Grafikkort

GPU / Grafikkort

Grafikkortet i PC-en står for blant annet høy oppløsning, antall bilder per sekund og den gitte bildefrekvensen du opplever ved bruk. Nyere grafikkort er som regel utstyrt med mer minne og høyere klokkefrekvenser for å gi en generelt bedre opplevelse, spesielt når du bruker PC-en til å spille. Som en tommelfingerregel, om du er bekymret for antall bilder per sekund og bildefrekvens, kan du se etter grafikkort med høyere VRAM enn det du allerede har. Klokkehastigheten måles i gigahertz (GHz) eller megahertz (MHz) om kortet ikke når opp til 1 GHz. Høyere klokkehastighet gir mer kraft og bedre bildefrekvens.

Grafikkortet i PC-en er like essensiell som prosessoren. Grafikkortet «oversetter» alt som gjøres på PC-en til noe som kan vises på skjermen. Og det skal ha høy ytelse, slik at du får ønsket oppløsning, hastighet og riktige farger.

Vi har billige grafikkort til enkel hjemmebruk, og vi har de kraftigste modellene som finnes på markedet til drevne gamere eller de som jobber med tunge bildeintensive oppgaver – for eksempel videoredigering.

Vi selger GPU / skjermkort fra blant annet Asus og Gigabyte av typen Radeon og Geforce.

  • Grafikkortet er bindeleddet mellom prosessoren og skjermen – sørger for å vise det du jobber med, riktig, på skjermen
  • Vi har alt fra enkle modeller til toppmodellene – se bare det store utvalget nedenfor.

Grafikkort for nybegynnere

En liten introduksjon

Hva er et grafikkort, også kalt GPU

Alt du ser på PC-en din blir prosessert av et grafikkort. Banalt sagt, så klargjør grafikkortet informasjonen fra PC-en, slik at det kan vises på skjermen.

Kvaliteten på skjermbildet, oppfriskingshastigheten på bildene, fargedybden og så videre, det avhenger dermed av kvaliteten på grafikkortet.

Den billigste løsning for et skjermkort, det er egentlig mest å anse som en emulering, hvor programvare bruker PC-ens hovedprosessor til å gjøre skjermkortets oppgave.

Hvorfor er det så store prisforskjeller på skjermkort?

GPU / skjermkort har vidt forskjellige hastigheter. Mens de billigste ligger på rundt tusenlappen (faktisk litt under), så koster de dyreste rett i underkant av 10 000 kroner.

Ikke overraskende, så er de dyreste modellene de nyeste og mest effektive. All innovasjon på dette området skjer i forbindelse med de nye toppmodellene, og den utviklingskostnaden blir alltid lagt inn på toppmodellene.

Så når dagens toppmodeller er blitt til et hverdagslig skjermkort om noen år, da er utviklingskostnaden tjent inn og produsenten kan nøye seg med å ta betalt for ren maskinvare. Dermed blir kortet vesentlig billigere.

Fysisk er det også forskjeller som forklarer prisen. Prosessorene er mer kompakte og yter mye mer, de har langt mer minne og alt dette koster selvfølgelig mer penger. De enkleste skjermkortene klarer seg også med mindre strømforsyning og kun en vifte – de største trenger en solid porsjon med strøm og ditto med vifter til å kjøle den ned – tre vifter er vanlig på toppmodellene. Alt dette koster penger. Derfor er toppmodellene dyrere.

Det leder til neste spørsmål, «hvilket skjermkort trenger jeg egentlig?»

Hva slags skjermkort skal du kjøpe

Vi kan egentlig begynne med å skrelle av de billigste modellene og toppmodellene. De enkleste skjermkortene blir rett og slett for spede til nærmest alt i dag, med unntak av hvis du bare bruker PC-en din til å sende noen e-poster i ny og ne, samt litt Facebook o.l.

I andre enden av skalaen – toppmodellene – de er så kraftige at den vanlige mannen i gata aldri vil behøve den slags regnekraft i et skjermkort. Toppmodellene er for hardbarkede gamere, de som skal ha det raskeste uansett pris. Eller til de som jobber tungt med grafisk bildeproduksjon eller videoproduksjon.

For alle andre blir det å skyte spurv med kanoner å sette et slikt beist inn i PC-en.

Da ender vi egentlig ut med at du bør velge et kort sånn i midtsjiktet prismessig. PC-en din vil også sette noen krav til skjermkortet og dets ytelse, både opp og ned.

