Objektiv og filter

Objektiv og filter til kamera

Power har et stort utvalg av objektiver og filtre til ditt speilreflekskamera og systemkamera. Et nytt objektiv eller filtre kan gi helt nye muligheter innen fotografering i form av flotte og nytenkende bilder. Vi har samlet et godt utvalg av tilbehør til kameraet ditt som både passer den profesjonelle fotograf og hobby-fotografen. Hos oss finner du også alt i tilbehør til ditt kamera som gjør fotograferingen bedre og morsommere.

Til et speilreflekskamera kan du bruke forskjellige typer objektiver i tillegg til det som fulgte med da du kjøpte det. Det kan være objektiver med høyere zoomeverdier, vidvinkelobjektiver eller makro-objektiver. Her kan du lese mer om mulighetene som følger med.

Speilreflekskamera nevnes gjerne som en motsetning til kompaktkamera, som er det vi vil kalle et vanlig kamera. Den vesentligste forskjellen er det utskiftbare objektivet som følger med speilreflekskameraet. Men det er også andre ting med speilreflekskameraene som tiltrekker profesjonelle fotografer. Vi har objektiver til kameraer fra Nikon, Canon, Tamron, Sony og flere andre.

  • Velg ditt objektiv med omhu
  • Normalobjektiv går til det meste
  • Teleobjektiv for å fotografere på avstand
  • Vidvinkel for arkitektur og interiør
  • Makro til det som er lite

Speilrefleks eller kompaktkamera?

For mange er kjøpet av et speilreflekskamera en naturlig konsekvens av en gryende eller økende interesse for fotografering. Du har gjerne utforsket kompaktkameraets muligheter og ønsker nå noe mer.

Dagens kompaktkameraer har imidlertid mange muligheter. De er nok mye nærmere et speilreflekskamera i teknologisk forstand enn de var i den analoge tidsalderen. Dessuten er de rimeligere i pris og betydelig lettere å ta med på tur. De får plass i ei lomme. Et speilreflekskamera kan vanskelig medbringes uten egen veske.

Det er imidlertid en del områder hvor kompaktkameraet kommer til kort overfor speilreflekskameraet. Det er for det første muligheten til å velge forskjellige objektiver, og derved spesialisere fotograferingen.

Men et speilreflekskamera har også bedre teknologi for autofokus. Her slipper du en del jobbing som du ville fått med et vanlig kamera.

Nybegynnere merker seg også ganske umiddelbart at utløserhastigheten er høyere med det nye speilreflekskameraet de har fått seg. Det samme gjelder ventetiden mellom hvert bilde. Ting går bare raskere med speilrefleks.

Dette betyr tallene og symbolene på objektivet

Før vi skriver mer om de forskjellige typene av objektiver, kan det være nyttig å vite hva alle tallene og symbolene du ser på kameraet egentlig står for. De har betydning for hvordan du skal kunne ta de optimalt beste bildene.

Det mest interessante for begynneren er brennvidden. Det er det som angir avstanden til objektet du skal fotografere. Når du zoomer, er det brennvidden du stiller inn. Den er angitt på linsen med en tallstørrelse etterfulgt av mm. Et vanlig objektiv som følger med kameraet ved kjøp, har gjerne 18-55 mm. Det kan altså utvides ved kjøp av flere objektiver.

Zoom eller nærhet til objektet justeres ved å vri på zoom-ringen. Vær oppmerksom på at dybdeskarpheten vil påvirkes ved høy zooming.

Det neste tallet du skal sjekke når du kjøper et objektiv, er blenderåpningen. Her er det slik at de med de høyeste tallene er de mest lyssterke. Og det betyr at de jobber bra i situasjoner med dårlige lysforhold. Tallene som står på objektivet kan for eksempel være 3.5- 5.6. Variasjonen avhenger av hvilken brennvidde du bruker, altså om du zoomer inn eller ut.

Diameteren på objektivets forside angis ofte med et Ø-tegn foran. Det må du vite hvis du for eksempel ønsker å kjøp et filter til objektivet.

Det er også slik at ikke alle objektiver passer til alle kameraer eller kamerahus. For dette bruker imidlertid de forskjellige produsentene forskjellige betegnelser elle forkortelser. På et Nikon-kamera vil det for eksempel stå EF for objektiver som passer til et fullformatkamera og EFS for APS-C Tilsvarende for Canon står det enten DX eller ikke noe. Andre produsenter har andre betegnelser. Men du må forsikre deg om at objektivet du kjøper faktisk passert til kameraet ditt. Se på spesifikasjonene for det enkelte produkt, eller spør dersom du er i tvil.

