Skjøteledninger og skjøtekontakter

Skjøteledninger og skjøtekontakter til ditt behov

Skjøteledninger og skjøtekontakter er løsningen når huset flommer over elektriske apparater og du bare har bare ei simpel dobbeltkontakt og stikke dem i. Unngå tungvinte manøvrere ved å frakoble et apparat for å starte et annet.

På Power har vi skjøteledninger i ulike lengder, til innendørs og utendørs bruk. De finnes også et stort utvalg og variasjoner av forgrenere med flere uttak. Du kan jo tenke litt over følgende:

 • Har du uttak til alle enheter der du sitter og jobber.
 • I forbindelse med tv-en ønsker du kanskje å koble til en dvd-spiller i tillegg til dekoder og høyttalere?
 • Er det problemer med å finne uttak til støvsugeren overalt?
 • Hvor lader du mobiltelefonen?

Hvor mange uttak trenger du?

Dagens husstander og leiligheter er ikke beredd til å gi oss den strømforsyningen vi trenger til alle apparatene våre. For nye bygg er det krav om adskillig flere strømuttak enn det som er tilfelle med eldre bygninger. Men når det nå er som det er, kompletterer vi så godt det er mulig med skjøteledninger og forgrenere.

Der det på vår barndoms kjøkkenbenk nesten utelukkende ble brukt manuelle redskaper, er virkeligheten i dag annerledes. Vaflene stekes ikke lenger i et jern direkte på komfyren. Kaffekjelen er erstattet kaffetrakter eller andre typer kaffemaskiner. Antallet kjøkkenmaskiner, brødbakemaskiner og andre apparater har forenklet matlagingen og utvidet repertoaret betydelig. Men vi trenger altså strøm til alt dette.

Flere jobber stadig mer hjemmefra, og det er heller ikke grenser for hjelpemidler til hjemmekontoret. Vi skal rydde plass til pc, skjerm, skriver, internett og alskens tilleggsutstyr. Vi må også kontinuerlig lade opp mobiltelefoner og nettbrett.

For ikke å snakke om underholdningen. Til tv-en kobler i dvd-spillere, Blueray-spiller, dekoder og kanskje også et helt surround-anlegg. Musikkelskere har også et vell av kabler som skal legges før lyden blir tilfredsstillende.

Det er bare å innse at det ikke er nok steder å plugge inn stikkontaktene. Her trenger vi hjelp.

Skjøteledninger

En skjøteledning er en kabel hvor den ene enden settes i stikkontakten for ladning. I den andre enden er det støpsel for tilkobling av andre stikkontakter til apparater som befinner seg der.

Ledningene kan ha ulike lengder. Det beste er å ha en lengde som passer akkurat til det det stedet du trenger den, slik at det ikke er nødvendig å kveile den opp.

Dette er ideelt hvis du for eksempel ønsker å ha arbeidsplassen din to eller tre meter unna strømuttaket.

Til utendørs bruk anbefales skjøteledninger som er spesielt tilpasset det. Det kan være for eksempel en gummikabel. Det kommer selvfølgelig av at utendørs blir både kabler og alt annet utstyr mer herjet av vær og vind. De som er beregnet på å brukes ute har tykkere polstring og er bedre beskyttet mot vann ved tilkoblingspunktet. Den skal også tåle litt tøff behandling, som for eksempel å bli slept gjennom grusen.

Forgrenere

En forgrener eller grenuttak er når et uttak blir til flere. Et seksveis grenuttak har plass til ytterligere innstikk av kontakter. Noen av disse kan godt være for USB-kabler slik at man kan lade opp telefonen eller ipaden direkte. Et stort grenuttak der du sitter og jobber er derfor en luksus man gjerne kan unne seg.

Mange forgrener har en tilkoblingsknapp hvor man kan velge å slå av strømtilførselen når ingen av apparatene er i bruk. Dette er et godt strømsparingselement og gir også større sikkerhet mot brannfare.

