Batterier og batterioppladere

Oppladbare batterier, standard batterier og batterioppladere

Fjernkontroller, kalkulatorer, leker, ringeklokker og så videre – det er utrolig mange ting rundt om i boligen som trenger batterier.

Vi har de batteritypene du trenger, enten det dreier seg om standard type AA til fjernkontrollen, eller spesialbatteriet til høreapparatet ditt. I sortimentet vårt finner du batterier fra produsenter som Duracell, Philips, Power og Varta, men også noen spennende utfordrere som presser både på pris og ytelse.

  • Oppladbare batterier er langt billigere i bruk enn standard engangs batterier. De koster riktignok mer i innkjøp, men kan lades hundrevis av ganger
  • Du sparer miljøet for mye unødvendig forbruk når du kjøper oppladbart – tenk å kjøpe ett batteri, kontra kanskje 300 batterier
  • Vi har en rekke spesialbatterier i sortimentet vårt

Valg av batterier

Det kan lønne seg å være litt bevisst hvilke batterier du kjøper, når nå du først skal ut og shoppe noen pakker.

En ting er jo størrelsen på batteriet, altså hvorvidt det skal være AA, AAA, C eller noe helt annet. Det må være riktig, ellers så får du ikke mye utbytte av dem.

Så skal du velge om det skal være oppladbare eller standard batterier. Vi mener at du alltid skal gå for oppladbare, men det er ikke alltid mulig, så noen ganger må man krype til korset og kjøpe engangsvarianter.

Men du skal også se på hvor lang brukstid batteriet har, og det indikeres ved verdier oppgitt i mAh. Hva betyr så det i praksis? Les mer om det i neste avsnitt.

Milliamperetimer – hva er egentlig det?

Nå går vi litt opp i nørdete fakta her, men for å forstå fysikken i batteriet, kan det være greit å vite hva mAh egentlig er. Helt kort fortalt, så er det batteriets kapasitet.

Kapasiteten måles altså i mAh - «milli ampere timer». Men det er ikke slik at 1 mAh betyr 1 times brukstid. Tvert i mot, så er det hvor mange ampere som kan brukes på en time.

Oppladbare AA batterier med god kvalitet, har gjerne 2000 mAh kapasitet. Hvis forbruket da er på 500 mAh, vil batteriet kunne levere strøm i 4 timer.

Etter det er det på tide å sette det i laderen igjen.

Spar penger på pakkekjøp

Oppladbare batterier koster som nevnt mer enn standard batterier. Men du kan redusere kostnaden ved å kjøpe batterilader og batterier i en pakke. Og besparelsen ved et slikt pakkekjøp er vesentlig.

Som regel koster en slik pakke bare litt mer enn batteriene gjør alene. Dermed får du laderen nærmest gratis.

Med andre ord, en god deal som fjerner mye av prisgapet mellom standard og oppladbart. Smart!

Ferdig ladet og klare til bruk

Mange oppladbare batterier selges ferdig ladet. Praktisk for deg, for da kan du bare begynne å bruke dem når du får dem i hus, i stedet for å begynne med å lade dem.

Da får du samtidig eliminert den eneste fordelen konvensjonelle batterier har – nemlig at de er umiddelbart klare til å gjøre en innsats. Så slipper du å tenke at det er noe plunder med oppladbart!

Spesialbatterier

Vi har en rekke spesialbatterier i sortimentet vårt. I denne kategorien finner du batterier til bilalarmer, spesialmodeller som er ekstremt kraftfulle, egne typer til medisinsk utstyr som høreapparater og lignende. Kort sagt, utvalget vårt er enormt. – Og så finner du selvfølgelig standardtypene her også da.

Valg av batterilader

Når du skal kjøpe en batterilader, kan vi ikke stresse nok, hvor viktig det er å velge en kvalitetslader.

Det er det flere grunner til. For det første så lader de batteriene på en mer skånsom måte, og skånsomt i denne sammenhengen, er at de tar den nødvendige tiden.

Hurtig lading sliter nemlig unødig mye på batteriene og forkorter antallet ladesykluser. Og ladesykluser, det er penger spart og sparer miljøet.

Men hvis du opplever at det ofte kniper litt med tiden når batteriene skal lades, kan du ha to ladere liggende.

En med de sedvanlige 12+ timene i ladetid som de langsomt ladende normalt bruker. Så har du en hurtiglader, som vil klare biffen på rundt 4 timer, etter at laderen er satt i stikkontakten.

Da har du i hvert fall muligheten, sånn når det haster å få batteriene klare til bruk.

Kostnadsfordelene ved oppladbare batterier

Oppladbare batterier koster en god del mer enn normale alkaliske batterier. Det kan man ikke legge skjul på. Men så har til gjengjeld de gode batteriene hundrevis av ladesykluser.

Så når du kjøpet ett oppladbart batteri, har du gjort et kjøp som du vil nyte godt av i flere år fremover.

For å få mest mulig ut av batteriene, skal du ikke spare penger på laderen. Du bør velge en lader med lang oppladingstid, da det skåner batteriet og opprettholder lang levetid.

Kort ladetid er selvfølgelig fristende, men da snyter du altså deg selv for mange ladesykluser.

«Regnestykket» er imidlertid ikke helt over enda, for du skal ta høyde for å kjøpe noen ekstra batterier. Så har du alltid noen batterier i bakhånd, ferdig ladet og klare til bruk.

Miljøfordelene ved oppladbare batterier

Det er utvilsom best for miljøet å bruke oppladbare batterier. Bruken av miljøgifter har riktignok blitt kraftig redusert de siste årene, men de er stadig ikke fjernet helt.

Og sannheten er at det går faktisk litt feil vei igjen. Fordi mer energieffektive batteriteknologier presser seg frem og i disse brukes det flere skadelige stoffer.

Miljøbelastningen er altså fremdeles ett poeng. I nær fremtid vil det bare bli ett enda større poeng.

En annen ting er ressursbruken ved å produsere og distribuere batterier. Bruker du et batteri én gang og kaster det, kontra å gjenbruke batteriet 300 ganger, så har du spart forbruk og produksjon av 299 batterier.

Det er ikke ofte du kan gjøre en så stor miljøinnsats, kun ved å kjøpe det rette produktet.

- - -

Lever inn batterier til resirkulering

Alle batterier skal leveres inn for forsvarlig etterbehandling. Engangsbatterier og selv oppladbare batterier kommer til veis ende i sin livssyklus og må kasseres. Riktignok kan gode batterier lades hundrevis av ganger, men det tar altså slutt en gang. Da er det like viktig å sende de oppladbare batteriene til resirkulering, som de vanlige.

Det er den eneste måten hvor eventuelle miljøgifter kan håndteres på riktig måte, og det kan unektelig være mye av det i batterier. Særlig nå hvor de alkaliske batteriene er på vei ut igjen, til fordel for batterier som kan lagre mer energi.

- - -

Powerbank – ekstra strøm til mobilen eller tablet’en

En powerbank er et nyttig verktøy for deg som er storbruker av elektronikk. Med en fullt ladet powerbank, kan du ta med deg strøm til flere dagers forbruk på mobilen eller tablet’en.

De kraftigste modellene har en kapasitet på mer enn 10 000 mAh, langt mer enn batteriet i toppmodellene av mobiltelefoner f.eks.

Finn din Powerbank her!

Chat

Alle felter må fylles ut
Hva kan vi hjelpe deg med

Chat