpe deg med

Chat