Vesker og sekker

Fotobag og fotosekker

Kameraet ditt trenger god beskyttelse. Før du skal reise avgårde med kameraet, uansett om det er på korte dagsturer eller en jordomseiling – skal du ha en fotobag eller fotosekk klar.

Fotobagen, fotovesken eller fotosekken har to formål, og begge er sånn sett like viktige. Det ene er å beskytte investeringen du har gjort. Er det et systemkamera du har, så ligger prisen for hus og objektiver fort langt over 10 000 kroner.

Den andre grunnen er at når du står der ute, har nettopp oppdaget verdens beste fotomulighet noensinne: La oss si at du ser Den Avskyelige Snømannen rir avgårde på en enhjørning – da vil det være «litt synd» hvis kamerahuset er ødelagt, eller objektivet er så smussete at det må renses før bruk

Med en god veske og riktig bruk, er du alltid klar til å fotografere. Her finner du mange gode alternativer, fra blant annet Canon, Nikon og LowePro.

  • Tar vare på investeringen din – fotoutstyr koster jo fort mange titusener av kroner
  • Holder fotoutstyret beskyttet og klart til bruk
  • Du har alt på ett sted, på sine faste plasser, så raskt kan skifte objektiver eller lignende

Finn den rette kameravesken eller kamerasekken

I denne artikkelen tar vi utgangspunkt i oss glade amatører og «prosumere». Proffene vet alt om hvor viktig en god fotobag eller -sekk er, så de er ikke i artikkelens målgruppe. Så bruker vi utstyrsgraden som bakgrunn for valg av riktig type beskyttelse.

Kompaktkamera

Har du et superkompakt kamera, så foreslår vi kjøp at nett lite beskyttende cover. Så tynt og glatt som mulig, slik at en mann kan få den i lomma, eller en kvinne kan ha den i vesken.

På de mest forseggjorte kameraene følger et slikt cover med, mens til enklere modeller må det kjøpes i tillegg.

De litt større kompaktkameraene får du ikke lomma, så det er ikke et tema. Dermed må du avansere opp til en liten veske. – Og den trenger ikke være stor, for du har svært sjelden ekstrautstyr til et slikt kamera.

Actionkamera

Hvis du alltid har med annet utstyr, som har egen sekk eller bag, anbefaler vi at du kjøper en dedikert reiseeske. Esken passer ned i en større bag eller ryggsekk, har egne rom for alle dippedutter som skal være med og er laget i skum slik at alt ligger beskyttet.

Hvis du reiser med mindre bagasje, vil en liten ryggsekk være anbefalt. Helst en sekk til et systemkamera, slik at du får mange litt mindre rom.

Systemkamera – speilrefleks

Et litt mindre speilreflekskamera og ett objektiv passer fint inn i en liten fotoveske. Det ideelle er en fotoveske som er «formsydd» så det passer til huset når objektivet er montert på.

Speilreflekskamera i følge med flere objektiver og kanskje en ekstern blits, krever en ryggsekk eller en fotokoffert. Av disse to er det ryggsekken som er mest praktisk.

Normal oppbygging er et stort rom til kamerahuset med objektiv på, og flere mindre rom hvor skillene kan flyttes. Dermed kan du sette opp sekken slik det passer best for ditt utstyr.

Typisk innhold for en fotosekk er kamerahuset, ekstern blits, 1 telezoom, 1 normalzoom og et vidvinkel objektiv. I tillegg vil det normalt være med et knippe minnekort, ett par filtre og noe materiell for rengjøring av kamera og objektiv.

Vurder om du skal kjøpe en sekk som også har plass til en bærbar PC. De er litt større, men kan være veldig praktisk. Til lengre reiser, hvor kameraet brukes aktivt, vil en PC være nesten uunnværlig. Da er det jo greit å kunne transportere den også sikkert.

Fotokofferten er upraktisk for vanlige brukere. Men trenger du plassen og den ekstra sikkerheten de gir, så er det ingenting som kan konkurrere. – Men i praksis er det bare proffe fotografer med mer utstyr enn en gjennomsnittlig fotobutikk som trenger en.

Systemkamera – speilløst

Et speilløst systemkamera er litt mindre enn et speilreflekskamera. Og ofte er det mindre tilleggsutstyr som skal være med. Så i tillegg til fotoveske eller fotosekk, vil en skulderbag også kunne fungere godt.

Ellers er det samme krav og behov som speilreflekskameraet.

Videokamera

Siden det mest sannsynlig er et videokamera målrettet forbrukere, så er det sjelden noe ekstra utstyr involvert. Hvis du er litt mer enn gjennomsnittet interessert, så har du kanskje ekstra lys og mikrofon – da vil en sekk være ideell. Har du kun kameraet med deg, så er en skulderveske eller kameraets egen veske (hvis den har det) god.

Hvilke merker bør man kjøpe

Nå er etter hvert de fleste merker gode. Men du trår i hvert fall sjelden feil hvis du kjøper produsentens egne merker, for eksempel Canon eller Nikon sine vesker / sekker.

Produsentene som mer eller mindre har spesialisert seg på vesker og sekker til kamerautstyr er også trygge valg. Lowepro har jo laget vesker og sekker til dette formålet i flere titalls år, så de vet hva de driver med.

Hvordan skal sekken / vesken være laget

Baggen eller sekken skal beskytte kameraet og utstyr mot elementene og slag. Så hvis vi begynner helt ytterst, skal det være et vannavstøtende / vanntett ytterlag.

Sømmene må være sterke og ved alle glidelåser må det være overlapp av yttermateriale. Slik at det blir vann- og støvtett.

Dernest må det være et lag med støtabsorberende materiale. Skillevegger i alle retninger bør også være i et støtabsorberende materiale. Dermed er utstyret beskyttet både mot slag utenfra, og at de forskjellige komponentene dunker inn i hverandre på innsiden.

Hvis fotointeressen er litt over middels, må du regne med at det blir ganske så kompakt pakket. Så tingene ligger veldig stabilt!

Har du alt utstyret du trenger?

Det er nesten et fjollete spørsmål å stille til en fotointeressert: «Har du alt du utstyret du trenger?» Det har man jo aldri... Det er alltid ett eller annet man ønsker seg eller trenger. Men la oss nå bare late som om spørsmålet har mer enn ett svar ;)

Hvis du trenger noe nytt utstyr, så har vi godt utvalg av objektiver, minnekort, ekstern blits, filtre og hva man nå enn kan ønske seg som entusiastisk fotograf.

Du finner det her: BlitsMinnekortObjektiv og filtre

Trenger du veiledning til valget ditt?

Vi kan veilede deg på flere forskjellige måter. Enten kan du ringe til vår kundeservice eller sende dem en e-post. Du kan dessuten bruke chattefunksjonen her på nettstedet.

- Og så er du selvfølgelig hjertelig velkommen innom i en av de mange POWER-butikkene rundt om i landet. Da kan du jo få «ta og føle» på sekken eller baggen – så du er bedre inntrykk av hvordan den vil fungere.

- Uansett hvilken fremgangsmåte du hjelper, så vil være dyktige rådgivere hjelpe deg videre med valget.

30 dagers åpent kjøp

Som en ekstra trygghet har vi i POWER en ganske så unik løsning med 30 dagers åpent kjøp. Så skulle du finne ut at du vil ha en annen modell, kan du bytte det du har kjøpt. Bare husk at vesken / sekken / baggen må være i samme stand som ny.

Chat

Alle felter må fylles ut
Hva kan vi hjelpe deg med

Chat