Grenuttakene kan også komme i vertikal form. De er gjerne litt mer dekorative.

For trange plasser har vi det vi kaller Powercube eller powerklosser. Denne stikkontakten er formet som en kube. Ledningene kan settes inn fra forskjellige vinkler. Der stikkontakten er vanskelig tilgjengelig som bak bokhylla, sofaen eller liknende, får Powercuben det til.

Hvorfor kontakter og ledninger er jordet

Jording fører til mer sikkerhet. Strømmen leter alltid etter en vei ut. Skjer det en feil i systemet ved at noe blir ødelagt, er det ikke en god ting å befinne seg i den enden. Du vil få elektriske støt eller det kan oppstå livsfarlige branntilløp.

En jordet ledning sørger for å den ville og utemmede strømmen i stedet blir ført ut i bakken, hvor den passiveres eller elimineres. Jordingen går fra sikringsskapet og ut til alle stikkontaktene.

Tidligere var det først og fremst kjøkken og våtrom det var pålagt med jording. I dag vil normalt alle kontaktene i leiligheten være jordet.

Hvilke produkter bruker mest strøm?

Hvis man vil ha en viss kontroll med forbruket sitt, er det en god idé å vite hvilke apparater som drar mest energi fra systemet. Det kan være at det ligger noen overraskelser på lur for enkelte her.

Disse ti er blant de mest kraftkrevende, og i nevnte rekkefølge:

 • Kjøleskap og fryser
 • Oppvaskmaskin
 • vaskemaskin
 • stekeovn
 • TV
 • Tørketrommel
 • Stasjonære PC-er bruker minst dobbelt så mye strøm som en bærbar datamaskin.
 • DVD-spiller
 • Digital dekoder til TV-en. Disse står ofte og trekker strøm døgnet rundt.
 • Stereoanlegg, som kan ha en tendens til å bli stående på også etter at musikken har sluttet.

Vi har mange råd om hvordan strømforbruket kan reduseres, både for bruken av det enkelte apparat og helt generelt.

For det første kan vi minne om at alle ting har en av-knapp, og at den er der for å brukes. Ser du ikke på tv-en, er det heller ingen grunn til at den skal stå på. Det gjelder også for datamaskinen og ganske mange andre gjenstander.

En forgrener med av- og påknapp til hele dataparken, er et stort skritt på veien. Mye datautstyr trekker strøm også i avslått tilstand. Ladere kan trekkes ut med en gang objektet er ferdigladet. Du trenger ikke mer enn 100 %.

Sjekk også når du handler nytt hvilke produkter som har den beste energimerkingen. Det finnes også strømmålere som kan sjekke hvor mye strøm hvert enkelt apparat forbruker.

Skjøteledninger og sikkerhet

Vi bør alle tenke sikkerhet når vi omgås produkter i tilknytning til det elektriske anlegget. En ting du må vite er at støvet er skjøteledningens fiende.

Der de ligger litt vanskelig tilgjengelig og i klaser, kan de samle litt for mye av dette. Det som da skjer er at temperaturen i ledningene øker. Det kan føre til en risiko for gnister og derav branntilløp.

Utover regelmessig rengjøring bør du ta sikte på å ikke lage for mange ansamlinger av ledninger. En skjøteledning bør derfor ikke være så mye lenger enn det som er nødvendig for å nå fram til apparatet. Er det lengder til overs, kan du kveile dem opp og feste dem slik at de ikke ligger og «flyter».

El-materiell for du på Power

Vi har mer enn skjøtekontakter og ledninger. I vår seksjon for elektrisk installasjon finner du kontakter, sikringer og fjernkontroll du kan bruke på hele det elektriske anlegget ditt. Du kjøper hos oss, men husk å bruke fagfolk der det er nødvendig for installeringen.

Benytt deg gjerne skamløst av vårt tilbud om 30 dagers åpent kjøp. Les mer om våre kundegarantier her.

Chat

Alle felter må fylles ut
Hva kan vi hjelpe deg med

Chat