Fryseboks

Oppbevaring i fryseboks

Det er godt å komme hjem og vite at du har en stor meny å velge mellom til dagens middag. Du tar bare en liten titt på utvalget i fryseboksen og tar en avgjørelse blant kjøtt, fisk, eller rett og slett oppvarming av en ferdigpizza. Og se om ikke det er noen frosne bær fra sommerens sanking som egner seg til dessert?

Mat som ikke er nedkjølt har begrenset oppbevaringstid. En nedfrysing sørger for at den holder seg i ytterligere 3 til 6 måneder. Vanlige kjøleskap har en fryser, men med begrenset plass. En fryseboks gjør at større mengder kan fryses ned til framtidig bruk. Hos Power selger vi rimelige frysebokser fra veletablerte produsenter som AEG og Senz.

En god fryseboks hjelper deg med

  • Å oppbevare maten i lengre tid
  • Å gjøre det mulig å foreta store innkjøp når det er varer på salg
  • Å fryse ned store mengder kjøtt hvis du for eksempel får tilgang på store partier elgkjøtt eller en halv gris
  • Å spare plass i kjøleskapet

Hvorfor vi fryser maten

Det er to gode grunner til å fryse mat. Begge handler om å holde maten frisk slik at den serveres på et senere tidspunkt.

Det første er at vi ikke ønsker at bakterier eller sopp skal få infisere maten og spre seg. Kjøtt som oppbevares i romtemperatur går som kjent fort «ut på dato». Det kan heller ikke ligge så lenge i kjøleskapet.

Senkes temperaturen ned til under 0-punktet, forsvinner vekstvilkårene til disse usympatiske mikro-organismene. Slik sett er det liten forskjell på om fryseren holder minus 10 eller minus 18 grader.

Men den kjemiske nedbrytingen fortsetter like fullt, helt ned til det absolutte nullpunktet på minus 273 grader. Nedfrysingen utsetter denne slik at maten holder seg 3 til 12 måneder. Fet mat har kortere levetid enn mager mat. Det er fordi fettet lettere reagerer med oksygen og harskner.

Økonomiske fordeler med en romslig fryseboks

Har du fryseboks kan du handle inn mat i større kvanta uten å risikere at den blir ødelagt. Det blir i lengden rimeligere og begrenser også antallet handleturer. Det blir med det færre utgifter til transport.

Holder du øye med tilbudene i frysedisken, er det også penger å spare. Ti pakker frossen torsk til nedsatt pris frigir kapital til ferie-sparebøssa.

 Du behøver heller ikke være redd for å lage for mye mat til middag. Middagsrester kan fint fryses ned og tas opp til grå hverdager med mindre tid til matlaging. Frysing er et utmerket og foretrukket alternativ til kasting av mat.

Driver du med matauk, trenger du en romslig fryseboks. Hobbyfiskeren med stor fiskelykke skal ikke være nødt til å sette ut fangsten igjen fordi det ikke er plass. Det er mye å hente på å utnytte bærsesongen. Selvplukk av jordbær og skogsturer med blåbærplukking i løpet sommeren kan gi friske, nedfryste bær resten av året. De kan tas fram til desserter eller syltes etter behov og ønsker.

Hva forventer du av en fryseboks?

Dagens frysebokser har ulike egenskaper og ekstrafunksjoner. Det gir selvfølgelig utslag på prisen, men tenk nøye gjennom de følgende punktene før du foretar et innkjøp.

Det første du skal ta i betraktning er naturligvis størrelsen. Er du sikker på at den lille boksen vil sikre dine behov også i framtiden? Prisforskjellen mellom de mindre og de større boksene er ikke alarmerende.

Mange frysere har en avrimingsfunksjon, også kalt Low Frost-funksjon. Behovet for avriming oppstår ved at hver gang døren eller lokket åpnes, siver det inn luft. Fuktigheten i luften omdannes til is.  Isdannelsen fører til mindre plass til mat, og større energiforbruk. En fryseboks uten automatisk avriming må derfor avrimes manuelt minst en gang i året.

