Luftavfukter

Bekjemp fuktigheten med en luftavfukter

Hva er en luftavfukter? Det ligger egentlig i ordet. Det er et apparat som motvirker at fukten setter seg i et rom. Dersom du for eksempel skal tørke klær og rommet du bruker ikke har ordentlig ventilasjon, kan du bruke en luftavfukter slik at fukten ikke skal sette seg i rommet. Definisjonen på en luftavfukter er at den reduserer innholdet av vanndamp i luften. En luftavfukter er en stor fordel i rom som mangler god nok ventilasjon.

Er fuktighetsprosenten for høy innendørs, risikerer du mugg, råte og helseplager. Du kan justere ned luftfuktigheten med en luftavfukter. Det gjelder særlig rom som bad, kjøkken, vaskerom eller kjeller.

En luftavfukter er en maskin som suger inn den fuktige luften, skiller ut vanndamp og tilfører tørr luft. Luftavfuktere kommer i forskjellige prisklasser, avhengig av størrelsen på vanntanken, hvor stort rom den er beregnet på og kapasiteten på luftgjennomstrømningen.

Du trenger en luftavfukter når:

  • Fuktighetsprosenten er høy
  • Du ikke har anledning til å lufte
  • Du ikke har et godt ventilasjonssystem
  • Du føler ubehag i form av allergiske reaksjoner

Fuktig luft

Luftfuktighet måler vi i enheten RF som står for «relativ fuktighet». I vanlige beboelsesrom er det forskjell på denne på vinterstid og på sommertid. Vintrene er alltid tørrere. Som et løst anslag kan vi si at en fuktighet på 15-30 RF er vanlig om vinteren, mens på sommeren stiger den til 40-60 RF.

Nærmer tallet seg 80 RF vil det være risiko for muggsoppskader i hjemmet ditt. Dette er mest vanlig der det det kokes vann, dusjes, vaskes eller tørkes mye tøy.

Problemet med fuktig luft har aktualisert seg på ny spesielt de siste 30 årene. Det bygges mye tettere nybygg, og dertil dårligere ventilasjon. Det produseres også mer fuktighet som altså holder seg innendørs. Hvis man i tillegg ikke passer på å lufte titt og ofte, kan det altså bli fuktigere enn hva godt er.

Fuktig luft kan gi helseplager

Bor du i bolig med fuktproblemer, øker risikoen for allergier, luftveisinfeksjoner og liknende helseplager.

Det kommer av at fukt eller råte frigjør skadelige kjemikalier. De både lukter vondt og kan være luftveisirriterende. Bittesmå og usympatiske organismer som bakterier, midd og muggsopp trives og formerer seg der det er vått eller fuktig.

Særlig skummel er husstøvmidden. Den boltrer seg gjerne på mørke, varme eller fuktige steder. Det kan være i madrasser, sengetøy, tepper og møbler. Har man husstøvmidd i huset, øker sjansen for å pådra seg allergier eller astma. Husstøvmidden er også den vanligste innendørs årsaken til allergisk astma over hele Europa. Og den trives spesielt godt i hus med fuktskader eller mye fuktighet.

Det meldes også om mer diffuse symptomer som trøtthet, vondt i hodet, og konsentrasjonsproblemer som følge av å bo i boliger med slike problemer.

Hvordan vet du at du har for mye fukt i boligen din?

Et klart tegn er når det du ser kondens på vinduene dine. Men muggsoppen trives lenge før fuktigheten blir så høy at det dannes kondens. Hold øye med om det skulle dukke opp mugg. Det kan være på badet, i vinduskarmen, bak sofaen eller i hjørnene på soverommet.

Det kan også være mulig å lukte det. Der skadelige kjemikalier frigjøres som følge av fukt, vil det lukte vondt. Klærne som egentlige er tørre vil ha en eim av «loft» over seg. Du kan også kjenne irritasjon i nesens slimhinner.

Den sikreste måten er dog å gå til innkjøp av et hygrometer. Som en temperaturmåler sjekker varmen, vil hygrometeret gi deg en verdi for hvor fuktig inneluften er.

Hvordan fungerer en luftavfukter?

