Vifter & kjøling

Hold PC-en kjørende på høy ytelse med en effektiv vifte

For at din PC skal kunne jobbe effektivt, trenger den en vifte til kjøling av prosessoren og andre komponenter. Særlig høytytende prosessorer og grafikkort trenger effektiv nedkjøring av viften.

Vi selger vifter fra ledende produsenter som AMD, Cooler Master og Phanteks + flere andre merker.

  • Viften kjøler prosessoren, slik at den kan kjøre på full ytelse – uten viften ville prosessoren raskt bli overopphetet
  • Selv om grafikkortet ofte har egen vifte, trenger den hjelp til å holde sirkulasjonen i gang

 

Tilfeller hvor du trenger å kjøpe vifte

Bygge PC din egen PC

Skal du bygge din egen PC står du fritt til å velge hvor kraftig vifte du vil ha, for å gi best mulig kjøling. Minimumskravene må selvfølgelig oppfylles, men oppad kan du gå så langt du ønsker. Høyt ytende kjøling vil som kjent gi prosessor, harddisk og grafikkort riktig arbeidstemperatur – slik at alle komponenter kan levere optimalt.

 

Når du ønsker bedre kjøling

Mange velger å skifte ut PC-ens opprinnelige vifte, med en som yter bedre. Fordelene ved dette er, ikke overraskende, at du kan kjøre prosessoren på høy ytelse i lengre tid. Eller du kan kjøle kabinettet bedre, for å øke levetiden på komponentene.

Bare sørg for at strømforbruk og størrelse, passer til PC-ens ytelse og kabinett.

 

Når viften har sluttet å virke

Hvis viften i din eksisterende PC har sluttet å virke, er det normalt å erstatte den med en vifte med liknende ytelse. Men samtidig, så er det en gylden mulighet til å oppgradere viften til en kraftigere modell.

Prisen er ikke et argument i mot, da prisforskjellene er nærmest ikke eksisterende.

 

Elementer du skal ta hensyn til når du kjøper vifte

Nødvendig kjøling – hva kreves av kjøling, for å holde luften i kabinettet på et akseptabelt nivå. Slik at prosessor, harddisk og grafikkort kan yte på maksimalt nivå over lengre tid.

Støynivå – du bør ta hensyn til hvilket støynivå viften arbeider på. Desto bedre byggekvalitet på viften, jo lavere støynivå kan du forvente. Støynivået er oppgitt på vifter i vårt sortiment, slik at du kan velge en så stillegående modell som mulig.

Tilkobling – sjekk at viften fysisk kan installeres i kabinettet og at tilkobling til strøm og strømstyrke er riktig.

 

Vifte med lys

Viften skal altså levere nok kjøling og oppfylle en del tekniske krav. Men hvem sier at man ikke også kan ha det litt morsomt med viften? For eksempel kjøpe en vifte med lys, for fete effekter mens PC-en kjører.

Vi selger kule lysende vifter, med forskjellige farger for riktig uttrykk for deg og din PC. Du får selvfølgelig også en dings som kan styre fargen, uten å legge inn software for dette på PC-en. Så kan du velge farge og lysstyrke etter humøret ditt.

 

Kjølepasta

Prosessoren blir ikke bare kjølt ned av vifta. En annen liten vesentlighet i kjøleprosessen er rett og slett en dråpe kjølepasta. Denne sørger for fysisk forbindelse mellom prosessoren og kjøleribbene, for best mulig kjøling.

Kjølepasta skal påføres med noen års mellomrom. Hvis pastaen tørker helt ut, vil kjøleeffekten av ribbene på prosessoren bli betydelig redusert. Dermed må viften arbeide hardere, og i verste fall går det utover ytelse i nuet og levetiden på sikt.

Så husk å påføre pasta så ofte som nødvendig. Sjekk PC-produsentens anbefaling for dette.

Hvis du ikke vet hvordan kjølepasta skal påføres, kan du søke opp trinn for trinn guider på Youtube. Eller du kan levere inn PC-en til service – så får du renset den for støv samtidig.

 

Vannkjøling for ekstrem nedkjøling

En vifte vil så å si alltid holde PC-en kald nok. Men hvis du har en PC som ofte arbeider på høytrykk, for eksempel til videoredigering, eller krevende spill. – Så vil du nok se nytten av enda mer effektiv kjøling. Nemlig vannkjøling.

Enda mer nytte av vannkjøling vil du ha med en overklokket prosessor. De blir jo som kjent litt varme når de kjører over anbefalt ytelse.

Det er altså ikke nødvendig å installere vannkjøling i en PC som brukes til vanlig kontorarbeid eller andre lettere oppgaver. Men når du virkelig skal skvise maks ytelse ut av PC-en din, er det vannkjøling som gjelder.

Les mer om vannkjøling her

 

Skrifte prosessor samtidig med viften?

Hvis du skal skifte PC-ens vifte, har du vurdert å skifte prosessoren samtidig? Sånn når du først har åpnet kabinettet allikevel…

En ny prosessor koster faktisk ikke så veldig mange tusenlappene, og er i praksis en billig måte å få «ny» PC. Hvis den nåværende prosessoren begynner å dra litt på alderen, kan det være stor ytelsesøkning å hente ved å skifte til en prosessor av siste generasjon. – Og selvfølgelig med høyere klokkefrekvens.

Bytter du prosessor til en av dagens toppmodeller, vil du effektivt forlenge PC-ens levetid med flere år. Da ytelsen vil matche krav til nye versjoner av operativsystem og programvare.

Før du bestiller ny prosessor, må du selvfølgelig sjekke hva eksisterende PC kan håndtere.

 

Kan du skifte PC-komponenter selv?

Svært mange blir overrasket, når de får se hvor lett det er å skifte mange av komponentene inne i en PC. Som oftest er det bare å løsne fire eller seks skruer, hekte av strømkabel og andre inn / ut enheter. Så gjør du skiftet og setter deretter alt tilbake på samme sted.

Med det har du effektivt endret PC-ens ytelse, kjøling eller lignende.

Veldig ofte finner du gode videoklipp på Youtube som viser akkurat hvordan det skal gjøres, for eksempel når vifta skal byttes.

 

Kundeservice kan (som oftest) hjelpe deg med riktige deler

Nå er det bokstavelig talt tusenvis av PC-modeller der ute på markedet. Men som oftest klarer vår kundeservice å hjelpe deg frem til å finne riktige komponenter. Det være seg vifte, prosessor eller harddisk.

Korrekt merke og modellbetegnelse er til stor hjelp. Har du brukermanualen klar, kan det også hjelpe oss til å finne rette komponenter til din PC.

Du finner oss ved å følge menypunktet i bunnen av denne siden. Vi kan kontaktes på telefon, via e-post eller Facebook.

 

Prisroboten; din venn i kampen mot høye priser

Visste du at vi har en prisrobot som kverner natt og dag. Den jakter på konkurrentenes priser, slik at vi alltid har riktig utgangspunkt når vi setter priser. Dermed kan vi alltid velge å legge oss under i pris – og husk at vi skifter prisene på nettet og i butikkene samtidig.

Chat

Hva kan vi hjelpe deg med

Chat