Radioen – en evigung klassiker

Trenger du å koble av eller ha litt lett underholdning er radioen perfekt. Den lette blandingen med litt prat og litt musikk gjør det veldig behagelig å ha radioen som en underholdende lydkilde.

 • Radioen er perfekt til lett underholdning
 • Fleksible løsninger hvor radioen håndterer DAB+ og internettradio
 • Vi i Power kan mye om radio, så vi hjelper deg gjerne med å finne rett modell.

Aktuelle teknologier som brukes i radioen

Utviklingen i radiomarkedet har gått jevnt og trutt fra noen aldrende teknologier, i retning av den digitale DAB+ teknologien. Men foreløpig er det flere alternativer på eteren, så vi tar en rask oppsummering:

 • FM – (30 MHz til 300 MHz) - har vært den ledende teknologien i lang tid. For de nasjonale kanalene er nå FM-nettet «lagt ned», så de sender ikke lenger på FM-nettet. Det så lenge ut til å bli DAB som skulle bli arvtakeren, men DAB var i praksis utdatert før overgangen var fullført, så DAB+ har nå tatt over for FM-nettet. Lokalradiokanalene er derimot frie til å fortsette å sende på FM-nettet.
 • AM – (300 kHz til 30 MHz) – Såkalt kortbølgesendinger, er lite brukt da kvaliteten ikke er optimal. Det er dog flere kanaler som sender i Norge, og mange utenlandske radiostasjoner benytter denne sendeteknologien. Siden signalet har lang rekkevidde, kan disse signalene tas inn i Norge. For å få inn signalene best mulig, anbefales det å bruke utvendig antenne.
 • DAB+ - Dette er fremtiden for riksdekkende kanaler i Norge. Radiosignalene sendes digitalt i komprimert format. Radiosignalene sendes parallelt med en datastrøm som typisk forteller radiokanalens navn og eventuelt artist / låt på musikk. Bilder blir også sendt i denne datastrømmen.
  Kvaliteten på DAB+-sendingene er faktisk ganske moderat – enkelt forklart kan man si at kvaliteten er ofret for kvantitet. NRK omtaler det som «en slags avmatting av lyden i toppen og gnisten blir borte. Det er ikke helt dit vi vil, men det er sannsynligvis «godt nok» for de enhetene som skal spille DAB.»
  Dette overrasker mange, at FM-sendingene byttes ut med en standard med moderat kvalitet. Men hensynet til antall kanaler på en begrenset båndbredde, har vært vektet høyere enn kvalitet.
 • Internettradio – Mange har valgt bort DAB+ radiosendinger, til fordel for internettradio. Ikke så merkelig, med tanke på at vi så å si alltid har en mobil, PC eller tablet i nærheten som kan streame en slik sending.
  Mange radioer av tradisjonell type kan også streame internettsendinger.

 

Hva slags radio skal du kjøpe?

Det er utrolig mange forskjellige radiomodeller på markedet. Og mange forskjellige typer radioer. Hvilken type skal du kjøpe?

Transistorradioen

Svunne tiders transistorradio – den som kunne legges i lommen – har fått sin moderne avløser i svært små radioer. Bortsett fra størrelsen har ikke disse to enhetene så mye til felles. Den nye kan motta DAB+ sendinger, mens det før var FM-radio. Men den største forskjellen er høyttaleren.

En liten høyttaler i «gamle dager» ga en relativt platt lydopplevelse. Små høyttalere av i dag, nyter godt av den store forskningen som har vært gjort på mobiltelefoner og deres lydbilde – i dag kan en slik liten høyttaler faktisk gi overraskende god lyd.

Lommeradio

Lommeradioens bruksområde er helt endret. Ikke mange går rundt med en liten radio i skjortelomma i våre dager. Til det bruksområdet, er den for lengst erstattet av mobiltelefonen. Derimot så brukes den ofte på steder hvor man oppholder seg sporadisk. Badet, hobbyrommet og lignende. Mange morsomme designløsninger gjør lommeradioen spennende utseendemessig og lyden kan ofte konkurrere med mindre bordradioer.

