Antivirus

Antivirus

Det å holde sin data ren og fri fra virus er naturligvis veldig viktig. Hvis man gjerne vil beskytte datamaskinen effektivt, er det en veldig god ide og ta i bruk en av mange gode antivirusprogrammene som er på markedet. Power forhandler gode antivirusprogrammer med høy kvalitet, sånn at du kan være sikker på at dataen får en ordentlig og effektiv beskyttelse mot antivirus og spyware. Se vårt utvalg i dag og finn antivirusprogrammet som passer til dine behov. Hos Power finner du mange forskjellige varianter av antivirusprogrammer til fornuftige og fordelaktige priser.

Sikkerhet er alfa omega på alle enheter som koblet til internett. Uansett om det er PC, Mac eller håndholdte enheter, så må enheten sikres med et antivirus-program. Vi har et bredt utvalg fra Norton og F-Secure, fra ren antivirus programvare opp til komplette sikkerhetspakker som også inkluderer backup, ytelsesoptimering og identitetsbeskyttelse.

- Holder PCen fri for virus, spionprogrammer og annen malware

- Sikrer identiteten din på nett

- Holder PCens ytelse på topp, ved å regelmessig fjerne unødige filer

Antivirusprogrammet sikrer ditt digitale liv

Vi kjenner alle til det – datamaskinen og nettbruk er essensielt for oss. Vi handler på nettet, vi bruker nettbanken, sender og mottar informasjon til offentlige etater.

Får du uventet besøk av snushaner, kan de dessverre fort skaffe seg full oversikt over ditt digitale liv, med alt av passord, brukernavn og kredittkortnumre.

På toppen av dette, blir det digitale livet ditt blokkert frem til PCen er renset og alt av programmer er re-installert igjen.

Tenk dessuten på alle minnene som ligger på PCen. Viktige bilder og videofilmer med familie og venner, minner som du bare ikke vil miste.

Så det viktigste programmet på din PC, Mac eller håndholdt enhet – det er et antivirusprogram.

Ord og begreper

Vi har laget en liten oversikt over noen av begrepene du møter i denne artikkelen, og nærmest daglig i nyhetsbildet. Dette er samtidig en oversikt over hva som kan ramme din PC, og som du trenger antivirus-programvare til å beskytte deg mot.

  • Malware – en sekkebetegnelse for tvilsom programvare, skrevet for å utnytte deg eller maskinen din.
  • Ransomware – datamaskinen din låses og du tvinges til å betale for å få åpnet den igjen. Ofte åpnes ikke filene selv om du betaler utpresserne.
  • Trojaner – ofte en programvare som i utgangspunktet er harmløs. Den skadelige koden skrives så inn i programvaren. For ditt vedkommende opptrer programvaren som normalt, men jobber med den skadelige koden i bakgrunnen.
  • Spionprogram – såkalt spyware, gjør akkurat det navnet indikerer – programvaren spionerer på deg. De mest avanserte spionprogrammene følger deg rundt på nettet og sanker bruksmønster, brukernavn, passord, kredittkortkoder. Etter kort tid er det digitale livet ditt fullstendig blottlagt.
  • Ormer – malware som sprer seg via nettverket – både ditt lokale nett og internett
  • Adware – ondsinnet kodet som sprer seg via annonser på legitime nettsteder. Nærmest umulig for vanlige brukere å unngå, nettopp fordi det spres på legitime nettsteder.
  • Botnet – et botnet er et stort antall PCer som hackerne har tatt kontroll over, som så kan samkjøres for å gjøre skade. Normalt rammer det ikke deg direkte, ofte merker du ikke annet enn en markant tregere maskin når den misbrukes, men du blir altså uskyldig dratt med i kriminelles aktiviteter.

Sikkerhetsprogrammene arbeider i første rekke med å hindre virus fra å komme inn på din maskin. Rett og slett ved å blokkere all skadelig kode fra å kunne kjøres.

Hvis uhellet allikevel har skjedd, vil de fleste programmer også ha mulighet for å rense datamaskinen.

For å sikre dine data, har mange av programpakkene også backup inkludert, slik at filene dine er sikret, selv om blokkering eller opprensing mislykkes.

Du blir med andre ord sikret i tre nivåer: Blokkering, opprydding og skulle alt gå galt - en sikkerhetskopi av filene.

Smart programvare gjør PCen sikrere

Trusselbildet på nett har endret seg markant den siste tiden. De som ønsker å ramme oss, enten det er økonomisk, utnytte datakraften din eller bare ser en glede i å ødelegge for andre – de blir dessverre bare dyktigere og dyktigere.

