Skaff en subwoofer for gjengivelse av bass

Du som er glad i musikk fortjener den beste lyden som det er mulig å oppdrive. Alle nyanser av lyd hører med når det er snakk om avspilling av musikk eller vising av film på hjemmekinoen. De dypeste lydene, altså bassen, er intet unntak i så måte. Den skal ikke bare høres, men også føles. Til det trenger du en subwoofer.

Subwoofer er ikke noe nytt. Lydentusiaster har alltid brukt dette som et komplement til sitt øvrige lydutstyr. Med de store tv-ene med fantastisk bildekvalitet, har stadig flere sett behovet for å optimalisere også lydbildet. De store action-sekvensene, skyting, eksplosjoner eller jordskjelv kaller på de lave, buldrende frekvensene. Hos Power finner du subwoofere tilknyttet merkevarer som Tangent, Bose og JBL. De er i forskjellige størrelser og finnes i flere prisklasser.

Anskaffer du deg en subwoofer vil du snart innse at du ikke lenger vil klare deg uten. Du vil se at den blant annet:

  • Gir deg en fullverdig lydopplevelse
  • Yter hjemmekinoen din mye større rettferdighet
  • Kompletterer musikkanlegget ditt

Hva er bass?

En subwoofer går også under betegnelsen basselement. Det vil si at den spesialiserer seg på å få fram de dype basstonene.

Når vi snakker om lydfrekvenser er det tre nivåer; bass, mellomtone og diskant. Disse måles i enheten hz. Basslyder er frekvenser opp til 200 hz, mens diskant begynner på rundt 3000 hz.

For å gi et sammenliknbart bilde av det, kan vi røpe at den aller dypeste mannsrøsten, den som for eksempel forekommer hos operasangere, ikke går lavere enn 80hz. Ellers er de aller fleste bassdype lydene menneskeskapt. Helt unntaksvis forekommer de i naturen ved sterkt uvær, jordskjelv eller rovdyrenes brøl.

De dypeste lydene er også vanskelige å oppfatte med hørselen. Derimot vil man kjenne vibrasjonene av dem på kroppen.

Et annet trekk ved disse dype lydene er at de er vanskelig å lokalisere eller retningsbestemme. Nede på 80 hz er det så godt som umulig å si hvor lyden kommer fra.

Hvorfor trenger du en subwoofer?

Det er ganske enkelt fordi en vanlig høyttaler ikke er bygget til å gjengi de mørke tonene. Den trenger en egen hjelper til å sortere dem ut. Subwooferen har et eget delefilter som gjør at kun bassen kommer ut.  Først ved samspill med din frontale høyttaler vil du få gjengitt det fullverdige lydspekteret.

Ved avspilling av nye filmer på surround-anlegget ditt, vil forskjellen med og uten bass være alarmerende. Uten basspreget vil det være som å kjøre Disneys helaftens animasjonsfilmer i svart-hvitt eller vise James Bond dubbet på swahili. Har du først kjørt filmer med subwoofer, klarer du deg ikke lenger uten.

Moderne kinosaler har de kraftigste subwooferne som er å fremstille. Du merker det også godt i salen når de drar lyden helt ned i en monumental bass. Det er en helt annen måte å forholde seg til møtet med en Tyrannosaurus Rex enn hvis den uttrykker seg kun i diskant. Det blir ikke fullt så skremmende som man skulle ønske. Likeledes vil dramatiske lydeffekter som skudd, eksplosjoner fortone seg mer realistiske med den rette lyden.

Filmer som er tatt opp med surround-teknologi vil derfor ha et eget lydspor for bassen. Hvis det er angitt som 5.1 surroundssystem, vil ett-tallet referere til subwoofer-kanalen. Du vil derfor komme litt til kort uten denne kassa.

Når det kommer til musikk, finnes det enkelte store høyttalere som kan gjengi bass på en tilfredsstillende måte. Mindre høyttalere vil derimot kunne nyttiggjøre seg en subwoofer i tillegg.

Er du musikkglad, uansett musikksmak, vil du gå glipp av noe hvis ikke de dypere tonene gjengis på en tilfredsstillende måte. Særlig fattigere blir musikkstiler som tungmetall uten denne basslyden. Og det gjelder instrumenter som trommer eller bassgitar, som risikerer å bli borte i lydbildet med mindre de får litt hjelp til slippe fram.

Hva er en subwoofer?

Ordet er engelsk, fra «sub» som betyr under og «woofer» som altså er høyttaler. Med dette menes det at den gjengir dypere lyder enn den vanlige høyttaleren. En greiere oversettelse til norsk er enkelt og greit basselement.

Utseendemessig er det rett og slett en kube. Tidligere bød dette på en del designmessige utfordringer. Musikkparken ble nærmest seende ut som et lagerlokale med kasser her og der. I dag er det snedige løsninger som gjør at også denne terningformede klossen glir inn blant dine øvrige apparater og inventar.

Dens sentrale oppgave er altså å utfylle lydbildet fra dine øvrige høyttalere ved å supplere det med basslyder.

Stor eller liten subwoofer?

Det er ikke alltid at størrelsen som teller. En stor subwoofer rister skikkelig, men kan bli litt skranglete eller buldrende hvis du ikke samtidig har en kraftig forsterket.

Når du spiller musikk, kan den også ha litt problemer med å henge med. Det vil si at basslydene kommer litt forsinket. Det er ikke så bra når trommene kommer løpende etter resten av instrumentene. Grunnen til det er at det skal flyttes den del luft for å lage lyd. Det kan ta tid. Et annet moment som kan skape forsinkelser, er hvor langt den er plassert unna det øvrige utstyret. For filmavspilling vil dette derimot ikke utgjøre noe problem.

Hvor skal den stå?

Når vi snakker om riktig plassering av subwooferen, kommer i tilbake med det at basstonene ikke er retningsbestemte. De har god spredning i alle retninger.

Dersom de stilles inn mot en vegg, vil lyden reflekteres ut i rommet og forsterkes. De som ikke vil ha fullt så mye bass, setter den gjerne litt ut fra veggen.

En metode som benyttes av mange lydentusiaster, er å sette subwooferen der det normalt vil være når de hører musikk eller på sin faste plass i hjemmekinoen. Deretter går de rundt i rommet for å finne ut hvor den høres best. Det vil bli dens endelige plassering.

Kjøp alt du trenger av lyd på Power

Lyd og musikkgjengivelse er et av de mest populære seksjonene i vårt Power-utvalg. Her legger vi oss virkelig i selen for å ha det mest oppdaterte og beste utvalget til kundene våre.

I vår hi-fi-avdeling er selvfølgelig akkurat den forsterkeren og de høyttalerne du trenger. Bla gjennom produktene, les spesifikasjoner og omtaler og gjør ditt valg.

Kanskje trenger du en platespiller? Den som har gamle plater liggende hjemme, eller er så heldig å arve en samling, fortjener en spiller som gir den beste lydgjengivelsen. Da spilles musikken av de mest legendariske artistene slik den var ment å spilles da den ble utgitt. På Power har vi platespillere som møter så vel dagens og datidens krav.

Vi kjører hele spekteret når det gjelder lyd. Om det er hjemmekino, bilstereo eller partymusikk som er behovet, finner du det nødvendige for optimal avspilling på våre sider.

Vi gir deg også oppfølging etter kjøpet med «30 dager åpent kjøp». Hva det innebærer kan du lese mer om her.

Chat

Alle felter må fylles ut
Hva kan vi hjelpe deg med

Chat