Bordradio

Den neste klassen har vi valgt å kalle bordradioen. Hvis vi fremdeles drar paralleller til «gamle dager», så er dette radioen som sto på kjøkkenbordet hjemme hos bestemor og bestefar.

Dens moderne utgave har også gått over til DAB+ - og mange kan streame internettradio. Og i stedet for et enkelt dreiehjul for å skifte kanaler, kan du nå lettvint søke etter alle tilgjengelige kanaler og lettvint skifte mellom disse.

Også her har høyttalerne blitt kraftig forbedret. Fremdeles er det noen fysiske begrensninger – fysikken setter jo en effektiv stopper for en rik basslyd, men mye løses ved emulering og ved å utnytte de andre frekvensene i lydbildet.

Stereoanlegg

Tidligere veldig populært lydanlegg, som hadde hedersplassen i stua på lik linje med fjernsynet. Mens stereoanlegget tidligere var fast inventar i alle stuer, har det dalt noe i popularitet og er nå ofte erstattet av en enklere radio/lydanlegg. Nok mest fordi andre lydanlegg har fått vesentlig bedre lyd.

Fjernsynet

Et typisk fjernsyn i dag, er en smart TV, koblet til bredbånds TV, kabel eller satellitt og kan dessuten surfe på nettet. Lyden formidles via lydplanker, surround-anlegg eller andre gode høyttalere. Dermed velger mange å bruke TV-apparatet som radio.

Hvilken radio skal du velge?

Med DAB+ er det lite som skiller de forskjellige bordmodellene fra hverandre når det kommer til funksjonalitet. Lydbildet er dessuten relativt likt, men er du opptatt av lyd, anbefaler vi at du kommer innom en av våre butikker og prøver radioene – da det jo tross alt er forskjeller.

Dermed blir faktisk designet og prisen avgjørende innen denne klassen.

Stereoanlegg

Selv om denne klassen er blitt smal, eksisterer den stadig. Lydentusiastene sverger til et stereoanlegg ikke noe annet er godt nok. Et anlegg hvor alle detaljer er nøye gjennomtenkt og lydbildet kan justeres akkurat slik du ønsker det. Designet er riktignok endret dramatisk, fra en virkelighet hvor man stablet moduler i høyden og alle mål var opphengt i vinyl-platespillerens mål.

Designet av i dag er fullstendig løsrevet fra dette - og nå finner du veldig kule stereoanlegg i butikkene våre.

Er du lydentusiast, så ses vi i en Power butikk snart – velkommen innom til en lydprat.

3 gode grunner til å handle hos POWER

Vil du ha hjelp til å finne den rette radioen/lydanlegget

Power vil gjerne hjelpe deg med å finne ditt neste lydanlegg. Vi kan hjelpe deg på telefon, via e-post eller chattefunksjonen her på nettsiden vår. Så finner vi ut av behovet ditt er og hva vi kan tilby.

Men du er selvfølgelig også veldig velkommen innom i en av butikkene våre. Du finner oss rundt i hele landet. Da kan du prøve radioen i praksis – og høre dens lydbilde før du bestemmer deg.

Vi ser frem til å høre fra deg.

30 dagers åpent kjøp

Vi vil at våre kunder skal være fornøyde og bruke de produktene de kjøper hos oss. Derfor har vi innført en romslig 30 dagers åpent kjøp-garanti. Er du ikke fornøyd med produktet du har kjøpt, er du fri til å bytte det eller få pengene tilbake – innen 30 dager etter kjøpsdato.

Du skal bare huske at produktet ikke kan ha synlige spor etter bruk, og selvfølgelig være 100% i orden.

Det er noen få unntak når det gjelder hvilke varer vi kan ta i retur. Som for eksempel hygieneprodukter og software. Les mer om dette i våre brukerbetingelser – du finner lenke til dem i bunnen av denne siden.

Har du hørt om prisroboten vår?

Prisroboten jobber døgnet rundt med å sjekke prisene til konkurrentene våre. Dermed får vi muligheten til å snappe opp prisendringer og justere ned våre priser – slik at vi alltid er konkurransedyktige.

Chat

Hva kan vi hjelpe deg med

Chat