Nettbrett

Når du bare skal sjekke e-posten, surfe litt rundt eller bli oppdatert på sosiale medier. Da er nettbrettet din beste venn. Klart til bruk på et øyeblikk, veier nærmest ingen ting og er svært brukervennlig.

Nettbrettet gir deg uovertruffen fleksibilitet og en ytelse som ligger i nærheten av PCens. Er dog lettere å bruke og krever lite vedlikehold i det daglige. Vi har nettbrett fra produsenter som Apple, Samsung, Asus og Huawei – som alle vil løse oppgavene du gir dem på en glimrende måte.

 • Nettbrettet har en svært praktisk størrelse – perfekt når du skal surfe i sofaen, eller på senga
 • Funksjonalitet i nærheten av PCens ved å laste ned aktuelle apper
 • Svært enkle i bruk – lite som kan eller vil gå feil

Men hvordan kan du velge riktig nettbrett, eller tablet, som det også kalles. Vi har sett litt på de forskjellige parameterne, og kommer inn på dem i denne artikkelen. Vi gir deg dog ingen «fasitsvar», for fasiten er avhengig av ditt forventede bruksområde. Men vi «kler deg», slik at du lettere kan finne det perfekte nettbrettet til deg.

Hastighet

Generelt sett, så kan vi si at fra middels dyre nettbrett og oppover, er de alle raske nok for de fleste brukere. Har du spesielle behov til nettbrettet, så går du bare for toppmodellen, så er de i hvert fall raske nok.

De billigste vil ofte oppleves som litt trege, men de kan også fungere helt greit for mange. Det er ditt behov som avgjør hvor raskt nettbrett du trenger.

Lagringsplass

Android og iOS operativsystemene er snille i forhold til å «stjele» av den disponible lagringsplassen. Disse enhetene kan klare seg med 16 GB, men 32 eller 64 GB, er ikke å forakte.

På et Windows nettbrett derimot, er operativsystemet mer omfattende og krever mer lagringsplass. Så du bør ikke gå for mindre enn 64 GB lagringsplass.

Skjermen

Oppløsningen er etter hvert så god på nesten alle nettbrett, at det er kun på billigmodellene det er et tema. Fra HD-oppløsning og oppover er et godt utgangspunkt. Dersom nettbrettet har mindre oppløsning enn HD, vil bruksområdet ditt avgjøre om det er godt nok.

Skal du bare bruke det til litt tilfeldig surfing, eller besøk i nettbanken en gang i blant. Da er ikke oppløsningen så viktig. Skal du derimot bruke det til å se masse bilder og film, så bør du nok holde deg til anbefalingen om HD og oppover.

Når det gjelder skjermstørrelse, synes i hvert fall jeg personlig, at den bør være på rundt 10 tommer eller litt større. Blir skjermen vesentlig mindre enn 10 tommer, blir det litt knotete å bruke grensesnittet og surfeopplevelsen på nettet vil bli redusert.

Tastatur

Skjermtastaturene er gode å skrive på. Hjelpesystemer som autokorrekt, swipe og så videre hjelper deg videre med skrivingen.

Samtidig så kan man ikke helt underslå at et fysisk tastatur er bedre. Du skriver raskere og ender opp med langt færre feil med gode gamle mekaniske taster. De fleste nettbrett har som kjent ikke fysisk tastatur, men du kan kjøpe det som ekstrautstyr.

Men skriver du ikke så mye på nettbrettet, så lever du veldig godt med skjermtastaturet.

Valg av operativsystem

Vi skal ikke gå inn og gi deg en formanende tale om hvilket operativsystem du bør velge. Personlige preferanser spiller så sterkt inn i valg av operativsystem, og de er i bunn og grunn like gode alle sammen. I hvert fall totalt sett. Alle har jo sine svakheter og styrker.

Men det er disse tre operativsystemene du har å velge mellom når du skal kjøpe nettbrett:

 • iOS – på Apple nettbrett
 • Windows – brukes på en rekke nettbrett
 • Android – brukes på en rekke nettbrett

Her står de i totalt tilfeldig rekkefølge …

Det eneste vi vil anbefale ved valg av operativsystem, er at du «får mye gratis» hvis du velger et system du kjenner fra før. Så har du en Android mobiltelefon, eller jobber mye med Windows PC, eller kanskje du er godt inne i eple-verdenen – da bør du velge nettbrett fra samme univers.

Det gir bare en enklere hverdag.

Tilkoblingsmuligheter

Nettbrettet skal selvfølgelig ha støtte for trådløst nettverk. Raritetene hvor det ikke var støtte for dette, er en saga blott, så du trenger egentlig ikke tenke mer på dette.

Det du derimot skal tenke på, er hvorvidt du vil ha mobilt bredbånd. Da får du muligheten til å surfe på nettet, også når du er utenfor dekning fra boligens wi-fi. Veldig praktisk å ha, men det koster jo litt penger.

Tenk over hva du har behov for og velg deretter

Billige nettbrett – er de gode nok?

Til sporadisk bruk er de greie nok. Men det er to ting som ikke kan matche de nettbrettene som er bare litt dyrere.

Det er hvor responsiv skjermen er – noen ganger vil du oppleve at du må trykke en gang eller to ekstra, og det blir faktisk et irritasjonsmoment etter hvert.

