Grill

Grill og sommerprodukter

Sommeren er like rundt om hjørnet og det betyr at grillen skal trekkes frem til hverdag og fest. Til en grill-kveld er det selvfølgelig viktig at man både stiller med en god grill, men også med det riktige grill tilbehør. Du kan derfor finne alt du trenger hos POWER, om det er en ny grill eller nytt utstyr. Du står kanskje å skal bestemme deg om du skal ha en gass-grill eller kulegrill, men frykt ikke, vi har begge modeller.

Grill – grillsesongen starter her

Den tradisjonelle grillsesongen starter etter påske, og vedvarer så langt utover sommeren og høsten som det overhode er mulig. Riktig utstyr er et must, herunder inngår det store valget om hvilken grill du skal velge. Svaret på det avhenger litt av hvordan du bor, hvor mange du griller for og litt på dine personlige preferanser, som om du foretrekker kull eller gass for å grille.

Hos Power har vi er stort utvalg av kull-, gass- og el-griller, samt tilbehør. Her vil du blant annet finne kjente merker som Landmann, Senz, Point og Outdoor Chief.

Vi elsker å grille om sommeren fordi:

  • Det er sosialt
  • Maten smaker mye bedre når vi spiser utendørs
  • Vi slipper å grise til kjøkkenet

Hva slags grill skal du ha?

Valget mellom gass eller kull, eventuelt elektrisitet, som varmekilde skaper hodebry for mange, mens andre har sine klart foretrukne favoritter. Vi skal ikke gi deg det endelige svaret. I det følgende vil vi i stedet fortelle litt om de forskjellige typene, deres egenskaper og fordeler og ulemper.

I mellomtiden kan du finne fram et forkle og lage til en god barbecuesaus.

Kullgrill

Dette er klassikeren mange fremdeles fremholder skal brukes for den rette grillopplevelsen. Den tar litt tid å fyre opp, men ventetiden er en del av ritualet. I mellomtiden konverseres det, nytes noen glass eller tilberedes salater. Når grillen er varm nok, legges den første prøvepølsa på. Er den godkjent, er det bare å lesse videre på med sommerkoteletter og flere pølser.

For at det ikke skal ta for lang tid, er det viktig at kullet eller brikettene er tørre. Har de vært utsatt for fuktighet, kan det ta en stund å få fyr. Bruker du tennvæske, bør den få litt tid til å trekke godt inn i kullene før du tenner. En luftlighter virker raskere enn tennvæske.

Det selges fortsatt åpne kullgriller, men de fleste har muligheten til å lukkes. Den åpne grillen er perfekt til pølser, koteletter og tynne kjøttskiver. Med lokket på, får du jevnere varme. Det passer til å tilberede hele steker eller fileter.

Da får du også «den autentiske kullsmaken».

Men hva er egentlig det? Ekspertene sier at det er når fettet renner ned på kullene og fordamper. Det er altså ikke selvet kullet som setter smaken. Noen ganger har det også en eim av tennvæske i seg, hvis du har vært litt for spandabel med stoffet.

Amerikanernes favoritt er den kullgrillen som kalles «Smoker». Det er dette som er ekte barbecue, blir det sagt. Disse spesialgrillene har den egenskapen at de holder forholdsvis lav temperatur, mellom 100 og 120 grader, over lang tid. Smokeren egner seg til direkte og indirekte grilling, barbecue og røyking.

Spareribsene dine til 4. juli tilbereder du altså på en Smoker. Den tar seg også av entrecoten og svinenakken.

Gassgrill

Stadig flere nordmenn velger gassgrill. Faktisk er 80 % av nye griller som selges, gassgriller.

Den umiddelbare grunnen til det er nok fraværet av ventetid. I motsetning til kullgrillen, er den klar på et blunk.  Det gjør at du ikke er avhengig av veldig god tid når du skal lage mat. Grillmat er da ikke lenger bare forbeholdt helgene. Rett hjem fra jobb, du setter på grillen og legger på maten. Slik er det grillmat hele uka på sommertid, og du sparer kjøkkenet for slitasje.

