Minnekort og lagring

Minnekort og lagring

I kameraet, mobiltelefonen og til og med skriveren får du bruk for minnekort. Disse handy små lagringsenhetene, som enkelt flyttes fra enhet til enhet.

Her finner du høyhastighetskort med god lagringskapasitet fra de renommerte leverandørene Hama, Samsung, Sony og Verbatim, for å nevne noen.

  • Minnekortet brukes i mange digitale enheter; mobiltelefonen, kameraet, tableten osv.
  • Lar deg lagre store mengder data på et lite lagringsmedium
  • Rimelig og pålitelig lagringsmedium i et lite format

Minnekortenes kapasitet

Tiden da minnekort hadde en begrenset lagringskapasitet er heldigvis over. Et ganske heftig kort for noen få år siden, hadde som regel 1 GB med ledig plass.

Med stadig økt behov for lagring på våre enheter, har behovet for større brikker presset seg på. Samtidig har prisene falt, så en 128 GB brikke har omtrent samme pris i dag som 1 GB for noen år siden.

Minnekort brukes i disse enhetene – blant annet(!)

Det er en lang rekk enheter som kan benytte seg av minnekort for midlertidig eller litt mer permanent lagring av data.

  • Mobiltelefon – Mange mobiltelefoner har støtte for et minnekort, men slett ikke alle. Det er synd flere mobiltelefoner ikke har støtte for ekstra lagring, for det øker tilgjengelig plass med mellom 64 GB og 256 GB (maks støttede størrelser).
  • Tablet – Det er ikke så vanlig at tablets har støtte for minnekort, men noen har plass til et kort. Typisk øker det lagringsplassen med 32 GB til 256 GB.
  • Kamera – Alle typer kamera benytter minnekort til lagring. Opptil 64 GB lagringsplass er normalt i konsumentklassen. Det gir plass til så mange bilder at antallet ikke er relevant lenger. Film derimot kan det fort butte I mot og du får fullt kort. Så tar du opp mye film, skal du ha med minst to minnekort.
  • MP3-spiller – den gode gamle mp3-spilleren har også ofte plass til å sette inn litt ekstra lagringskapasitet. Men det er ikke kritisk for de fleste, da de veldig ofte er koblet til online allikevel.
  • Printere – Ja, du leste riktig. Mange printere har plass til minnekort. Ofte brukes minnekortplassen for å printe bilder fra et kamera eller mobilen. Men det kan også brukes andre veien, for å lagre bildefiler som blir scannet på en multiskriver.
  • PC – Ganske mange bruker faktisk minnekortet til å flytte data mellom kontoret og hjemme. Praktisk da de ikke tar noe plass og kan lagre relativt mye. 128 GB kort er ikke uvanlig i dag, og disse koster som regel rundt tusenlappen. Går du ned i størrelse, for eksempel til 32 GB så slipper du unna med 32 eller 64 GB lagringsplass.

Prisnivået på minnebrikker

Som nevnt allerede, har prisene på minnekort mer eller mindre stått stille, mens kapasiteten har økt. Prisnivået er dermed det vi kan kalle «behagelig» og spenner fra hundrelappen for en 16 GB brikke og opp til en tusenlapp for det dyreste 128 GB kortet inkl. adapter.

Hvilken funksjon har adapteret?

Mange av minnekortene blir levert med ett såkalt adapter. Men hva er dette? Det er rett og slett «skallet» til en minnebrikke av en større type, som du kan sette den mindre minnebrikken inn i. Så hvis du kjøper et mikroSDXC minnekort, kan du sette den i adapteret og bruke den som f.eks. en microSD-brikke.

Hastigheten på minnekortene

Mens hastigheten var et stort poeng før, kan man nå si at de aller fleste kortene er «raske nok». Det er med andre ord ikke et tema lenger, med to unntak: Proff speilrefleks og avanserte videokameraer. Disse kan trenge maksimal hastighet for å utnytte sine muligheter til det fulle. Så har du slikt utstyr skal du være oppmerksom på skrivehastigheten.

Kortlesere til PC-en

De fleste PC-er kommer med innebygget kortleser. Disse leser de fleste varianter og formater. Men noen PC-er har faktisk ikke leser «under skallet». Da er det greit at du får kjøpt eksterne kortlesere. Støtten for forskjellige korttyper varierer litt – noen tar alle, mens andre bare tar de mest brukte formatene.

Disse leserne er enkle å bruke – du setter dem bare i USB-porten, så er de operative.

Skal du lagre store mengder data?

Når vi begynner å snakke om lagring av større mengder data, da er det en ekstern harddisk som gjelder. Så i stedet for å snakke om kapasiteter på rundt 128 GB, kan man heller vurdere hvorvidt det er en harddisk på 1 eller 4 TB som skal kjøpes.

Pristendensen er for øvrig den samme på eksterne harddisker som på minnekort. Prisen står stille og kapasiteten øker, så du betaler ikke så veldig mye for f.eks. en 1 TB disk. Du kan finne 1 TB helt ned i 500 kroner. Se mer på vår side for eksterne harddisker.

Med en Powerbank har du alltid strøm

En annen nyttig tingest som er nyttig til de fleste håndholdte enheter er en Powerbank. Med den har du alltid en ekstra opplading eller to for hånden.

Se mer her: Powerbank

Chat

Alle felter må fylles ut
Hva kan vi hjelpe deg med

Chat