Foto og video

Fotokamera, speilrefleks, actionkamera og alt fotoutstyret du trenger

Her hos POWER finner du et stort utvalg av foto- og videokamera. Er du ute etter et polaroidkamera, som tar bilder med et gammeldags look, eller et actionkamera som fanger dine actionfylte eventyr, så har POWER kameraet som passer for deg. Vi har både kamera som passer i lommen, og speilrefleks- og hybridkamera med avanserte funksjoner for de store og små øyeblikkene. Utvalget vårt varierer helt fra de grunnleggende og rimeligste modellene, opp til testvinnere med manuelle innstillinger og fantastisk imponerende bildekvalitet. I tillegg til kamera har vi også alt mulig tilbehør du måtte trenge for å fange morsomme og spennende minner for livet!

Vi har det rette kameraet til deg – og alt tilleggsutstyret

Enten du er den glade amatør innen fotografering, eller trenger et kamera til proffbruk, har vi et kamera som egner seg til deg og ditt bruk. Vi fører dessuten et bredt utvalg av fotoutstyr som objektiv, filter, blits, minnekort, fotovesker og fotosekker. Vi selger bl.a. anerkjente merkevarer som GoPro, Canon, Fujifilm, Nikon, Olympus, Panasonic, Polaroid, Sony og Tamron.

I artikkelen har vi tatt for oss disse kameratypene:

 • Kompaktkamera – praktisk når du ute på reiser
 • Systemkamera speilrefleks/speilløst – dyktige amatørfotografer og proffenes førstevalg
 • Actionkamera – nå du skal forevige heftige opplevelser
 • Videokamera – Et godt alternativ hvis du tar opp mye video

Kompaktkamera

«Klassen» for kompaktkameraene går fra de ultrakompakte og opp til en størrelse som minner om et speilløst systemkamera. De ultrakompakte er svært tynne og veier lite. Det er et ypperlig alternativ å ha med på reise, men vær obs på at det har et litt begrenset objektiv.

De middels store kompaktkameraene er fremdeles både tynne og lette. Gode å ha med på reise og tar gode bilder. Objektivet har litt mer plass i konstruksjonen av kamerahuset, så det er normalt sett bedre enn i et superkompaktkamera. Et fleksibelt kamera ved reise.

De største kompaktkameraene minner som sagt litt om systemkameraene i utforming. Teknisk sett er mange av disse kameraene nesten på høyde med systemkameraene. Den største forskjellen er at objektivet ikke kan skiftes ut og huset er noe mindre.

Bilder og film er som oftest ferdig fargebehandlet – amatørfotografen setter stor pris på det, da det trengs mindre etterbehandling, mens proffene møter begrensninger, da det er mindre rom for justering i etterkant.

Speilreflekskamera (systemkamera)

Speilreflekskameraet er ekstremt allsidig, da både objektiv og blits kan skiftes etter formålet. Tar bilder med god, til svært god kvalitet, og er dessuten gode på videoopptak.

Speilreflekskameraet er proffenes førstevalg, da bilder og film i råformat er ubehandlet og gir gode muligheter for etterbehandling for perfekt resultat. Speilreflekskameraene har dessuten automatisk fargebehandling, for dem av oss som gjerne vil slippe bilderedigering av og til. Egner seg dermed godt til amatørfotografen også!

Tilleggsutstyr:

 • Objektiv – kommer i alle prisklasser og kvaliteter. Objektivets spesifikasjoner er like viktig som husets, da objektivet er avgjørende for bildekvaliteten
 • Minnekort – Lagringsplass for bilder og video
 • Blits – Ved avansert fotografering trenger du en bedre blits enn den innebygde som mange kameraer har
 • Stativ – holder kameraet stødig, nyttig ved lang eksponeringstid
 • Filter – Du skal som et minimum ha UV-filter, men se på andre filter for spesielle effekter
 • Fotoveske – Nærmest obligatorisk da den beskytter kamerahus, objektiver og annet utstyr
 • Mikrofon – Ved videoopptak kan ekstern mikrofon være godt å ha/helt nødvendig – alt etter som ambisjonsnivået

Speilløst systemkamera

Dette kameraet minner mye om speilreflekskameraet – men har ikke speil. Dermed kan selve kamerahuset bli mer kompakt. Bildekvaliteten er, med like spesifikasjoner for øvrig, den samme.

De store merkene innen fotoverdenen har godt med utstyr til disse husene, men speilreflekskameraet er stadig litt mer fleksibelt med tanke på utstyr som objektiv og blitz.

Tilleggsutstyr: Samme som for speilreflekskamera.

Actionkamera

Dette er små kameraer som du kan ta med overalt og brukes når du skal forevige opplevelser i alpinbakken, fallskjermhopp, skateboard-kjøring eller når du skal beseire kjempebølger på surfeboardet. Svært allsidig og tåler mye vær og vind.

