Nettverk og rutere

Error loading Partial View script (file: ~/Views/MacroPartials/Grid.DynamicProductList.cshtml)
Nettverk og routere

Internetthastigheten er ikke bare avhengig av hvilken internettleverandør eller bredbåndspakke du har. Selve oppbygningen av hjemmenettverket ditt spiller også en viktig rolle, spesielt når de kommer til tråløst internett. Ruteren er selve kjernen i hjemmenettverket, da det er den som distribuerer internetsignalet fra veggen og ut til alle enhetene dine, enten via kabel eller trådløst. Hvis du opplever dårlig hastighet, i forhold til hva du betaler, kan de skyldes at ruteren ikke takler så tunge datamengder som det kreves ved eksempelvis internettspill og streaming. Det kan også skyldes at det er for mange enheter koblet til nettverket samtidig. Power fører det beste innenfor nettverk og internett fra kjente leverandører som blant andet Netgear, Jensen, Asus, Apple, Linksys. Det er derfor ingen sak å forbedre hjemmenettverket på et øyeblikk med rutere, switches, nettverksforlengere og nettverksadaptere. Det er også like lett å utvide funksjonaliteten med nettverkslagring (NAS) og trådløse sikkerhetskameraer.

Vi trenger alle internett og nettverk internt i huset, på hjemmekontoret eller når du er ute på farten. Her finner du alt du trenger – bokstavelig talt – for å holde deg på nett. Stabilt og med høy ytelse, slik at du kan få gjort nødvendig arbeid, surfet på nett og strømmet underholdningen din.

På denne siden finner du en samling av produkter som får deg på nett. Enten det er i hjemmet eller ute på veiene. Det er utstyr fra alle de store produsentene, Netgear, Linksys og Apple. Men du finner også utstyr fra våre hjemlige teleoperatører Telenor, Telia og ICE.

  • Trådløst nett i hjemmet er meget fleksibelt og lett å tilpasse nye enheter
  • Mobilt nettverk gir deg internett over alt, med høy hastighet med de nye 4G ruterne
  • Eksterne antenner gir deg bedre mottak og signaler av 3G og 4G
  • Nettverksadapteret kan være din manglende link mellom en enhet og internett
  • Nettverksforlenger virker som en forsterker av det trådløse nettet ditt, praktisk hvis Wi-Fi signalene blir for dårlige
  • Ruteren er «dingsen» som får dere på nett i boligen – bindeleddet mellom alle enhetene og selve internettet
  • Switch er for deg som vil ha et kablet nettverk. Det er driftssikkert og er nærmest umulig for andre å tappe data fra. For deg som ønsker maks sikkerhet – både på drift og sikring av data.

Ruter – senteret i hjemmets internett

Trådløst nettverk er det mest fornuftige nettverket hjemme i de fleste boliger. Det gir stor fleksibilitet både i forhold til plassering av enheter og at det er lett å koble til og fjerne enheter. Hastigheten var ikke så god i internettets spede barndom, men dagens rutere er mer enn raske nok til å holde tritt med det du trenger av data inn og ut for å underholdes, være informert og jobbe.

Det er svært lett å koble opp en ruter, bare følg bruksanvisningen og legg inn brukernett og passord – så er du klar for å koble alle dine trådløse enheter på internett: PC, mobiltelefoner, TV-en, nettbrett.

Normalt så tar det ikke mer enn 10-15 minutter før alt er koblet opp. Kanskje en halvtime hvis det knotes litt underveis.

Vær obs på at i en stor bolig, eller en med mange betongvegger, kan du oppleve dårlig dekning i deler av boligen. Da kan det være nødvendig å sette opp en såkalt nettverksforlenger. Den gjør ikke noe annet enn å ta imot signalene, og sende dem videre, slik at området som er dekket med signaler utvides.

Mobilt nettverk – så du alltid kan være på nett

Mobilt nettverk er den gode løsningen for deg som er på farten. Med en 4G ruter får du faktisk veldig høy hastighet på nettet, faktisk ofte langt raskere enn bredbåndet i hjemmet er.

Du kan koble mange enheter til den samme 4G ruteren, noen kan håndtere så mange som 10 samtidige enheter. Med gode mottaksforhold og ikke alt for mange brukere på en basestasjon på samme tid, kan du forvente å få over 100 mbit tilkobling, og da vil alle 10 brukerne oppleve gode hastigheter.

Signalmottaket til det mobile nettverket kan forbedres med en ekstern antenne. De er små i størrelse, men ledningen fungerer som en antenneslynge og dermed får du vesentlig bedre mottak enn med små antenner som 4G modemene har.

Switch – fordeler signalene i et kablet nettverk

Kablet nettverk i hjemmet er ikke så vanlig lenger, men det finnes fremdeles de som sverger til det. Og jeg kan godt forstå hvorfor. Riktignok er det litt mer trøblete å settes opp, da det skal strekkes ledninger til alle steder du ønsker nett.

Men når nettverket først er oppe og går, så er det ekstremt driftssikkert. Dessuten kan det ikke tappes for informasjon utenfra, som et trådløst nettverk teoretisk kan.

Hastigheten er veldig god på et kablet nettverk, men det er ikke så overlegent som det var før.

Driftssikkerheten er med andre ord den viktigste grunnen til å eventuelt gå for et kablet nettverk. På arbeidsplassen derimot, er det fremdeles gode grunner til å velge kablet.

Trenger du skjøteledninger?

Når du installerer nettverk og setter opp enhetene dine, vil du trolig trenge mer strøm her og der. Midlertidig kan du bruke skjøteledninger og grenuttak til dette, i hvert fall frem til du vet hvor alle tingene dine skal stå.

På permanent basis derimot, bør du ikke basere deg på slik strømforsyning, da det er mindre sikkert enn et fastmontert anlegg, dimensjonert for bruken din. Så når du har fått ting på plass, skal du kontakte en elektriker og få laget en permanent løsning.

Skjøtekabler og forgrenere

Chat

Alle felter må fylles ut
Hva kan vi hjelpe deg med

Chat