Bruken av gass gir også muligheten til å regulere temperaturen på en bedre måte. Den innendørs gasskomfyren blir jo mer og mer populær blant avanserte amatører, likeså er tilfellet med gassgrillen.

Med lokket på, kan du tilberede lammestek og store fileter. Kjøttet kan også etterstekes på svak varme.

Ulempen i forhold til kullgrill, er at gassgrillen gjerne koster mer. På den annen side er gass et billigere tennstoff enn kull, så i det lange løpet sparer du kanskje ikke så mye på å velge kull.

Men hva med «den autentiske kullsmaken»? Ja, det finnes gassgriller som etterlikner prosessen ved å la smeltet fett dampe oppover. Ellers sier ekspertene at smaken kommer av kvaliteten på råvarene du bruker, samt krydder og marinade som er påført. Resten er mer opp til grillmesteren enn til grillen.

Den elektriske grillen

Noen har fordommer mot elektriske griller. Men de har også dine fortrinn. De er særdeles enkle å bruke, du kan regulere varmen og de er greie å gjøre rent.

Den åpenbare ulempen er selvfølgelig at du trenger en stikkontakt i nærheten. Den er til liten hjelp hvis du er på tur. Det skal også en ganske lang og upraktisk skjøteledning til hvis du skal lage maten utendørs.

Derimot passer den godt på balkongen, eller hvis du har lyst på litt grillmat utenom sesongen. Da fyrer du den enkelt og greit opp på kjøkkenet. Da har du ferdig grillpølser på null komma niks, uten bruk av brannfarlige stoffer.

Ettersom el-grillene er lite omfangsrike og har liten kapasitet, er kanskje dette også det fremste bruksområdet. Som en medisin mot grill-abstinens er det godt å ha en ekstra grill det er mulig å bruke på kjøkkenet.

Ting å tenke på når du skal kjøpe deg grill

Vi har nevnt de ulike fortrinnene ved gassgrill, kullgrill og elektrisk grill, så du har kanskje allerede gjort deg opp en mening om hva slags grill du skal ha neste gang. Men utover de tekniske spesifikasjonene er det også et par andre ting som spiller inn før den endelige avgjørelsen tas.

Det første er selvfølgelig tykkelsen på lommeboka. Hvor mye vil du investere i en god grill?

Når det gjelder grill, er det en klar sammenheng mellom pris, kvalitet og ytelse. Griller i høyere prisklasser har lenger levetid og mange flere muligheter enn de rimeligste grillene. Er du veldig glad i å grille og liker å variere, bør du kort sagt kjøpe den dyreste grillen du har råd til.

Dernest er det plassen du har til rådighet for grilling. Har du en liten balkong, har det ingen hensikt å kjøpe en svær, fet grill. Har du en hage, kan du breie deg litt mer ut. Du må imidlertid huske at du skal ha et sted å oppbevare den under det lange vinterhalvåret når den ikke er i bruk.

Hvis du har hyppige sammenkomster med grilling og mange mennesker, bør du investere i en stor grill med mye kapasitet. Det er kjedelig å la folk sulte fordi grillflaten ikke rommer mer enn et par koteletter og noen få pølser.

Mange er opptatt av miljø. Her er den elektriske grillen den store vinneren, mens kullgrillen kommer dårligst ut.

Tidsaspektet er allerede nevnt. Kullgrillen scorer på sjarmen, men matlagingen bør skje i en ramme av tid og tålmodighet. Gassgrillen og den elektriske grillen er derimot like rask å dra i gang som når du bruker komfyren.

Power har alt du trenger til matlaging

Om du lager mat inne eller ute, finner du det du trenger hos oss. Sjekk ut vårt enorme utvalg av kjøkkenmaskiner og kjøkkenutstyr.

Click & collect, og hent varene i et av våre varehus to timer etter at du har sendt bestillingen. Vi tilbyr også levering.

Chat

Hva kan vi hjelpe deg med

Chat