Mus og pekeplate

Mus

Sjekk ut vårt store utvalg i PC-mus og trådløs mus. Det er lett å tenke at valget av en datamus er en enkel sak, og at dersom en ønsker å slippe kablene, så er det lett å gå for en trådløs mus. Det er faktisk store forskjeller innenfor disse produktgruppene, og valg av riktig mus kan faktisk endre brukeropplevelsen av din PC radikalt. Vi mennesker er bygd forskjellig, og noen datamus er tilpasset små hender, og noen er tilpasset store. Noen vil bare ha et enkelt verktøy til å styre nettsurfingen med, mens andre vil kanskje ha en ekstremt presis mus til å drive med grafisk design eller spille spill med. Mange PC-mus har også flere knapper man enkelt kan knytte snarveier til, slik at man f.eks. kan åpne epost-programmet med ett enkelt Viktige ting å tenke på når man kjøper PC-mus eller trådløs mus Det aller første man bør tenke på, er hvordan musen sitter i hånden, og hvordan tilgangen til de forskjellige knappene er i forhold til fingrene. Man bør også se på musens sensitivitet, som måles i dpi (punkter per tomme). Jo høyere dette tallet er, jo mer sensitiv er musen. Dette kan man som regel justere ned hvis en vil at musen skal bevege seg raskere. En PC mus med ledning responderer som regel litt raskere enn en trådløs mus, og batteriene i en trådløs mus gjør at de gjerne er litt tyngre. Nesten alle mus som brukes til profesjonelt arbeid eller av entusiastiske spillere har ledning, siden dette krever letthet og presisjon. De fleste av oss vil nok ikke merke noen forskjell om musen har ledning eller ikke, og vil som regel trives med komforten og mulighetene en mus uten ledning gir.

Kjøp musa som passer for deg

Det er i dag vanskelig å tenke seg en pc eller laptop uten mus. Følelsen av kontroll over skjermen med ei god datamus er ubeskrivelig. Den kommer i ulike design og med ulike ekstrafunksjoner, men i det store og hele skiller den seg ikke så mye fra den som først ble introduser for personlige datamaskiner på 1980-tallet.

Den såkalte «musa» vi bruker er hovedsakelig et håndtak som gjør at vi kan bevege ei kule. Den påvirker igjen markøren å¨ skermen slik at den kan beveges i alle retninger. Dertil er det en høyre- og en venstreknapp som kan har mulighet til å aktivere funksjoner ut fra hvor markøren står på skjermen. Disse kan enkelt nås med fingrene. Det er heller ikke uvanlig med en scrolleknapp som gjør at du kan bevege deg fram og tilbake i de deler av dokumentet eller nettsiden som ikke vises på skjermen.

Ei datamus har følgende fordeler;

  • Den er enkel å manøvrere
  • Du slipper avanserte funksjoner på tastaturet for å forflytte deg rundt i dokumentet eller på skjermen
  • Den kan enkelt monteres eller demonteres når du skal ut på reise
  • Den kan brukes på flere maskiner
  • Den er nødvendig for gode spilleopplevelser

Trådløs mus

Det første spørsmålet mange stiller seg, er om de bør ha trådløs mus. Det siktes da til at den alminnelige musa har et inntak hvor musa tilknyttes maskinen med en kort ledning.

Det avhenger selvfølgelig av hvor sjenerende man føler denne ledningen er. For en pc-frelst kan det kanskje bli i meste laget med ledninger og kabler som flyter rundt omkring. Derfor er det stadig flere enheter som gjør det mulig å koble seg opp til maskinen ved hjelp av trådløs teknologi. Men nå er kanskje ikke den korte pc-ledningen til musa det aller verste problemet.

Den trådløse musa er batteridrevet og gir deg mulighet til å jobbe med den her du måtte ønske på skrivebordet ditt. På et ryddig bord betyr det akkurat der det føles mest naturlig å ha den. På et lite mer overbelastet skrivebord er det derimot om å gjøre å finne en ledig plass mellom notater og kaffekopper.

Men det er også slik at musa blir noe tyngre med batteri. Maskinen vil heller ikke reagere like raskt på ordrene som den gjør på ei mus som er direkte tilkoblet. Spesielt gamere vil derfor unngå trådløse mus.

Gaming mus

Hva slags mus passer for den pasjonerte spiller? Egentlig er grunnfunksjonene tilstrekkelige til å spille nærmest ethvert spill. Med kula og de to knottene kan du gjøre det meste.