Det viktigsts ved kjøp av et actionkamera er bitraten kameraet kan prosessere (oppgis i mbps). Jo høyere bitrate, jo mindre er bildene komprimert og jo skarpere blir resultatet. Dette er viktig når kameraet skal ta opp video i fart. Bildestabilisator er viktig og det kan være greit med en skjerm.

Sjekk dessuten lydkvaliteten når det vanntette huset er i bruk.

Legg merke til at vi ikke har nevnt bildeoppløsning. Dette er fordi actionkameraene som er på markedet er gode nok – hvilket vil si full HD. 4K oppløsning er selvfølgelig hyggelig å ha, men ikke nødvendig.

Objektiv og filter

Ved kjøp av systemkamera er objektivet en nødvendighet. Her gir vi en rask gjennomgang av de forskjellige typene:

Fast brennvidde

Objektiv med fast brennvidde kan altså ikke zoome inn eller ut, men til gjengjeld så slipper de gjennom mye lys. Dermed kan de brukes i mørkere omgivelser enn et zoom objektiv, uten at kvaliteten forringes. Faste objektiver er dessuten lette og tar mindre plass enn zoom objektivene gjør.

Zoom

Objektiver med mulighet for å zoome inn og ut er svært fleksible, da du kan få det ønskede utsnittet på bildet ved simpelthen å zoome. Objektivene har dog litt dårligere lysgjennomstrømming enn de faste objektivene, og krever enten godt lys, eller et kamera som kan hente ut mye bildeinformasjon fra mørke omgivelser – og helst en god bildestabilisator. Objektivene kommer som vidvinkel zoom, normalobjektiv og teleobjektiv.

 • Vidvinkel zoom – godt egnet for landskapsbilder, arkitektur og gruppebilder. Desto lavere verdi på objektivet, desto mer vil du få med på bildet.
 • Normal zoom – fleksibelt objektiv som går fra middels zoom og opptil teleobjektivets minste verdier. Kan brukes til landskapsfotografering, gruppebilder, portretter og mye mer. Det perfekte objektivet for nybegynneren.
 • Teleobjektiv – Går fra normalobjektivets høyeste verdi og lar deg zoome tett inn på dyr, planter og mennesker. Godt egnet til kreativ portrettfotografering og sportsarrangementer. Krever godt med lys ved fotografering, da lysgjennomstrømmingen er noe redusert.

Spesialobjektiver

I tillegg til de normale objektivene som er omtalt ovenfor, får du også spesialobjektiver til meget snevert bruk. Makroobjektiv brukes ved fotografering helt tett på et objekt, fiskeøyeobjektivet (fisheye) brukes til kreativ fotografering av omgivelsene og det finnes dessuten egne objektiver til fotografering av arkitektur.

Dette er objektiver for viderekommende hobbyfotografer. Så hvis du er ny i fotoverdenen, anbefaler vi at du venter litt med å kjøpe disse, til du har fått litt mer erfaring.

Et stalltips: Hvis du vil ta makrobilder, kan du kjøpe filter som gir langt på vei de samme mulighetene som et dedikert objektiv.

Filter

Før vi går inn på de forskjellige typene av filter som er på markedet, vil vi bare nevne at ett filter er obligatorisk: UV-filteret. Filteret i seg selv har en noe begrenset funksjon, da det bare reduserer uønskede UV-stråler. Men dette filteret kjøper du for å beskytte objektivets fremste linse fra å bli ripete og smussete. Som en hyggelig ekstrabonus, reduserer det gjenskinnet når du skal ta bilder gjennom glass (for eksempel på et museum).

Filter åpner opp for kreativ fotografering. Du får tak i alt fra stjernefilter, filter som gjør fargespekteret i bildet kaldere eller varmere, gråfilter som lar deg bruke lenger lukkertid, polarisasjonsfilter som øker fargeintensiteten og kontrasten – og en lang rekke andre filter.

Det er ikke nødvendig å kjøpe en masse filter når du er nybegynner. Men husk å kjøpe UV-filteret, så du beskytter objektivet.

Videokamera

Fotokameraene er også habile videokameraer, men det dedikerte videokameraet har stadig sine bruksområder. Tar du for eksempel opp video med et speilreflekskamera, trenger filmen som oftest etterbehandling – bruker du et dedikert videokamera for forbrukere, er videofilen allerede ferdig prosessert og klar til bruk.

Opptakene kan stadig ha godt av litt redigering, men teknisk sett, så er opptakene klare til bruk.

De tekniske spesifikasjonene er mer enn gode nok i alle videokameraer til salgs i dag. Så vi skal ikke dvele for mye ved det tekniske, men forvent full HD-oppløsning, rundt 50x optisk zoom og en effektiv bildestabilisator.

Husk å kjøpe en god fotoveske eller en liten ryggsekk til videokameraet.

Chat

Alle felter må fylles ut
Hva kan vi hjelpe deg med

Chat