Stasjonær PC

Tilpass en stasjonær PC

Har du en fast arbeidsplass, og ønsker å tilpasse den ergonomisk med tastatur, skjerm og mus er en stasjonær PC en ideell løsning. Her kan du sitte uforstyrret i timevis å jobbe eller spille. Den kan også tilpasses på en rekke andre måter, deler kan skiftes ut eller oppgraderes.

En god stasjonær PC kan tilpasses dine individuelle behov. Er det enkle arbeidsoppgaver, grafikk eller gode spillopplevelser du ønsker? Du kan vurdere valg av prosessor, størrelsen på harddisken, RAM og grafikkort. På Power har vi stasjonære PC-er på alle nivåer fra produsenter om Asus, HP og Acer. Du finner også iMac i denne seksjonen.

  • Med en stasjonær PC får du arbeidsplassen din slik du vil ha den
  • Den kan brukes av hele familien
  • Du kan koble til en stor skjerm hvis du ønsker det
  • Tastatur og mus som blir slitt ut, kan enkelt byttes ut
  • Du kan også skifte ut innvendige komponenter, som vifte etc.

Mulighetene du har

Det er en stund siden den første hjemmedatamaskinen, eller PC-en (Personal Computer), kom på markedet. Men utviklingen har vært revolusjonerende. Det minnet og den kapasiteten som fantes i de første som kom, er ikke mer enn du får plass til i klokka di i dag.

Dagens datamaskiner har knapt begrensninger for hva de kan få til.

Du kan for eksempel skrive din egen bok. Der man i gamle dager brukte skrivepapir eller skrivemaskin hvor man kontinuerlig skrev feil, måtte rette, redigere, nyskrive eller renskrive med stadig nye ark, klikker man seg i dag bare fram og tilbake i dokumentet. Det er enn dog rettskrivningsprogram som viser deg når du skriver feil. Terskelen for å bli forfatter må man si har sunket ganske betraktelig.

Det samme gjelder oppgaveskriving, lekser eller vitenskapelige avhandlinger.

Familiealbumet befinner seg også på datamaskinen din. Bildene kan legges inn eller sendes trådløst, hvorfra du kan slette bilder du ikke er fornøyd med, justere lysforhold eller beskjære bilderammene. Mer avanserte brukere kan trylle vekk ekskjærester eller andre distraherende momenter. Videoredigering er også et redskap som har blitt tilgjengelig for de brede masser av databrukere.

All informasjon du trenger er tilgjengelig med et tastetrykk på PC-en. Internetts uendelige informasjonsstrøm er bare et klikk unna. Det kan du også få til med en mobiltelefon i dag, men på en dataskjerm vil en lang wikipedia-artikkel bli mye mer lesbar. I tillegg kan du lage ditt eget arkiv med tilgjengelig faglitteratur, oppslagsverk og egne notater og dokumenter.

Vi har til nå bare omtalt de enkleste funksjonene. Skal du spille tunge spill eller konkurrere trenger du gode maskiner. Vi vil komme tilbake til det lenger ned.

Hvorfor du skal kjøpe stasjonær PC

Salget av de stasjonære PC-ene har sunket de siste årene til fordel for de bærbare. Kapasiteten på de bærbare har blitt god nok for mange brukere og de er selvfølgelig mye mer flyttbare enn de stasjonære.

Men det er en del ting du får ved å kjøpe deg en stasjonær som ikke alltid følger med den bærbare.

Først og fremst får du litt mer av alt når du kjøper stasjonær, også i forhold til prisen. Det er raskere prosessorer, bedre grafikkløsninger og større harddisker. Den maksimale lagringskapasiteten er bortimot dobbelt så stor som tilsvarende laptop. Den kan også utvides ytterligere ved å putte inn en ekstra harddisk.

En PC er lett å oppgradere. Deler som er slitne kan byttes ut og forlenge maskinens levetid. Det er også mulig å gjøre det selv. Hvis du ønsker det kan du også sette inn deler fra andre produsenter. Det kan være prosessorer, grafikkort eller prosessorvifter Alt dette vil være mye mer komplisert på en bærbar PC.

En bærbar PC er på sin side en alt i ett –pakke med tastatur og skjerm. På den stasjonære har du valgfriheter med hensyn til hva du kjøper og til plassering. Sliter du ut tastaturet, er det bare å bytte det ut. Det kan også settes der det er ergonomisk optimalt for deg. Skjermstørrelsen er viktig for mange. Her er det ingen begrensninger slik det vil være for den transportable.

Men det virkelig optimale er alle fasilitetene du har for å spille PC-spill. Her er den stasjonære PC-en uovertruffen. Den har muligheten til å kjøre raskere grafikk og høyere presisjon ved bruk av mus og tastatur. Utvid med en god bredskjerm og legg på surroundhøyttalere. Da kan du hengi deg til digitale eventyr et par timers tid.

Nevnte vi at den stasjonære PC-en er …… stasjonær? Det betyr at den ikke blir med på ferie. Og hvis det ikke er meningen du skal jobbe i ferien, er det aller beste at den blir den er. Slik at du kan ha fri!

En stor kasse med stasjonær PC er også en tyverisikring i seg selv. Når ubudne gjester kommer for å fylle lommene sine tar de med seg alt av mindre elektronikk, men de liker som regel ikke å bære tungt. Datamaskinen din og alt du har lagret på den får bli.

Hva du kan se etter når du kjøper stasjonær PC

Det skal være et visst forhold mellom pris og bruksområde. Hvis du ikke skal bruke den til noe avansert, men kun jobbe og foreta søk og operasjoner på Internett, kan du velge en rimelig PC med de laveste verdiene hva gjelder prosessor, RAM og lagringskapasitet. Er du en gamer, vil du umiddelbart ha behov for noe kraftigere. De aller mest kostbare maskinene handles gjerne til bedrifter med behov for serverprosessorer og profesjonelle grafikkløsninger.

Vi kan først ta for oss prosessorene. De kalles også for PC-ens hestekrefter, og har betydning for ytelsen. Verdiene som brukes begynner på core i3. Dette regnes å være greit til hjemmebruk. Skal du spille, trenger du som regel noe litt kraftigere som core i5 eller i7. Det finnes også enda kraftigere poresessorer, men da for profesjonell bruk.

RAM er datamaskinens minne. Er det for lite av dette, blir maskinen treg og mindre responsiv. RAM males i GB, og finnes i tallstørrelsene 4, 8, 16 og 32. En vanlig bruker skal greie seg fint med 8GB, mens en gamer nok må oppi 16 eller 32GB.

Harddisken er lageret. Det måles også i gigabyte, og avgjøre hvor mange programmer eller spill det er plass til på maskinen din. Er det for mange av dem, vil det påvirke hastigheten.

Grafikkort er viktig for mange. Er det ikke det for deg, velger du bare det rimeligste. Gaming krever litt mer på dette området.

Hvis du tenker å bruke maskinen til å spille med, kan det være en idé å sjekke kravspesifikasjoner til spill du er interessert i. Her vil du som regel få informasjon om hvilken prosessor, hvilke grafikkort og hvor mange RAM du trenger for å kjøre det på en tilfredsstillende måte.

Disse elementene kan normalt oppgraderes på en stasjonær PC hvis du senere skulle få større behov.

Chat

Hva kan vi hjelpe deg med

Chat