Heldigvis tar også programmererne av sikkerhetsprogramvare store sprang i utviklingen. Den kanskje viktigste dreiningen i lang tid, har vært det å gå fra å dekke ethvert enkeltstående forsøk på utnyttelse og blokkere det, til å se etter mistenkelige mønstre, fragmenter av koder og kjent metodikk, for så å blokkere eksekveringen.

Dermed sikres man langt bredere og utviklerne trenger ikke å fange opp enhver ny metode som skulle dukke opp.

En eller flere brukere/enheter

Sikkerhetsprogrammene som selges kommer som oftest med lisens for å brukes på flere enheter. Så du kan for eksempel beskytte en stasjonær og en bærbar PC – og kanskje også håndholdte enheter som mobiltelefonen eller tableten.

Du trenger altså ikke å kjøpe ett program, til hver enkelt datamaskin.

Sikrer identiteten din

Tap av data ved virusangrep eller annen skadevare (malware) er tidkrevende å rydde opp i. Hvis du i det hele tatt kan få reddet alt. Men identitetstyveri er, om mulig, enda verre å oppleve.

I de verste tilfellene følger identitetstyveriet deg i årevis, og mange må gå så langt som å få seg ny identitet for å bli kvitt problemet.

Så vi anbefaler på det sterkeste at du velger en pakke som også inkluderer identitetsbeskyttelse. De forskjellige programmene har litt forskjellig tilnærming til hvordan dette håndteres. Men det går på alt fra et enormt kartotek over nettsteder med tvilsom historikk, til å overvåke mot kjente phishing metoder.

Programvaren kan dessuten organisere passordene dine på alle nettjenester. Dermed kan du trygt bruke lange, vanskelige og unike passord på enhver tjeneste, uten at du selv skal huske alle disse til enhver tid.

Husk backup også

Selv med de beste antivirus-programmene installert, vil du kunne oppleve å få virus eller annen skadevare på PCen din. I det evige kappløpet mellom produsentene av sikkerhetsprogramvare og hackerne, oppstår det små gap hvor antivirusprogrammene kan være litt på etterskudd (som regel er det snakk om timer).

Så det er viktig å ha en oppdatert backup.

De store pakkene med sikkerhetsprogramvare har cloud-lagring og automatiske backup-rutiner. Men for å ha full kontroll på dine data, bør du også ha en kopi på en ekstern harddisk, hjemme hos deg selv.

Vi har et godt utvalg av harddisker i alle prisklasser. Men et stalltips er at til hjemmebruk vil du sjelden trenge mer enn 2 TB lagringskapasitet. Du kan se priser og sammenligne modeller her: Ekstern harddisk.

- - -

Noen myter om sikkerhet

Mac-brukere er sikre

Mac-brukere påstår hardnakket at de ikke kan rammes av virus og skadevare. Riktignok er sikkerheten høy i operativsystemet iOS, men jo, det er nok av eksempler på at Mac-brukere også kan bli infisert og rammet. Fremover vil det også bli mer likestilt med angrep mellom Windows og iOS, da mer og mer kode kjøres direkte i nettleseren, og kan ramme uavhengig av operativsystem.

Unngå lugubre nettsteder, så trenger du ikke antivirus-program

Denne myten har vist seg vanskelig å knekke, men det er altså bare en myte. Selv anerkjente nyhetsmedier sprer til tider, helt uvitende, ondsinnet kode av typen Adware. Det vil si at koden er lagt inn i eksekverbare annonser. En annen grunn er alle de nettstedene som hackes, men som tilsynelatende fremdeles fungerer – dessverre sprer de ondsinnet kode sammen med normale sidevisninger.

Gratis programvare er like bra som betalte

Nei. Det er dessverre ikke riktig. Det finnes riktignok svært gode gratisprogrammer, men de dekker ikke like bredt og har ikke helt essensielle tilleggstjenester som for eksempel automatisk backup og er ikke like gode på identitetssikring. Og det sier seg selv at det blir litt begrenset med programvare som er utviklet og driftet på dugnad.

- - -

Husk de håndholdte enhetene

Vi har allerede nevnt de håndholdte enhetene. Men vi nevner det én gang til – både mobiltelefonen og tableten trenger et sikkerhetsprogram. Tenk bare på all den digitale bruken vi har på en mobiltelefon i løpet av en dag. Du kan forresten få inspirasjon til ny mobiltelefon her.

Chat

Hva kan vi hjelpe deg med

Chat