Minnebrikke

RAM - minnebrikker

RAM er hukommelsen PC-en bruker når den utfører oppgaver. Alt som skal hurtiglagres i arbeidsminnet sendes til RAM-brikken. Derfor er det slik at jo mer RAM, jo bedre. Men det er skjær i sjøen – vi guider deg videre!

RAM er altså arbeidsminnet til PC-en. Vi tar utgangspunkt i en bildebehandling på PC-en. Når du åpner PhotoShop legges programmet inn i RAM, da det skal aksesseres ofte. Når du åpner opp en bildefil, legges denne også over til RAM. Når du utfører en endring, blir den sendt til RAM. En endring til, så legges den også til RAM-brikken.

Når du så velger å lagre, sendes bildefilen (med endringer) tilbake til harddisken og lagres permanent der. Dermed frigjøres plass på RAM-brikken. Når du lukker PhotoShop fjernes det fra RAM.

Litt banalt, så kan man si at det du har i bruk på PC-en sendes til RAM-brikken.

Power selger RAM-brikker fra utvalgte kvalitetsleverandører som for eksempel Crucial og Adata.

  • Godt med RAM lar deg arbeide raskere på PC-en
  • Med nok RAM blir PC-en mer stabil

En guide til kjøp av RAM

Vi begynner med å si at det er ikke bare bare å kjøpe RAM og installere dette selv. Du skal ha litt kjennskap til PC-en «indre» og dessuten være litt stødig på hånda.

Før du kjøper RAM

Enkelt sagt, så er det slik at jo mer RAM du har, jo bedre er det. Men du kan dessverre ikke bare gå og kjøpe en pose med RAM-brikker og installere av hjertets lyst. PC-en har nemlig et begrenset antall plasser ledig til nye RAM-brikker.

Dessuten setter operativsystemet en begrensning i hvor mye RAM det kan håndtere. Denne er heldigvis blitt romslig på nyere operativsystemer, så dette taket vil sjelden hemme deg, hvis du er på nyeste versjon av Windows eller OS X.

Som et eksempel, så har Windows 10 Home 64 Bit en begrensning på 128 GB med RAM. Det tilsvarer at du fyller opp 8 moduler i PC-en med 16 GB brikker. Til sammenligning, så har de fleste PC-er til hjemmebruk sjelden mer enn 4 moduler.

Kjører du derimot 32 bits versjon av Windows, ligger det gamle begrensninger i koden som setter et loft på 4 GB. Men de færreste kjører 32 bit, da det er utdatert.

Det er altså maskinens moduler som setter begrensningen.

Hvor mye RAM skal du ha?

Igjen, så er det slik at jo mer RAM du har, jo bedre er det. Samtidig så er det greit å sette det opp mot arbeidsoppgavene du utfører på PC-en.

Du kan åpne ytelsesbehandling på PC-en din og se hvor mye RAM du bruker. Da skal du ha de programmene som normalt er åpne, oppe og kjørende.

Men vi har laget tre kategorier du kan plassere deg i – disse går mellom 8 og 32 GB.

  • Enkel bruk: Hvis de begrenser seg til litt enkel surfing, litt e-post og noen oppdateringer på sosiale nettverk, trenger du ikke bøttevis med RAM. Operativsystemet tar noe av tilgjengelig RAM, og de programmene du bruker tar litt. 4 GB vil være nok til deg, men går du for 8 GB, så er det nok rikelig til denne bruken.
  • Svært avansert bruk: Driver du derimot med videoredigering, som er noe av det tyngste du kan utsette en hjemme-PC for, så får du «aldri» nok RAM. Fyll opp tilgjengelige moduler, med så store RAM-brikker som mulig. 16 GB er minimum til videoredigering. 32 GB er ønskelig.
  • Normal bruk: Til vanlig bruk, med noen forskjellige programmer som kjører samtidig, vil du oppleve at du får greit armslag med 8 GB og rikelig med armslag med 16 GB totalt. Da vil du sjelden, eller aldri, treffe taket.

Hva slags RAM trenger du?

Nå begynner det å bli litt vanskelig her, for det er mange typer å velge mellom. Kjøper du feil type, så kan den ikke brukes dessverre.

Dessuten så er det noen hastighetskrav og -begrensninger som settes av operativsystemet. Så dette er ett av de tilfellene i livet, hvor en brukermanual er å foretrekke ;)

Eller du kan åpne kabinettet og se hva slags ram-brikker som sitter der. Det kan faktisk være enkleste løsning.

 

Som nevnt innledningsvis, så er det ikke bare å kjøpe litt RAM. Har du ikke kunnskapen til å gjøre det selv, få hjelp av noen som kan det. Ring gjerne til oss i Power og hør om vår serviceavdeling kan installere RAM i din PC.

Sette inn RAM-brikkene

Det mange frykter mest, nemlig å åpne PC-en og sette inn RAM-brikkene. Det er faktisk det enkleste når det kommer til RAM-installering. Dekselet åpnes enkelt og raskt og du finner også RAM-modulene enkelt. De sitter relativt godt tilgjengelig og på rekke og rad.

Så er det egentlig bare å sette inn RAM-brikken. Brikken skal presses på plass. Så du skal bruke litt muskler, men ikke så mye at du frykter at noe går galt.

Skal du kjøpe ny PC?

Begynner PC-en din å bli litt aldrende, kan det kanskje være på tide å gå for en nyere og friskere modell. Og akkurat nyere og friskere PC-er, det er vi gode til i Power.

Se bare det store utvalget av PC-er vi har her: Kjøpe PC (velg mellom stasjonær eller PC i menyen

Kundeservice kan kanskje hjelpe deg med å finne riktig brikke

Hvis du ikke klarer å finne ut av hva slags RAM-brikke din PC skal ha, så kan det hende at kundeservice kan hjelpe deg. De trenger da å vite eksakt hvilket merke og modell din PC er. Så kan de søke på nettet etter informasjon om RAM-brikker i din PC.

Som oftest vil de kunne finne ut av det, men i sjeldne tilfeller kan de måtte gi tapt. Da anbefaler vi at du setter inn PC-en til service og får det gjort hos en tekniker (gjerne hos oss i Power).

Du finner kontaktinformasjon til Kundesupport i bunnen av denne siden. Du kan ringe, sende e-post, bruke chattefunksjonen her på siden eller kontakt oss på Facebook.

Chat

Hva kan vi hjelpe deg med

Chat