DAB-adapter

DAB+ adapter til bilen

Etter at FM-nettet ble stengt, er det nødvendig med et DAB+ adapter i bilen for å høre de største radiokanalene.

DAB+ adapter lar deg fortsette å bruke FM-radioen i bilen din – adapteret sparer deg for et veldig dyrt radiobytte.

 • Du kan fortsette å bruke bilens originale løsning
 • Langt billigere enn å installere ny originalradio eller en uoriginal løsning
 • Du får flere nyttige ekstrafunksjoner – blant annet handsfree til mobilen og streaming av musikk

Bestemmelsen om å lukke og slukke det norske FM-nettet møtte stor motbør rundt om i befolkningen. Ett av ankepunktene var alle FM-radioene i biler – disse ville bli ubrukelige og verdiløse. Og eierne av bilene måtte se frem til kostnaden ved å skifte ut radioen, noe som koster mye i biler med integrert radio (hvilket de aller fleste bilmerker har nå).

Heldigvis kom det ganske raskt på banen en løsning med DAB adaptere, og senere; DAB+ adaptere. Disse adapterne mottar DAB-signalet og sender de videre til bilens radio.

Overføringen går enten via AUX (standard lydplugg) eller så opprettes en forbindelse via FM-nettet. Sistnevnte vil si at DAB+ mottakeren sender et svakt FM-signal på en frekvens som er ledig. Dermed kan bilens radio ta inn dette FM-signalet.

Lyden blir dog best dersom lyden overføres via AUX-pluggen.

Ekstrafunksjoner

De fleste DAB+-mottakerne har mange praktiske ekstrafunksjoner. Flere av dem rettferdiggjør faktisk prisen alene.

 • Handsfree løsning: Hvis du kobler mobiltelefonen din sammen med DAB+ mottakeren, kan du bruke mottakeren som en handsfree-enhet. (En god portabel handsfree løsning koster omtrent det samme som en adapter gjør.)
  Lyden fra samtalen vil da gå via bilens høyttalere – eller den kan tas privat på mobiltelefonen.
 • DAB+ enheten kan ta imot lyd fra mobiltelefonen via bluetooth. Dermed kan du bruke for eksempel Spotify appen på mobiltelefonen din og strømme lyden via bilens radio. Du kan også strømme nettradio på denne måten.
 • Laderen til DAB+ enheten har en ekstra USB-utgang, slik at du kan lade mobilen samtidig som DAB+ enheten henter strøm til drift.

Slik kobler du til DAB+ enheten i bilen

Fremgangsmåten varierer litt mellom de forskjellige DAB+ mottakerne, men det er noenlunde slik på alle:

 • Det følger med en holder. Denne skal festes på dashbordet og deretter monteres enheten ved hjelp av dobbeltsidig lim av en eller annen sort. (Se eget avsnitt om dette.)
 • Det skal så gå en kabel fra mottakeren over til bilens radio. Dette er forutsatt at bilen har en AUX-inngang. Hvis bilens radio ikke har AUX-inngang, setter du adapteret til å sende signalene via FM-båndet og søker den frekvensen opp på bilens radio.
 • Vanligvis så følger det med en egen DAB+ antenne som skal monteres i frontruten. For best mulig mottak av signaler, er denne antenne som regel lang – ofte rundt 3 meter. Bruker du litt tid på å legge antennen riktig er den knapt synlig.
 • Så setter du laderen i bilens sigarettenner, søker etter kanaler og så har du DAB+ i bilen.

Prisen - den store fordelen

Går du til et merkeverksted og spør etter pris på å skifte ut bilens FM radio med en DAB+ radio, vil mange merkeverksteder faktisk henvise deg til et uavhengig verksted. De vet det er så dyrt å skifte radio, at ingen gjør det hos dem allikevel. Noen merkeverkstedet løser prisproblematikken ved å benytte uoriginale deler.

Prisforskjellen mellom originalt og uoriginalt kan være rundt 25 000 kroner.
Prisforskjellen mellom ny originalradio fra bilmerket og adapteret ender ofte på over 30 000 kroner. Så det er litt å spare på å benytte et adapter.

Selv om du gjør det uoriginalt, vil det fremdeles være mye å spare på å gå for et DAB+ adapter. For selv om du går for spareløsningen ved å benytte et uavhengig verksted, kan du som oftest vinke farvel til ca 10 000 kroner etter verkstedsbesøket. (Og det er hvis bilens originalantenne kan benyttes til adapteret. Skal det legges ny antenne, koster det mer.)

På noen bilmodeller kan det ikke installeres uoriginal DAB+ radio, da andre funksjoner også er knyttet til displayet. Da er løsningen å sette inn en DAB+-enhet i tillegg til radioen og koble denne til bilens originale radio.

Siden de fleste DAB+ mottakere koster rundt 1 000 kroner, så er det altså cirka 9 000 kroner i besparelse ved å kjøpe en mottaker. Det er da også penger!

Bakdelene ved et DAB+ adapter

Du får en ny enhet i bilen og det tar litt tid å montere adapteret. Dessuten skal det legges antenne i bilen – enten i frontruten, eller du kan forsøke å legge den på en av siderutene. (Se neste avsnitt: «Hvor skal du legge antennen».)

Vi anbefaler at du bruker litt tid på å legge antennen. Gjør du en god jobb med det, kan den legges tilnærmet helt skjult i alle biler.

Hvor skal du legge antennen?

DAB+ adapteret trenger en antenne for å motta DAB+-signalene, og denne er som oftest rundt 3 meter lang. Mange benytter enkleste metoden og legger antennen i frontruten. Da er det ikke så mye jobb å legge antennen helt i ytterkant av ruten, så den blir nærmest usynlig.

Alternativt kan du strekke antenne til en siderute. Personlig foretrekker jeg denne løsningen, så slipper man å tenke på at frontruter skiftes fra tid til annen i forbindelse med steinsprut.

Legger du antennen til sideruten, anbefales det å tape fast antennen først, så kjører du en runde og ser om du får godt signal fra sideruten. Som regel får du gode nok signaler – og da kan du montere den ferdig. På de aller fleste bilmodeller kan du få inn antennen nesten usynlig ved å benytte denne metoden.

Sikkerhet

Vi skal nevne en ørliten sikkerhetsbrist ved å benytte et DAB+ adapter som handsfree til mobilen. Dette gjelder dersom du ikke bruker AUX-kabel, men sender via FM-båndet; du kan risikere at en annen bil i nærheten hører på radio på akkurat samme frekvens. I den bilen vil de kunne høre noen sekunder av samtalen din.

Men siden de fleste sjelden diskuterer topphemmelige ting på mobilen, snarere hva som skal kjøpes til middag, er det ikke et problem i praksis. Men du bør vite at det er en teoretisk mulighet for at dette skjer.

Skal du ha GPS?

Trenger du en GPS til bilen også? Se de beste navigasjonsløsningene her: GPS

Noe du lurer på om DAB+ adapter?

Vår kundeservice hjelper deg gjerne videre med å velge riktig adapter til deg. Du når dem på telefon, Facebook eller e-post. Vi har også en chattefunksjon her på siden, hvor du kan spørre om det du måtte lure på. Vil du heller gå i butikken og diskutere løsninger, er du hjertelig velkommen til det. Du finner oss i hele Norge.

Kontaktinformasjonen til vår kundeservice finner du i bunnen av denne siden.

Chat

Alle felter må fylles ut
Hva kan vi hjelpe deg med

Chat