En fryseboks med avrimingsfunksjon bør plasseres på et gulv med lekkasjebeskyttelse. Du bør også være oppmerksom på at den kan avgi noe mer lyd enn en fryseboks uten denne funksjonen.

Hurtignedfrysingsknappen kan også være et nyttig hjelpemiddel. Den sørger for, som navnet sier, en raskere nedfrysing. Det gjøres på den måten at det du legger i fryseren raskt fryses ved 25 minusgrader. Det vil deretter gradvis avta og stige til de normale 18-20 kuldegrader som boksen holder. Rask nedfrysing er en fordel særlig for frysing av fisk. Væsketapet blir mindre på denne måten.

Mange frysebokser er utstyrt med en egen ismaskin. Det er et alternativ til isbitbrettet du fyller selv og setter i fryseren. Det er selvfølgelig godt med en isbit i glasset på varme sommerdager. Husk at du må ha vanntilførsel til fryseboksen hvis du vil ta i bruk dette.

Et lite kontrollpanel er fint å ha, særlig temperaturmåleren. Hvis fryseboksen din har en slik på utsiden, slipper du å åpne lokket unødig. Den kan også ha en som utløses hvis det blir for varmt i boksen.

Skal boksen stå på et sted hvor dere pleier å oppholde dere, bør dere også tenke på lydnivået. Det angis som desibel (dB) i produktbeskrivelsene. Det er en vesentlig forskjell mellom de høyeste og laveste.

Til slutt må du være klar over at en vanlig fryseboks ikke skal settes i et for kaldt rom, typisk i kjelleren eller en bod. Det som skjer hvis den står i et rom hvor temperaturen er så lav som ti grader, er at kjølevæsken blir tykkere. Det sliter igjen på kompressorene som skal dra væsken gjennom systemet. Hvis fryseren går i stykker eller trenger reparasjon på grunn av dette, vil det ikke dekkes av garantien.

Det finnes imidlertid frysebokser som er bygget for å tåle lave utvendige temperaturer. Hør med en av våre kundekonsulenter.

Alternativer til fryseboksen

Som nevnt har alle kjøleskap sin egen lille fryser. For en enslig hybelboer fyller den sikkert behovet. Noen pakker med fisk og en frossenpizza på vent er det sikkert plass til.

Ved senere etablering kan det passe med et kombiskap. Altså et stort kjøleskap med en større fryser. Men emd flere personer i husholdningen vil man fort se at den ikke har tilstrekkelig kapasitet til å romme alt man ønsker å putte inn i den.

Hvis det er en barnefamilie som ønsker å utnytte alle de fordeler med frysing av matvarer som vi har nevnt ovenfor, er det to muligheter; fryseboks eller fryseskap.

Hva man går for her, kan være en smakssak ettersom de har overlappende funksjoner. Den store forskjellen er at fryseboksen er lavere og trenger mer gulvplass. Fryseskapet opptar derimot plass i høyden. Skapet har sine hyller til sortering av varene, mens i fryseboksen kan du bruke kurver.

Hvor skal fryseboksen stå?

Vi har allerede nevnt at de fleste frysebokser ikke bør plasseres i omgivelser med lave temperaturer.

Har du plass på kjøkkenet og ikke er for stor, kan den være integrert i kjøkkenløsningen din. Under en trapp er et populært sted. Der fortrenger den ikke andre møbler eller ting du bruker i huset. Kjelleren er en mulighet hvis det ikke er kaldt der.

Noen setter den på gjesterommet. Det kan imidlertid bli litt ubehagelig for den som eventuelt skal sove der, ettersom den vil avgi en viss lyd.

Å plassere den på et lite tett rom, er heller ikke så bra. Fryseboksen vil varme opp hele rommet, og dermed måtte jobbe mer for å opprettholde frysetemperaturen.

Har du ikke plass i det hele tatt, ja da er kanskje et frittstående kombiskap det beste alternativet.

Chat

Hva kan vi hjelpe deg med

Chat