Men rent grunnleggende – bruker du PC-en til enklere oppgaver, skal du nok ikke legge mer enn ett par tusen på bordet. Til tyngre oppgaver vil du normalt komme langt med et kort opp til ca. 5 000 kroner.

Til virkelig tungt bruk, så kan du velge å gå for toppmodellene.

Mer spesifikt enn dette, kan vi egentlig ikke gå i å rådgi i denne artikkelen, da det blir flere spesifikke variabler som spiller inn.

Det aller enkleste tipset, det er at du velger samme skjermkort som står i PC-en din i dag (hvis du skal erstatte et ødelagt kort). Skal du oppgradere, så foreslår vi at du tar kontakt med kundesupport – de kan hjelpe deg ut fra dine spesifikke krav og ønsker.

Grafikkort for erfarne

Du vet trolig selv hvilket kort du skal ha og du vet nok også hvordan skjermkortet virker. Så vi anbefaler bare at du ser på vårt store utvalg av GPU’er / grafikkort lenger ned på denne siden.

Med de gode Power-prisene, finner du helt sikkert det kortet du trenger til ditt bruksmønster og din PC.

Skulle du trenge hjelp til valg av skjermkort, er du hjertelig velkommen til å ta kontakt med vår supportavdeling. Sammen så finner dere helt sikkert frem til den rette modellen for deg.

 

Annet utstyr som kan være interessant

PC-skjerm

Når du bytter skjermkort, skal du også vurdere å bytte skjerm samtidig. Et nytt grafikkort gir deg helt nye muligheter med tanke på større skjerm (kanskje til og med vesentlig større skjerm!), raskere oppfriskningshastighet og høyere oppløsning med bedre fargedybde.

Kanskje det er nå du skal gå fra full HD og opp til en heftig 4K skjerm?

Husk at skjermvalget kan ha direkte innvirkning på hvilket skjermkort du bør kjøpe. Snur du det argumentet, så vil du se at hvilken skjerm du kan tenkes å sette på i nær framtid, også vil ha innvirkning på hvilket grafikkort du skal kjøpe i dag.

Derfor så er det lurt å tenke gjennom behovene fremover, og har du lyst til å gå opp til en lekker 4K skjerm, så kanskje du skal ta spranget og kjøpe begge deler samtidig nå. Så kan du hente ut fordelene ved et raskere skjermkort, på en større og bedre skjerm!

Se PC-skjerm for inspirasjon

Utstyr til gaming

Både erfarne gamere og gamere in spe, kan finne mange – virkelig mange – godbiter i vår gaming-seksjon. Vi har alt fra en superrask og pinlig nøyaktig gaming-mus til hardcore utstyr som gamingstoler. Jepp, du leste riktig – gamingstoler.

Du vet, som gamer sitter du mye. Da skal du sitte godt og ha alle mulige innstillingsmuligheter. Slik at du ikke tenker på vond rygg, men på den der vanvittig irriterende motstanderen som dukker opp akkurat når du minst venter det.

Skal du modde konsollen din, da vet du hvor du skal gå ikke sant? (Jepp, Power.no)

Videre så finner du tastatur spesialbygd for spilling, racingutstyr og sist, men ikke minst: Du finner en mengde spill her, til velkjente Power-priser.

Så skal du gjøre noen investeringer på gaming-utstyr, sjekk vår samleside Gaming

Husk endelig å se på undersidene i menyen til venstre, det er der du finner alle godbitene.

Hjelpen er nær!

Kundesupport hjelper deg gjerne med å finne riktig GPU / grafikkort

Hvis du ikke aner opp og ned på et grafikkort og synes modellbetegnelsene er like intetsigende som det periodiske system, så husk at det sitter noen skikkelige racere på GPU / Grafikkort på vår supportavdeling.

Du skal egentlig bare vite hva slags PC du har og fortelle dem hva du skal bruke kortet til – så finner de frem til riktig grafikkort til deg og ditt behov.

Du kan kontakte dem på telefon, e-post eller Facebook. Kontaktinformasjonen finner du i bunnen av denne siden, i menyen der.

Du må gjerne komme innom i en våre mange butikker også. Der er det også kompetente medarbeidere som hjelper deg med å finne frem til riktig kort. Bare skriv ned hvilken PC-modell du har, før du drar til butikken, så blir det enklere å hjelpe deg.

Chat

Hva kan vi hjelpe deg med

Chat