Videokamera

Videokamera

Film eller bilder? I veldig mange sammenhenger er film absolutt å foretrekke. Det sies at et bilde sier mer enn tusen ord. Filmen av bruden ned kirkegangen, den sier adskillig mer enn tusen ord. – Så ved de store anledningene, da er det film som gjelder.

Vi selger videokameraer fra de tre bransjeledende merkene, nemlig Sony, Canon og Panasonic. Produsenter som er kjent for å levere gode og brukervennlige produkter.

  • Opptak med god kvalitet, rett fra videokameraet – trenger ikke noe, eller veldig lite, etterbehandling
  • Video tar vare på minner fra de store opplevelsene på en helt annen måte enn bilder gjør

Videokameraet tar vare på de gode minnene

Ved de store anledningene her i livet, er det ikke noe som tar vare på de gode minnene på samme måte som video. Vi har allerede brukt bryllup som et eksempel og fortsetter med det. Bilder fra den store dagen er gode å ha, men tenk bare – vil du ha et bilde fra hun og han sier ja til hverandre, eller vil du høre dem si det?

Men det stopper selvfølgelig ikke med bryllup. Alle de store familiebegivenhetene er selvsagte anledninger for å ta vare på minnene på video. Ferier og høytider likeså.

Og med dagens videokameraer er det faktisk enkelt å gjøre gode opptak. Den største utfordringen er ikke det tekniske, men å få til gode komposisjoner. Men det kan lett læres, så det er egentlig bare å komme i gang og trene – så blir det bra!

Noen begreper det kan være nyttig å kunne

Zoom – digital kontra optisk zoom

De aller fleste vet hva zoom er. Det lar oss komme tettere på motivet, uten at vi fysisk beveger oss. Men det finnes to typer zoom, som gir svært forskjellige resultater.

For å ta den ønskede typen zoom først, nemlig den optiske zoomen. Denne formen for zoom gjøres via optikken i kameraet hvor linsene flyttes for å forstørre motivet. Har videokameraet god optikk, noe de fleste har, blir det knapt synlig kvalitetstap ved å zoome inn optisk.

Digital zoom derimot, det må betegnes som en nødløsning. Det kameraet gjør da, er å ta videosignalene, beskjære dem og forstørre dem digitalt. I den prosessen må programvaren «gjette» hva slags piksler den skal fylle på med og kvalitetstapet blir merkbart. Og jo høyere digital zoom, desto mer går det ut over kvaliteten på opptaket.

Så når du ser på spesifikasjonene, tar du bare hensyn til den optiske zoomen.

Den digitale zoomen er grei til en nødløsning, hvis du for eksempel ser en UFO eller Loch Ness sjøormen – og trenger å zoome enda lenger inn – ellers så bør du unngå å bruke den.

Videostabilisator

Når du filmer med et videokamera, er det nødvendig med en stødig hånd. Eller enda bedre, et godt stativ. Med den stødige hånden, blir opptaket relativt fritt for risting og forblir skarpt. Med et stativ, blir det helt uten risting og du har alle forutsetninger for et sylskarpt bilde.

Men i virkelighetens verden er det ikke alltid man klarer å være helt stødig, eller at man har med seg et stativ.

Det er der videostabilisatoren kommer inn i bildet. Videostabilisatorer kommer i to versjoner – enten som en digital løsning, som hele tiden korrigerer bildet for risting og bevegelser. Det er dessuten en mekanisk løsning også, kaldt optisk stabilisator, hvor optikken beveger seg og dermed utligner ristingen.

Begge deler gir et godt resultat og kan bøte på småristing som oppstår når du filmer.

Bildesensor – brikken som omdanner motivet til digitale filer

Bildeprosessor – tar rådataene fra bildesensoren og forbedrer opptaket, slik at du får en film uten bildestøy og med riktige farger

Optikk – «åpningen» hvor lyset kommer inn i videokameraet, slik at det kan fanges opp av bildesensoren

Oppløsning – hvor mange bildeelementer som finnes i videofilen. Full HD er et minimum når du kjøper kamera i dag, men samtidig også optimalt for de fleste. 4K kan være ønskelig, men en slik oppløsning krever også at du har utstyret til å håndtere 4K opptak og et fjernsyn som har 4K oppløsning.

- Men kan ikke fotoapparatet ta opp video?

Jo, det kan det. Særlig speilreflekskameraer kan ta opp video i veldig god kvalitet, men dessverre virker de best med opptak i rått format. Det vil si et format som er relativt lite behandlet av kameraet og dermed krever etterbehandling i et videoredigeringsprogram.

Det dedikerte videokameraet derimot, det tar opp videofilmen og behandler dataene i en og samme prosess. Resultatet blir opptak med de livlige og vibrante fargene du ønsker deg – uten noen former for etterredigering.

Så konklusjonen er at speilrefleks godt kan ta opp video, med godt resultat, men det krever mer enn å bare bruke et videokamera.

 

Utstyr som kan være nødvendig når du kjøper videokamera

PC til videoredigering og etterbehandling

Dette med å ta opp video kan man se på på to måter. Enten tar du bare opp klipp for å ta vare på de gode minnene, og er fornøyd med det. Eller du går skrittet videre og redigerer disse klippene til filmer, hvor du kan legge til litt dramaturgi, legge til musikk og kanskje bruke overganger mellom klippene og andre effekter.

For å gjøre dette kreves det at du har en PC som er rimelig rask. Til hjemmebruk trenger den ikke å være lynende rask, men en middels rask modell i mellomsjiktet kommer du langt med.

Så trenger du et program til å redigere videoklippene i. Der har det kommet virkelig gode konsumentløsninger de siste årene, som er lette å bruke. Disse programmene koster heller ikke så mange hundrelappene, så det er egentlig bare å sette i gang og leke deg.

Du vil raskt se at du håndterer redigeringsprogrammet, og du vil få større glede av filmene dine, når de klippes sammen og gir en helhet.

Ekstern harddisk / Intern harddisk

Videofiler har en stor ulempe, det er at de tar veldig mye plass. Selv med en rimelig stor harddisk i PC-en din, vil du fort oppleve at du enten må slette unna opptak, eller at du må gå til innkjøp av en ekstern harddisk og dermed få mer lagringsplass.

Harddisker med god lagringskapasitet koster rundt tusenlappen, pluss / minus noen hundrelapper. Da vil du normalt sett ha doblet lagringskapasiteten til PC-en. Når du kjøper en ekstern harddisk er det heller ikke vanskelig å få den til å virke. I praksis så kobler du den bare til strømmen og setter i USB-kontakten, så virker den!

Her finner du et godt utvalg av eksterne harddisker

Er du stødig på hånden og sånn rimelig oppdatert på oppbyggingen av en PC, kan du også vurdere å kjøpe en ekstra intern harddisk. Da skal du ha av dekselet og få montert harddisken i kabinettet. Det er ikke så vanskelig, men det er en viss risiko for at det skjer feil, så føler du deg ikke trygg på å gjøre det selv, skal du enten få hjelp av en kyndig eller kjøpe tjenesten.

Fordelen er at du slipper å ha en ekstra enhet på skrivebordet (slik du får med den eksterne harddisken), og så koster de litt mindre.

Her kan du se et godt utvalg av interne harddisker

Chat

Alle felter må fylles ut
Hva kan vi hjelpe deg med

Chat