Mobilt bredbånd

Kom på nett overalt – med høy hastighet

Med mobilt bredbånd for hånden, kan du koble deg på nett nær sagt overalt. Hastigheten er høy nok til at du, og resten av gjengen, kan komme på nett med hver deres PC eller tablet samtidig.

Routerne til mobilt bredbånd er stort sett batteridrevet, og kan lades via USB eller strømnettet. Mange brukere kan være koblet på samtidig – helt opptil 32 brukere på de mest avanserte. Enhetene, som kommer fra Netgear, Ice, Telenor og Telia, benytter alle det moderne 4G nettverket, som gir høy hastighet og god driftssikkerhet.

  • Alle kan være på nett samtidig – også når dere er på hytta, eller er ute på farten
  • Brukervennlig teknologi gjør tilkoblingen enkel og smertefri
  • Raskt! Faktisk er mobilt bredbånd med 4G, raskere enn et tradisjonelt bredbånd

Hvem har bruk for mobilt bredbånd?

Alle som reiser ut av huset – privat eller i jobbsammenheng – vil ha nytte av et mobilt bredbånd. Enten du skal sjekke siste nytt, se fjernsyn, eller få siste oppdateringer på jobben, eller kanskje se nyeste episode av favorittserien mens du er på farten? Uansett så vil du ha bruk for et raskt, stabilt og trygt nett du kan koble deg opp til.

Hastighet – teoretisk og oppnådd

Den teoretiske hastigheten er på hele 300 Mbit/sekund. I praksis er dette en hastighet som blir litt optimistisk. Mellom 40 Mbit og 100 Mbit/sekund derimot, er surfehastigheter som du kan forvente å oppnå.

Flere faktorer påvirker hastigheten på det mobile bredbåndet. De aller viktigste er overføringsteknologien og dekningen i det området du oppholder deg i. Hvor mange samtidige brukere som er på nett, på den aktuelle mobilmasten, spiller også inn.

De fleste har abonnement uten hastighetsbegrensning, men dersom du har et eldre abonnement, vil det kunne være begrensninger satt av teleoperatøren.

Videre så vil omgivelsene dine spille inn. Er du i kjelleren på en betongblokk, vil med stor sannsynlighet få dårligere dekning enn om du sitter på verandaen.

Dette er hastigheter du kan forvente å oppnå:

  • Under 5 Mbit/sekund – svært sjelden
  • Høyere enn 15 Mbit/sekund – så å si alltid
  • Høyere enn 40 Mbit/sekund – Kan forventes i sentrale strøk og langs hovedveier
  • Høyere enn 100 Mbit/sekund – Oppleves nokså ofte, men da tett på en sender og i gunstige forhold

Tallene ovenfor gjelder nedlastingshastighet, som er den viktigste hastigheten. Opplastingshastigheten ligger normalt mellom 20 og 30 Mbit/sekund hos de norske nettleverandørene. Ved vanlig nettbruk er opplastingshastigheten begrenset til å sende kommandoer til nettstedet du er inne på, eller å sende e-post.

Derfor trenger ikke opplastingshastigheten å være så høy.

Hva duger denne hastigheten til?

Når speedometeret begynner å peke på opp mot 100 Mbit/sekund, så betyr det at alle i familien kan strømme hver sin film – samtidig. Og da er det enda nok kapasitet igjen til at katten kan se morsomme videoklipp av sine artsfrender.

Kan mobilt bredbånd brukes over alt?

Litt banalt, så kan man si at der hvor det bor mennesker, der får man 4G og kan benytte det mobile bredbåndet. Dekningen for landet som en helhet er på rundt 90 % hos operatørene. Så i sentrale strøk og langs hovedveiene, vil man nærmest alltid få 4G dekning og dermed maksimal hastighet.

Når man kommer litt utenfor allfarvei derimot, så vil det nok skorte på 4G sendere en del steder. Og siden 4G teknologien har begrenset rekkevidde, vil man oppleve å gå over til 3G som har en del lavere hastighet.

Men 3G vil fungere godt nok til enklere nettbruk, hvis det er en eller to brukere koblet på det mobile bredbåndet. Dere skal dog ikke forvente å strømme favorittseriene deres.

