Prosessor

Prosessor - CPU

Prosessoren er hjernen i maskinen og består av flere kjerner. Hver av disse kjernene jobber uavhengig av hverandre. Flere kjerner lar deg jobbe med flere ting på en gang, uten at det går utover kvalitet og hastighet. I de mer avanserte prosessorene har gjerne kjernene flere tråder i tillegg. Disse trådene lar kjernene i prosessoren jobbe med flere ting samtidig. Klokkehastigheten til en prosessor formidler hvor mange runder per sekund den har kapasitet til å gjennomføre. Ved å velge en prosessor som har høy klokkehastighet, vil du også kunne gjøre unna flere ting på kortere tid.

CPU står for Central Processing Unit, eller prosessor på norsk, og blir kalt for datamaskinens hjerne. Det er en regne- og prosesseringsenhet som har ansvaret for at alt utføres. En CPU består derfor av flere kjerner og tillater deg å arbeide med flere ting på samme tid.

Hos Power har vi de eneste to store produsentene på markedet, Intel og AMD, som hver har sine serier som passer til ulike behov.

  • Power har et stort spekter med CPU på markedet og du er derfor sikret å finne den riktige CPU for deg.
  • Vår kundeservice har stor innsikt i det store utvalget av CPU og du kan spør vår kundeservice om hjelp på veien.
  • Power har også prisgaranti på CPU, så du vil finne den rette prosessoren til den rette prisen.

Hvilken CPU skal du velge?

En CPU er som sagt datamaskinens hjerne og er den delen som får alt til å fungere. Den har ansvaret for å få alle oppgavene utført, men kan også ha funksjonen til å delegere oppgaver til andre deler av maskinen. Med andre ord er en CPU en av de viktigste delene i en maskin og er derfor et viktig valg du skal ta.

Du skal derfor finne ut av hva du har behov for innen du kjøper en CPU og hvor mye du er villig til å betale. Om du er usikker på hvordan du skal gå frem, kan du lese litt mer om du ulike begrep under, samt få en introduksjon til hva som er forskjellen på Intel og AMD.

Socket

Dette er komponenten på et hovedkort som kobler sammen hovedkortet til din CPU.

Klokkefrekvens

Klokkefrekvensen er målt i Gigahertz (GHz) og viser hvor raskt prosessoren arbeider. Med andre ord betyr er lavere GHz mindre forbruk av strøm og mindre grad av varme, mens en høyere frekvens gir mer ytelse. Hver prosessor har sin x antall klokkefrekvenser å arbeide innenfor.

TDP

TDP, eller Thermal Design Power, er viser til det høyeste mengden en prosessor kan avgi varme.

Turbo Boost

Dette er et begrep i Intel verden og finnes i blant annet i seriene Core i5, Core i7 og Core i9. En Turbo Boost CPU blir automatisk skrudd opp, om det er behov for en større klokkefrekvens og går opp til den høyeste TDP. Med andre ord, om CPU en ser at det er mulighet for å yte mer, slår Turbo Boost inn.

 

Kjerner/threads

Kjerner og threads er komponentene i en CPU som tillater prosessoren til å arbeide med flere ting på samme tid. Jo flere kjerner eller threads, jo større kapasitet til å utføre oppgaver.

Forskjellen på Intel og AMD CPU

Å finne den rette CPUen kommer an på hva du har behov for, så du kan blant annet unngå å betale for en prosessor med features du egentlig ikke trenger. Det kommer derfor ikke ned til om Intel eller AMD er best, men hvilken CPU som gir deg det du skal ha bruk for.

I lang tid har Intel vært den dyreste CPU produsenten på markedet, men til gjengjeld får du markedets beste ytelse og hastighet. AMD har vært den billigere produsenten, men til gjengjeld ikke den samme performance. Dette inntil 2017 når AMD kom med Ryzen-serien, som endret dynamikken på markedet. I dag er det den billigste 8 kjerne CPUen på markedet.

Siden da har det vært en stor utvikling fra begge produsentene og det har kommet mange ulike fremskritt og løsninger, for å dekke behovet på markedet.

Hvorfor kjøpe en CPU hos Power?

Hos Power får du et stort spekter med ulike serier fra begge store CPU produsenter, Intel og AMD. Det vil si at du kan finne den rette CPUen for deg, om det gjelder hvor mye ytelse du trenger til gaming eller bare finne noe i en prisklasse som passer deg.

Er du usikker på hvilken CPU du trenger, er det bare å spør Power sin kundeservice for hjelp og veiledning til å finne den rette ut fra dine behov. Eller bare å finne ut av hva du egentlig har behov for. Du kan enten sende en henvendelse til kundeservice på hjemmesiden og forvente svar innen 48 timer, ringe til dem eller besøke din nærmeste Power butikk. Vi har 170 Power butikker på landsbasis og alle er klare for å hjelpe deg med å finne din CPU som passer deg.


En annen grunn til å kjøpe en CPU hos Power, er at du er sikret den rette prisen. Det er alltid en prisgaranti hos Power og det er fordi vi har en prisrobot som arbeider døgnet rundt for å finne de beste prisene på markedet. Du er sikret en god pris på nettbutikken, men også i alle 170 butikkene. Våre fysiske butikker har nemlig digitale prisskilt og de blir endret ut fra prissvingningene på markedet.

Chat

Hva kan vi hjelpe deg med

Chat