En siste ting er stabilisator. Ikke alle objektiver har dette, men det er en stor fordel ved inn-zooming av ting som befinner seg på betydelig avstand. Uten stabilisator anbefales det å bruke et stativ eller litt lenger lukketid. Når det gjelder stabilisatorer brukes også forskjellige betegnelser hos produsentene. Sjekk det enkelte merke hvilken betegnelse de bruker for dette. Hos Canon er det for eksempel IS (Image stabilizer) og hos Nikon er det VR (Vibration Reductor).

Objektiv med fast brennvidde

Objektiver med fast brennvidde betyr at du ikke kan zoome. Det innebærer at du må bevege deg inn til riktig avstand av det du vil fotografere. Det har den fordelen at du tenker mer over det du vil ta bilde av og hvordan du vil komponere bilderammen.

Portrettfotografier er et område hvor objektiver med fast brennvidde er mye brukt.

Et fast objektiv er også relativt rimeligere i pris og lettere å bære med seg. Du kan også påregne bedre optisk kvalitet og større maksimum blenderåpning.

Normalobjektiv

Med normalobjektiv tenker vi på objektiver med brennvidde 18-55 mm. Det er gjerne det som følger med når du kjøper deg et speilreflekskamera. Dette fungere greit for de fleste. Mange vil aldri kjøpe noen andre objektiver.

Men virkelige fotoentusiaster vil imidlertid ha mer. Med andre objektiver er det flere muligheter til videre innsikt og eksperimentering i fotografiets verden.

Teleobjektiv

Vi snakker om teleobjektiv når det gir muligheter for brennvidde over 55 mm. Det er det objektivet som lar oss komme nær innpå ting og personer som befinner seg et stykke unna. Det kan være fint når du beundrer utsikten fra et utsiktspunkt, og ser detaljer du gjerne vil ha et utsnitt av. Det kan også være situasjoner hvor du ønsker å ta bilder uten å distrahere mennesker du tar bilder av. Det er slik du dokumenterer folkelivet i byer og fremmede land du besøker.

Vidvinkel

Vidvinkelobjektiv er nærmest det motsatt av teleobjektiv. Du er så nær at du ikke klarer å plassere hele objektet inne i bildet. Med en vidvinkel lar det seg likevel gjøre. Dette objektivet er ideelt når du skal fotografere spesielle bygninger eller arkitektur, for eksempel La Familia Sagrada-kirken i Barcelona. I et bymiljø er det begrenset for hvor langt de tillater deg å gå bakover før du stopper i en annen vegg.

Det samme gjelder interiør. Skal du ta bilde før visning hjemme, eller bare vise andre hvor fint du har fått det, er det vidvinkelobjektivet du bruker.

Makro

Så har vi de bittesmå tingene. Det er der du må nær innpå med få centimeters avstand for å ta bildet. Med et vanlig kamera eller objektiv blir bildet grumset og uklart.

Den stadig voksende skare av insektfotografer sverger derfor til makro objektiv. De sitter tålmodig og venter på at en av deres seksbeinte venner skal sette seg ned. Kanskje holder de seg i ro lenge nok til at de kan bli knipset.

Dette objektivet passer også for deg som har laget en nettbutikk og skal vil legge ut bilder av varene dine. Vil du for eksempel selge smykker, er det vanskelig å ta tilfredsstillende bilder uten et makro objektiv.

Bli en bedre fotograf med utstyr fra Power

Utstyret blir ikke bedre enn fotografen, men når fotografen lærer seg å beherske utstyret blir det garantert resultater. Det finnes fotokurs og nettsamfunn man kan delta i for å finne sjelefrender og inspirasjon.

Og det er lekre fotoveskerstativer og minnekort du kan kjøpe her hos oss. Ta gjerne kontakt med vår kundeserviceavdeling hvis du er usikker på hva du trenger. Hos er det 30 dagers åpent kjøp. Det betyr at du får pengene tilbake hvis du ikke er fornøyd.

Chat

Alle felter må fylles ut
Hva kan vi hjelpe deg med

Chat