Kullgrill

Kullgrill – for deg som elsker å grille

Feinschmeckere som bruker masse tid på å perfeksjonere grillkunnskapene sine, vet at det ikke er noe som matcher kullgrillen når den perfekte grillsmaken skal trylles frem. For all del, gassgrillen er praktisk og du lager god mat på den også, men skal du grille en virkelig god burger eller biff – da er det kullet som er best.

Hvorfor det er slik handler mest av alt om fysikk. Og litt om at godt kull faktisk setter litt smak på maten. (Men selv kullentusiaster som oss, vi erkjenner selvfølgelig at noen retter faktisk egner seg best i en gassgrill, men mer om det senere.) Vi fører kvalitetsgriller fra Point og Landmann.

  • Kullgrillen kan grille kjøttet på svært høy varme, slik at du får den perfekte stekeskorpen. Så flytter du det bare over til en passiv sone etter på.
  • Kvalitetskull gir en svakt røykende effekt som gir litt ekstra smak til grillmaten – det setter ekstra piff på både kjøtt, fisk og grønnsaker
  • Kullgrillen tar mindre plass enn gassgrillen

Spesialistgriller

Tønnegrill

Skal du til å grille store mengder mat, da er en god tønnegrill helt uten konkurranse. Når du får fyllt opp tønnen med kull og får godt med fyr på, da er det klart til å grille alt fra pølser, burgere og skiveskåret kjøtt.

En god tønnegrill har to rister, slik at du kan grille maten med forskjellig intensitet på varmen. For eksempel kan du grille frem stekeskorpen på lav høyde, så flytte biffen opp når skorpen er klar – så får du en ettersteking på lavere varme.

Tønnegrillen vil være litt overdreven hvis det skal grilles mat til kjernefamilien på fire, men når hele storfamilien samles – da er det praktisk å trekke frem en skikkelig veldimensjonert tønnegrill.

Grill til røyking

Skal du få skikkelig grillsmak på maten, da bør du prøve en amerikansk- / middelhavsinspirert røykegrill. Dette er perfekte griller til den amerikanske barbecue grillkulturen, som er mer smakfull og hvor det benyttes mer sauser og altså røyk, enn i den normale norske grillingen.

Men også til middelhavsgrillingen  er en røykgrill (smoker) perfekt. Da kan kjøttstykkene, eller steiken, få seg en mer langtidsgrillet behandling. Kjøttet får en nydelig smak, hvor røykeprosessen virker som et ekstra krydder – og mørere grillkjøtt, det får du ikke.

Forbruksmateriellet til grillingen får du i en godt utstyrt dagligvare – kullet er standard, men røykspon får du sjelden i mindre butikker. (Røykspon kan du eventuelt lage selv, hvis du har egnet treverk.)

Standard kullgrill

Så er vi kommer frem til den vanlige kullgrillen, slik vi kjenner den fra tusenvis av norske hager. Tradisjonelt utformet som en kulegrill, med en god rist og lokk til langtidsgrilling. Temperaturen justeres som kjent ved hjelp av mengden kull og ved å justere trekken i bunn og topp.

Så kommer vi til min påståelighet rundt smaken på grillmaten, og fysikken rundt det. Når du skal grille hamburgere og biff, så skal du høyt opp i temperatur i starten. Det gir den gode smakfulle stekeskorpen, som ikke kan lages på en gassgrill – fordi temperaturen ikke er høy nok. (Med noen hederlige unntak, med ekstra stekeflate til nettopp denne typen grilling.)

Dessuten gir kvalitetskull noe ekstra røyksmak til grillmaten, som du heller ikke vil få med en gassgrill.

Langtidsgrillet mat kan også med hell prepareres i en kullgrill. Men da er det fordelaktig å dele opp kullet i grillområder og passive områder. Begynn å grille kjøttet på grillområdet for stekeskorpe og en høy starttemperatur. Så flytter du kjøttet over til passive sonen for langtidsgrilling. Så får du mørt og smakfullt kjøtt!

Motforestillingene mot kullgrillen er mange, men vi lar oss ikke skremme:

  • Tennvæsken setter smak. Løsningen: Ikke bruk tennvæske, men briketter. (Men tennvæsken setter faktisk ikke smak, hvis du bare lar den brenne helt ut, før du tar i bruk grillen. Kullet er uansett ikke klart før tennvæsken er helt brent ut.)
  • Opptenningen tar lang tid. Løsningen: Bare sett i gang opptenningen, så kan du gå og gjøre noe annet. Det er alltids mange andre oppgaver som skal gjøres, før familie og venner kan samles ved bordet. Bruker du opptenningsrør går det dessuten langt raskere.
  • Det er brannfarlig med glør som flyr av gårde. Løsningen: Det er riktig at du alltid vil ha en risiko for flyvende glør når du bruker kullgrill. Risikoen blir kraftig redusert hvis du bruker pressede briketter, i stedet for standard kull, men litt risiko vil det nok være. Så i situasjoner med ekstrem tørke, er det best å la kullgrillen få en pause.
  • Langtidsstekt mat blir best på gassgrill: Det er delvis riktig. Som forklart over kan du godt grille med langtidssteking på en kullgrill, men det er lettere å få til et perfekt resultat på en gassgrill.

Skal du ha en gassgrill i tillegg til kullgrillen?

Det er det faktisk mange som har, da gassgrillen også har sine fordeler. En av dem, er at gassgrillen er klar i det du skrur på bryteren. Så hvis du bare vil grille, uten å ha så mye forberedelser, kan det være best å trykke på knappen på en gassgrill – så er du klar til starte.

Dessuten er det lettere å få et godt resultat på gassgrillen. Det blir litt mer som å bruke stekepanna, med mer forutsigbare temperaturer og lignende.

Så gassgrillen har absolutt sine fordeler. Derfor er det mange, inkludert undertegnede, som har både gass- og kullgrill.

Kjøp gassgrill her

Brannvernutstyr

Ved all bruk av åpen ild er det lurt å ha brannvernutstyr tilgjengelig. Når du griller kan det være smart å ha dette tilgjengelig:

Førstehjelpsutstyr – slik at du kan få behandlet og «lappet sammen» mindre skader

Brannteppe – en liten begynnende brann, tar du enkelt ut med et brannteppe. Legg teppet over brannen og tråkk eventuelt oppå teppet / brannen – så slukker den svært raskt. Etterslukking med vann kan være lurt, for å bli kvitt de minste glørne som du ikke så lett kan se.

Brannslukkingsapparat – begynner det å brenne et sted hvor brannteppet ikke egner seg, så er det bare å få frem brannslukkingsapparatet. Rett strålen mot arnestedet og kjør på med pulver eller skum helt til brannen er slukket. Etterslukk gjerne med vann, hvis nødvendig.

Husk at brannvernutstyr må kjøpes FØR det begynner å brenne! Etterpåklokskap teller ikke ved brann.

Kjøp brannvernutstyr her

Antall produkter: {{totalProductCount}}

Filtre

{{option.TargetName}}
{{product.StockText}} Få på nettlager 10+ på nettlager 50+ på nettlager 100+ på nettlager {{product.StockText}} {{product.StockDeliveryDateJS | date: 'dd.MM.yyyy'}} Bestillingsvare 10-14 dager Ikke på nettlager {{product.StockText}} Click&Collect Click&Collect