Tastatur til data

Tastatur

Bruker du tastaturet mye, er det utrolig viktig med et godt samspill med tastaturet. Respons i tastene, den lille motstanden tastene skal ha, materialvalg og teksturer. Alt teller inn, slik at du får det perfekte tastaturet.

Her i Power selger vi kvalitetsmodeller fra en rekke produsenter. Vi trekker særlig frem Asus, Apple og Logitech. Men vi har også mange spesialiserte gamer-tastatur fra mindre nisjeprodusenter.

  • Fremdeles den overlegent beste måten å få tekst inn i en PC
  • Spesialiserte tastatur gjør at du lettere finner det rette tastaturet for deg og ditt behov

Tastaturet er stadig like viktig

Tastaturet har egentlig ikke endret seg mye siden skrivemaskinen revolusjonerte skrivearbeidet på kontorer verden rundt. Tastene er flyttet litt rundt på og tastaturet har blitt elektronisk.

Så vi har sett forsiktig evolusjon, men noen revolusjon, det har vi altså stadig til gode.

Ryktene sier riktignok at vi hvert øyeblikk kan skrote tastaturet og begynne å snakke med PC-en. De som påstår det, har neppe testet talegjenkjenning i praksis. Det fungerer knapt til å utføre et enkelt google søk, hvordan det blir når man skal skrive en artikkel, en kontrakt eller arbeidsinstrukser vil jeg knapt spekulere i.

Så foreløpig tror jeg vi kan avblåse den store krisen i tastatur-industrien.

Hvilket behov har du?

Valg av tastatur handler om behovet ditt. Er du gamer, skriver du mye, jobber du med tall, eller er du bare en helt vanlig PC-bruker som skriver litt nå og da?

Nedenfor har vi laget en liten oversikt over hva du bør se etter når du skal kjøpe keyboard, vel og merke hvis det er noen spesielle forutsetninger for ditt bruk.

Men dette med tastatur er så individuelt, så vi vil ikke anbefale noen spesifikke modeller her. Det er det bedre at du tar med kundeservice, hvis du snakker med dem. Da kan du jo får formidlet dine spesifikke krav og ønsker, så kan de hjelpe med å finne en modell som passer ditt bruksmønster.

Pro-brukere bør ta turen innom butikken

Er du pro bruker av tastatur, bør du vurdere å ta turen innom nærmeste Power-butikk, så du kan prøve ut tastaturet selv. En liten test avslører faktisk ganske mye om det er det rette valget.

– Litt nå og da

Du er heldig og kan velge tastatur etter lommebok, favorittfarge eller andre litt likegyldige faktorer. Hvis du bare bruker tastaturet til surfing, noen Facebook oppdateringer og en og annen e-post – da står du helt fritt i valget ditt.

For deg er det egentlig ikke noe poeng å velge et dyrt tastatur – se heller etter en budsjettmodell og bruk resten av pengene til noe annet morsomt.

– Jobber mye med tall

Adskilte talltaster er et minimum for deg som skriver mye tall i jobben din. For deg er de ni talltastene som er spredd pent utover tastaturet i horisontal retning ubrukelig. Regnemaskinvarianten er altså minimum.

Men jeg vil anbefale deg å prøve et eget separat talltastastur. Et slikt tastatur vil gi deg bedre sittestilling, da du kan plassere hendene fritt.

Gode taster spiller også en rolle for deg, så du skal overse de billigste tastaturene og heller gå for et tastatur med høy kvalitet. Det vil helt klart lønne seg i lengden, da feilslagene blir kraftig redusert.

Dessuten vil både fingre og skuldre elske et dyrere tastatur, siden disse gir langt bedre respons – og dermed sitter du ikke og trykker ned tastene unødvendig hardt, som ofte er tilfellet med de litt billigere variantene.

– Skriver mye

Skriver du mye, så kan det faktisk være litt utfordrende å finne et godt tastatur. Du har sikkert allerede erfart at billigtastaturene er ubrukelige for deg, dessverre.

For det er jo med et tastatur som så mye annet. Pris og kvalitet henger sammen. Og tilbringer du mye tid ved tastaturet, er kvalitet helt nødvendig.

Men selv med et tastatur av høy kvalitet, vil du oppleve at du må skifte tastatur minst en gang i året. Etter noen hundre tusen trykk blir tastene for slitte til å fungere optimalt. Da er det bedre å skifte tastatur, enn å slite med uresponsive taster.

I sortimentet vårt har vi flere high end tastatur som kan gjøre jobben for deg med stil. Egentlig bør du ta turen innom en Power-butikk og prøve tastaturene.

For selv om litt trykking på tastaturet egentlig ikke er godt nok til å se om det blir din neste «kollega», avslører det allikevel raskt om keyboardet kan fungere for deg.

Dette ser jeg etter i et tastatur

  • Taster med litt motstand, slik at man føler når tasten trykket langt nok ned
  • Høy kvalitet på komponentene
  • Håndleddsstøtte med riktig vinkel til meg
  • Trådløst tastatur (og mus) – det er nok rot på skrivebordet mitt ;)

Sparetips: Når du kjøper high end tastatur er du noen ganger så heldig at de selger kombi-pakker hvor en mus er inkludert. Når det er høykvalitetsprodukter, er som regel musen også god å bruke – og du «belønnes» med en ganske mye lavere pris når du kjøper en pakke.

– Gamer

Er du seriøs gamer så vet du nok allerede at tastaturet er alfa-omega når kulene flyr rundt hodet på deg. Da holder det ikke med et «litt raskt» tastatur – det kan være forskjellen på seier og tap.

For nybegynnere har vi satt opp en kjapp gjennomgang av hva som kjennetegner et skikkelig keyboard til gaming.

  • Mekaniske taster som gir motstand og et hørbart klikk ved respons i tasten
  • Det er ikke tid til at tastaturet skal lagge, så gaming tastaturer, de er kablet
  • Bakgrunnsbelyst med, vel la oss si det som det: Grelle farger. Men det har sin hensikt, nemlig at man øyeblikkelig skal se hvor man skal trykke. Er jo ikke tid til å begynne å lete etter skytetasten når hele lagets plassering hviler på dine gaming-skuldre.

Et skikkelig gaming-tastatur koster en del mer enn et typisk Excel og Word tastatur, men så er det altså snakk om et langt mer avansert tastatur å lage. Særlig de mekaniske tastene, av høy kvalitet, er dyre i produksjon.

Du skal selvfølgelig kjøpe en mus som også responderer lynraskt. Den skal også være kablet og dessuten ha høy oppløsning, slik at alle bevegelser registreres, uansett hvor små de er.

Kundeservice sitter klare til å hjelpe deg

Siden dette med tastaturvalg handler mye om følelsen tastaturet gir, er du selvfølgelig hjertelig velkommen innom i en av våre mange Power-butikker for å prøve det ut.

Men vi hjelper deg gjerne telefonisk også – vi har jo tross alt litt over gjennomsnittet erfaring i dette med elektronikk og får daglig verdifulle tilbakemeldinger fra kundene våre.

Du finner kontaktinformasjon til kundeservice i bunnen av denne siden.

Chat

Hva kan vi hjelpe deg med

Chat