I de mest grisgrendte områdene, kan hastigheten falle helt ned til 2G. I praksis skjer dette så sjelden at det nærmest er for en kuriositet å nevne, men det forekommer. Surfing ved denne hastigheten begrenser seg til svært enkel nettbruk og sende/motta e-post.

Hvordan virker mobilt bredbånd i praksis?

Som nevnt allerede, kjøper du mobilt bredbånd, for å få internett til PCen eller tableten. Typisk så brukes mobilt bredbånd når man er ute og reiser, eller når man er på hytta eller campingplassen.

Routeren kobles til mobilnettet via et sim-kort, på akkurat samme måte som mobiltelefonen. Så kobles enten PC eller tablet til routeren – så er man på nett og kan surfe fritt.

Teknologien er svært enkel i bruk, og har dere en fornuftig mobildekning, vil også det mobile bredbåndet ha høy hastighet og være driftssikkert.

Enhetene som selges hos oss i Power, kan være koblet til strømnettet, via USB-porten på PCen eller kjøres på batteridrift. Mange kan også lades via bilens 12 volts strømuttak, slik at det blir en virkelig mobil løsning det er snakk om.

Finnes det alternativer til mobilt bredbånd?

Hvis du ikke har muligheten for en fast bredbåndslinje, er det ikke så mange gode alternativer å velge mellom.

Mobiltelefonen kan settes opp som en såkalt hot-spot, og dele mobilt bredbånd på samme måte som en router. Men å dele nettilgangen via mobilen på denne måten er ikke så driftssikkert og tærer hardt på mobilens batterikapasitet – dessuten følger nettet mobilen. Så hvis eieren av mobilen skal av sted, så forsvinner også nettet. Upraktisk.

En annen mulighet er å kjøpe enheter som har innebygd holder for sim-kort. En teknisk god løsning, men dessverre en veldig dyr løsning på sikt da enhver PC og tablet skal ha det nødvendige utstyret og man heller ikke får ubegrenset med sim-kort til et abonnement.

Et lite sparetips

Hvis familien velger billige mobilabonnementer til de fleste av familiemedlemmene, med få GB inkludert i abonnementet. Så kan en eller to ha et abonnement med stor datakvote.

Når det skal surfes, kan alle med liten datakvote «tære» på abonnementet med stor datakvote, når dere er samlet.

----

Mobilt bredbånd på kontoret

Hjemmekontoret

Hjemmekontoret blir med ett veldig fleksibelt når du anskaffer mobilt bredbånd. Alt av filer har du på din PC eller tablet, og eventuelle filer som ligger lagret i skyen er tilgjengelige.

E-post og annen datakommunikasjon er alltid for hånden, og videomøter kan holdes på den bærbare PC’en, fremfor på mobilen.

Som en bonus gir det mobile bredbåndet økt sikkerhet. Når du har med ditt eget mobile bredbånd, slipper du å koble deg opp mot åpne nett på cafeer, bensinstasjoner og lignende.

Så vi snakker om full digital frihet – og økt sikkerhet.

Små og mellomstore virksomheter

De litt større virksomhetene kan nyte kontinuerlig tilkobling til nett, for eksempel når dere er ute hos kunder og leverandører. Uten å måtte be om passord og brukernavn til deres nett, kan dere koble opp mot virksomhetens eget nettverk, hente filer, benytte administrasjons- og salgsprogrammer og så videre.

Hverdagen blir veldig mye enklere – og på de gode mobile routerne trenger du ikke å bekymre deg for driftstiden på batteriet. Ikke bare holder batteriet lenge, men det kan lades opp igjen i bilen.

Dessuten: Den sikkerhetsansvarlige i virksomheten vil elske det mobile bredbåndet, da det fjerner faren ved å koble opp mot usikrede eller delte nett.

Router til hjemmebruk

Hvordan står det til med routeren i hjemmet? Har du sett på de siste nyhetene blant routere, som gir langt bedre dekning innendørs, med høy hastighet og mulighet for mange tilkoblede brukere samtidig.

Se mer her: Routere!

Chat

Alle felter må fylles ut
Hva kan vi hjelpe deg med

Chat