Ønsker du imidlertid å ha marginene på din side når du spiller på nettet, er det imidlertid mye som avhenger av musa. For å forbedre sine konkurransefortrinn, er det gjerne et par ting drevne spillere ser etter når de kjøper datamus:

Det første er om den har en avansert optisk sensor eller datasensor. Det vil i så fall gjøre spillingen raskere. Jo kortere tid det går fra du sender en ordre til den utføres, jo færre «dataliv» går tapt i spillets gang. Det er som i det gamle ville vesten. Den som trekker raskest overlever, og vi snakker om brøkdeler av et sekund.

Den avanserte sensoren sørger også for større presisjon. Det kan også være nyttig i grafisk arbeid. Vi kan kalle dette musas sensitivitet. Den måles i dpi (punkter per tomme). Musas hastighet kan reguleres på skjermen hvis man ønsker den skal gå raskere.

For det andre er spillere interessert i størst mulig grad av brukertilpasning. Ekstra knapper til tommelen gir flere muligheter i de enkelte spill. Programvare som følger med musa kan gjøre det mulig å tilpasse makroer til de forskjellige knappene. Knappene kan også få spesielle profiler for ulike, individuelle spill. Disse lagres direkte i musa slik at den kan medbringes og brukes til andre pc-er.

Ergonomi og musearm

Datamusa har gitt navnet til denne betennelsen i armen som har forårsaket så mange sykemeldinger de siste tiårene. Selv om musa er et fleksibelt verktøy, vil det her som med enhver anneb hyppig og ensidig repeterende bevegelse innebære en risiko for belastningsskade.

Man blir alltid bra igjen etter behandling og hvile, men det kan ta tid.

Musearm kan derimot forebygges ved bruk av ergonomisk mus eller spesielle øvelser.

Når det gjelder ergonomi er vi blitt mye mer bevisst å dette de senere år, etter hvert som så mange av oss har fått stillesittende arbeide. Det gjelder sittestillingen, høyden på skrivebordet og altså hvordan du bruker musa.

Det du kan begynne med er å tenke over hvor godt musa ligger i håndflaten, og hvilken grad av anstrengelse som må til for å nå de knappene du bruker oftest.

Blant de såkalte ergonomiske musene, finner vi modeller som er utarbeidet typisk for å fordele belastningen. Det finnes for eksempel rollermus. Det er ei rullestang som kan plasseres nedenfor tastaturet og beveges med begge hender, fra fingrene til håndbaken. Det er også mus som kan justeres i ulike posisjoner.

Hvis du har hatt tendenser til musearm, vil det være fornuftig å trene opp styrken i underarmsområdet. Det kan enkelt gjøres med lette håndmanualer. Finn støtte for underarmen på et bord eller en stol og løft manualen ved å bevege håndleddet opp og ned. Gjør det både på framsiden og baksiden. Dernest kan du gjøre en øvelse hvor du beveger håndleddet fra venstre til høyre, og tilbake. Ta 15 repetisjoner på hver arm, og gjenta det tre ganger. Øvelsen bør gjøres tre ganger i uka.

Hvor kommer datamusa fra?

Mange blir overrasket over å høre at den ble patentert allerede i 1963, Den ble funnet opp Douglas Engelbart. Den første musa var laget av tre, og det var to hjul som var koblet til på undersiden. Disse var igjen koblet opp mot x- og y-aksjen som ble vist på skjermen.

Den ble videreutviklet med den kjente kula på 1970-tallet. Kula gjorde det mulig å rotere i alle retninger, slik at det tilsvarende skjedde på skjermen.

Men det var først i 1984 musa ble introdusert for hjemmemarkedet med lanseringen av den personlige Macintosh-computeren. Senere har den kommet i forskjellige design, og vi har også fått trådløse versjoner som kommuniser med datamaskinen ved hjelp av radiobølger.

Hvordan denne kommunikasjonen vil utvikle seg videre vil bli spennende å se. Men konseptet med kulemusa har altså vist seg overlevelsesdyktig fram til i dag.

Mus, musematter og annet datautstyr fra Power.

Musematter er greit å bruke sammen med musa. Det gir økt komfort. Likeledes trenger du et tilhørende tastatur hvis det ikke er en bærbar datamaskin.

Vi har for øvrig alt den hengivne gamer kan ønske seg, fra konsoller, kontroller og hodetelefoner til egne gamerstoler. Bare sjekk hele utvalget her.

På Power er det 30 dagers åpen retur. Du kan også ta den med til nærmete Power-butikk for å sjekke varen hvis du opplever at den ikke virker som forutsatt

Chat

Hva kan vi hjelpe deg med

Chat