Blekkskriver

Blekkskrivere til mange forskjellige formål

En printer er en kontormaskin som du kan tilkoble til en PC eller et nettverk, slik at du kan skrive ut et dokument, et bilde eller det du måtte ønske. Utskriften kommer ut på et ark, et fotopapir eller et annet format, avhengig av dine valg. I dag brukes det mest laser-skrivere og LED-skrivere. De fungerer omtrent på samme måte som en kopimaskin. Kvaliteten på dagens printere er fabelaktig. Man kan skrive ut bilder omtrent like bra som om de blir fremkalt hos fotografen. Så dersom du vil skrive ut dine egne minner, finner du garantert en billig printer hos Power.

Teknologien i blekkskriverne er etter hvert så god, at disse skriverne snart fyller alle behov for utskrifter. Fra enkle, små printere som brukes «en gang i kvartalet», til høyhastighets arbeidshester som inkluderer mange nyttige ekstrafunksjoner.

Videre nedover i artikkelen gir vi en beskrivelse av de forskjellige typene blekkskrivere, som alle har sine forcer. Men først tar vi en liten oppsummering av høydepunkter for blekkskriverne:

  • Blekkskrivere har god utskriftskvalitet – både på tekst og bilder
  • Multifunksjonsskriverne er svært populære, både til hjemmekontoret, privat bruk og i mindre virksomheter. Ikke så rart, siden de dekker de fleste kontorbehovene med skriver, skanner og kopimaskin i ett – noen har sågar en god gammeldags faks.
  • Fotoskriverne lager svært gode utskrifter av bilder. Ofte like gode som dem du kjøper i fotobutikken.
  • De raskeste blekkskriverne er like raske som laserskrivere. Perfekt for deg med høyt volum av utskrifter.

Forskjellige typer skrivere

Standard blekkskriver

Disse skriverne er enkle, både når det gjelder spesifikasjoner og utstyr. De kan egentlig bare én ting, og det er å skrive ut. Utskriftskvaliteten er som regel god på tekst, mens bildekvaliteten kan variere noe. Prismessig er de i det absolutte bunnsjiktet, så du skal sjelden skille deg av med mer enn noen få hundrelapper for å kjøpe en slik standard skriver.

Fotoskriver

Disse kommer enten som spesialiserte fotoskrivere, som kun kan skrive ut på fotopapir og i fotopapirstørrelser. Eller du kan få multifunksjonsskrivere med god nok utskriftskvalitet på bilder, til at de kan betegnes som fotoskriver.

De spesialiserte fotoskriverne har en kvalitet som konkurrerer med fotobutikkens utskrifter, eller i mange tilfeller faktisk er bedre. Prisen pr utskrift ligger omtrent på linje med fotobutikkens, eller er noe høyere. Den største fordelen er dog, at du kan få utskriften med én gang. Du slipper å vente til neste gang du skal i nærheten av en butikk, eller eventuelt til bildene er hjemme hos deg med posten.

Multifunksjonsskriver

Førstevalget til alt fra hjemmekontor, små virksomheter til den private skriveren. Som navnet antyder har den flere bruksområder og det er nettopp det som gjør den så populær:

Skriver: Disse skriverne har nesten uten unntak svært god utskriftskvalitet. Skriverne har høy oppløsning, ofte seks (eller flere) farger for god fargedybde og en fargebehandlingsteknologi som utnytter det særdeles høye fargespekteret – slik at særlig bilder står veldig godt frem på utskriftene.

Hastigheten er som oftest i mellomsjiktet, hvilket er mer enn godt nok som privat skriver og nesten alltid godt nok for små virksomheter og til hjemmekontoret.

Skanner: En av de ekstra funksjonene på disse skriverne er en skanner. Da produsentene av skriverne som oftest har produsert skannere i en årrekke, er også skanneren som er inkludert av god kvalitet. Dokumenter som skannes inn, vil nærmest alltid ha høy nok kvalitet. Bilder kan noen ganger trenge en etterbehandling i for eksempel PhotoShop, men det gjelder alle skannere.

Kopimaskin: Med både en skanner og en skriver, er det jo nærliggende å lage en kopimaskin. Kvaliteten både på skanning og print er som sagt god, så kopiene blir også gode.

Prisen pr kopi blir litt høy, da blekket er dyrt, men samtidig er inngangsprisen lav (i praksis gratis). Så det eneste ankepunktet på kopieringsfunksjonen til multifunksjonsskriverne er hastigheten. Siden det først skannes og så printes, i to separate omganger, tar det litt tid å kopiere. Men med mindre du kopierer mengder av dokumenter hver dag, fremstår det ikke som et problem.