Luftavfukteren medvirker til at fukten ikke får sette seg i et rom. Det gjør den på den måten at den inhalerer den våte lufte innen en viss omkrets. Vannet skilles ut i en tilhørende beholder på avfukteren. Denne må naturligvis tømmes. I motsatt fall stopper maskinen. Den «tørkede» luften skilles ut igjen, og det generelle fuktighetsnivået i rommet synker.

Større maskiner har kapasitet til å dekke større rom. Våre luftavfuktere strekker seg over områder fra 30 til 100 kvadratmeter. Maskinen har som regel flere hastigheter å velge mellom.

Man må regne med at maskinen avgir en viss lyd. Denne regnes normalt ikke som plagsom så sant man ikke overnatter i samme rom. Avhengig av modell varierer lydnivået fra 30 til 50 dB.

Før du handler inn luftavfukteren din bør du altså sjekke følgende spesifikasjoner:

  • Anbefalt romstørrelse
  • Hvor stor er vanntanken?
  • Kapasitet per døgn
  • Har den auto-off funksjon?
  • Akseptabelt lydnivå?

Hvor skal luftavfukteren stå?

Du bør ha en luftavfukter i rom hvor luftfuktigheten overskrider de anbefalte grensene. Tørker du tøy innendørs vil det avgi mye fuktighet. Er det mange som dusjer ofte, skjer det samme. Her avhenger det om du har et effektiv avtrekk på badet.

I litt mindre grad produseres det fukt også på kjøkkenet. Du lager mat og det kokes både sent og tidlig. Det kan være lurt å ta en måling her.

Det våteste stedet er gjerne kjelleren. Det kan også være at du har et eget vaskerom her. Du vil kjenne det vi kaller «typisk kjellerlukt». Dette er intet annet enn MUGG. Det er riktignok ikke et oppholdsrom, men likevel er det noe du helst ikke vil ha i huset. En luftavfukter her vil bedre situasjonen betraktelig.

Alternativer til luftavfukter

Kan du løse problemet med hyppig lufting eller god ventilasjon, er det vel å foretrekke. Dog kan man ikke forvente at vinduene skal stå jevnlig åpne under den iskalde vintertiden.

Når det gjelder den fuktige kjelleren, kan årsaken være dårlig drenering. I så fall er det bare en ny drenering som kan bøte på det. Men det er en kostbar affære, og inntil du får tatt fatt på den, kan problemet midlertidig løses med en spesielt kraftig luftavfukter.

Andre produkter med sikte på å bedre luftkvaliteten.

El luftfukter er akkurat det motsatte av en luftavfukter. Den tilfører lufta fuktighet når det blir for tørt i heimen. Det kan nemlig gå for langt den andre veien også. Ved tørr luft vil du kjenne ubehag som at du er tørr i nesen og på hendene.

Tørt inneklima forekommer særlig på vinterstid. Det er en følge av oppvarming og at det ikke blir så mye luftsirkulasjon ved lufting.

Enkelte luftfuktere har også en innebygd hygrostat, slik at maskinen til enhver tid vet hvor mye fuktighet som bør tilføres.

Vi fører selvsagt også de omtalte hygrometerne. De ligger under vår kategori for værstasjoner. Sørg for å ha en av disse i hus, og du kan regulere så vel luftfuktere som luftavfuktere i henhold til den informasjon du mottar herfra.

Man kan være plaget av allergi til enkelte årstider selv om det ikke skulle være noe spesielt overskudd av fuktighet i leiligheten. Da vil det hjelpe med en luftrenser. Pollen, støv og andre uhumskheter i lufta blir da luket ut. Den egner seg godt på soverommet for den som vil ha en god natts søvn uten disse plage-elementene.

Norge er kanskje ikke det landet det selges mest aircondition, men det kan være sommermåneder vi kunne ha godt av litt sval luft for å kunne sove eller arbeide. Men det er også aircondition med varm luft, tilpasset det nordiske klimaet. Ellers er det ofte at en enkel bordvifte gjør susen.

Bli bedre på inneklima med Power

Hos oss er det både luftavfuktere og andre apparater du trenger til å optimalisere innemiljøet. Vi nevner også at det ikke er nødvendig å fryse om vinteren. Vi har panelovner.

Power har sin egen prisrobot gir deg den laveste prisen på de aller fleste sammenlignbare varene i elektrobransjen. Vi tenker på lommeboka di.

Chat

Alle felter må fylles ut
Hva kan vi hjelpe deg med

Chat