Fotoprinter: Kvaliteten er som oftest god nok på disse skriverne til at de også fungerer som en fotoprinter. Bare husk å kjøpe spesialpapir, ellers blir utskriften litt grøtete.

Faks: Noen av multifunksjonsskriverne har også faks inkludert i pakken. Praktisk da det fremdeles finnes noen som foretrekker å få juridisk bindende dokumenter oversendt på faks, fremfor e-post.

Mobilprinter / portabel fotoprinter

Har du behov for utskrifter når du er ute på farten, og da særlig av bilder, så er det noen morsomme små printere å velge mellom. Og når vi sier små, så mener vi små; disse printerne er på størrelse med en litt stor mobiltelefon. Dessuten er de batteridrevet og kobles trådløst til mobiltelefonen. Så dette er printeren som i aller høyeste grad er portable.

Noen bruker tradisjonell blekkskriverteknologi, mens andre skriver ut uten blekk eller toner – litt som det gode gamle polariod-bildet.

Kvaliteten på utskriftene er god, særlig med tanke på at du kan få øyeblikkelige utskrifter, selv om du er langt borte fra «sivilisasjonen».

Høykapasitetsskrivere

Hvis man har behov for store mengder utskrifter har man tradisjonelt vært låst til laserskrivere. Blekk har både vært for dyrt og for tregt. Men som du forstår av innledningen i dette avsnittet; slik er det ikke lengre.

Flere produsenter har utviklet skrivere med særdeles høy kapasitet. Faktisk er det snakk om mer enn 30 sider i minuttet på de raskeste. Mange av disse skriverne har også effektiv teknologi for å redusere bruken av blekk, så kan de skrive lengre uten å skifte patroner og selvfølgelig, det senker også driftskostnadene.

Selv om disse skriverne har fokus på hastighet, kan de allikevel skrive ut bilder med habil kvalitet. Du skal bare huske på at hastigheten på skriveren faller når du skal skrive ut bilder.

Tilbehør: Blekk til skriveren

Nesten alle de omtalte skrivertypene i denne artikkelen bruker blekk. Blekk er som kjent en vesentlig kostnad for skriveren, så for å holde kostnadene nede, bør du sjekke priser hos oss.

Vi har nemlig både et stort utvalg i blekk og de velkjente lave POWER-prisene. Så kan du holde printeren i gang, til en fornuftig pris.

Alternativet: Laserskriveren

Alternativet til blekkskriveren, det er laserskriveren. Forskjellene mellom disse to var svært stor for noen år siden, men med stadig raskere blekkskrivere som også bruker mindre blekk, er forskjellene i ferd med å forsvinne.

Helt visket bort er forskjellene dog ikke. Her er hovedforskjellene:

Raskere utskrifter: Laserskriveren er noe raskere til å skrive ut. Kapasitet på rundt 25 sider i minuttet er ikke uvanlig, selv for billigere skrivere.

Billigere utskrifter: Selv om forskjellene tradisjonelt har vært mye større, er det fremdeles slik at du kan spare en del på å ha en laserskriver. Særlig hvis du velger å gå for de enkle mono-skriverne – i tillegg til at lasertoner er billigere enn blekk, så slipper du også unna med å bare skrive ut én farge.

Mer lik kvalitet: Laserskriverens store bakdel har vært bildekvaliteten. Mens tekstkvaliteten har vært sylskarp, har ikke bildeutskriftene vært like gode. Foreløpig er blekkskriveren bedre på bilder, men forskjellene er kraftig redusert de siste årene.

Innkjøpsprisen: Prisen for å kjøpe en laserskriver har tradisjonelt vært en god del høyere enn blekkskriverne. Denne forskjellen er dog ikke markant lenger – faktisk er prisforskjellen i ferd med å forsvinne helt.

Skal du kjøpe laserskriver, så les mer her: Laserskrivere hos Power

Trenger du hjelp til valg av skriver

Markedet for skrivere er enormt, og vi forstår deg godt hvis du trenger litt hjelp til å navigere blant de mange forskjellige modellene.

For å best kunne hjelpe deg, foreslår vi at du tenker litt gjennom behovet ditt, så tar du kontakt med vår kundeservice. De kjenner produktene godt og kan guide deg frem til riktig valg etter ditt behov.

Du finner vår kontaktinformasjon i bunnen av siden.

Du er selvfølgelig hjertelig velkommen innom i en av våre mange butikker også! Vi er som kjent til stede over hele landet.

Chat

Alle felter må fylles ut
Hva kan vi hjelpe deg med

Chat