Det andre ankepunktet mot billignettbrettene er hastigheten. Ytelsen er skåret helt ned på disse enhetene, for å presse prisen, og det merker du når du nettbrettet får noen utfordringer. Da begynner det å gå sakte, så sakte at du merker det.

Anbefalt ekstrautstyr

Nettbrettet er klart til bruk, slik det er i esken, men det er noen ting du skal vurdere å kjøpe ved siden av.

 • Cover – nettbrettet skal beskyttes, så et cover er nærmest obligatorisk
 • Eksternt tastatur – Praktisk hvis du skriver mye
 • Mobilt internett – Kjøper du et nettbrett uten SIM-kort, bør du vurdere mobilt internett
 • Minnekort – På noen nettbrett kan du bruke et minnekort for ekstra lagringsplass
 • Powerbank – Med en powerbank kan du ta med deg strøm tilsvarende flere dagers bruk

Hvilket prisnivå anbefales?

For et brukervennlig nettbrett, med god hard- og software, pleier vi å anbefale en startpris på rundt 1 500 kroner. Da har du et greit Android nettbrett. Legger du på litt til, så er du oppe i prisleiet til et dugende Windows eller iOS nettbrett.

Skal du ha et som virkelig rocker, og byr på ytelser som matcher en bærbar PC, da ser du fort en prislapp på 6 000 kroner og over. Så da skal du vurdere bruksområdet, og hvorvidt du heller kjøper en bærbar PC.

Da gjenstår det store spørsmålet:

«Hvilket nettbrett skal jeg velge?» Det er et spørsmål vi ikke bør svare på her, da det blir så mange personlige avveininger. Hvilket prisnivå vil du ligge på, hva slags operativsystem har de andre enhetene dine, hvor mye og til hva skal du bruke nettbrettet, osv osv?

For å få mer konkret hjelp til disse spørsmålene, anbefaler jeg at du kontakter vår eminente kundeservice. De kan peke deg i riktig retning, basert på den informasjonen du gir dem.

Du treffer dem, enten på telefon, via e-post, på chatteløsningen her på siden – eller du er selvfølgelig hjertelig velkommen innom i en av våre mange fysiske butikker.

Alternativene

Det er to alternativer til et nettbrett:

 • Phablet – Den såkalte phablet’en, en mobiltelefon som har svært stor skjerm, kan i mange tilfeller være et godt alternativ
 • Bærbar PC – Så skal vi ikke glemme den bærbare PCen, som bare hemmes av størrelsen i konkurranse med en tablet.

Romslig åpent salg

For å gi deg størst mulig trygghet, når du handler hos oss i POWER, har vi faktisk 30 dagers åpent salg. Det er mer enn det dobbelte av hva loven krever ved nettsalg, og gir deg rikelig tid til å finne ut av om det var det rette kjøpet.

Det er selvfølgelig noen unntak ved hygieneartikler, programvare og kjøkkeninnredninger o.l., men ellers så får du altså 30 dagers returrett på hele sortimentet vårt. Praktisk.

Nettbrett og iPad

Nettbrettet tok kundene med storm når det ble lansert. Salget av bærbare PC-er styrtdykket og vi skjønner godt hvorfor. De er brukervennlige og lette å tilpasse til din bruk ved å installere apper. Dessuten er like raske som PC-er og har en behagelig størrelse.

Vi selger nettbrett fra Apple, Samsung, Asus og Amazon – for å nevne noen.

 • Behagelig å bruke når du skal surfe litt, hjemme i sofakroken
 • Godt utvalg i apper gir nettbrettet nærmest uendelige anvendelsesområder
 • Lettere å ha med seg på farten enn en bærbar PC, mange bruker den derfor på jobb

Valg av operativsystem på iPad

Operativsystemene (OS) som er aktuelle på et nettbrett er Android, iOS (iPad) og Windows. Forskjellene mellom disse operativsystemene er relativt omfattende. Ofte vil dine øvrige enheter som PC og mobiltelefon avgjøre hvilket OS du velger, da valget av samme OS enhetene i mellom forenkler bruken av enhetene – du kjenner jo systemet fra før.

Dessuten vil du oppleve fordeler i forhold til flyt av filer som bilder og arbeidsdokumenter. Litt mindre viktig; er det at du ofte kan flytte dine spilldata fra enhet til enhet, når du har samme operativsystem.

Men selv om operativsystemene skiller seg vesentlig fra hverandre, så er faktisk ikke bruken av dem så forskjellig. Du installerer dine apper, styrer enheten med fingeren på skjermen eller via tilkoblet mus og tastatur. Appene du benytter er også ofte de samme, på tvers av OS’ene.

Så selve bruken er altså lik, selv om kjernen er vesentlig forskjellig.

Derfor anbefaler vi, så langt det er mulig, å benytte samme operativsystem som på de øvrige enhetene dine – og særlig mobiltelefonen vekter da tungt, siden du vil kunne bruke samme apper på mobiltelefonen og nettbrettet.

Så hvis du har en iPhone, velger du en iPad når du skal ha nettbrett.

Størrelse på skjermen

Bruksområdet ditt bestemmer langt på vei størrelsen på skjermen. Dessuten teller det mye hvor portabel du ønsker at nettbrettet skal være. Skal du ha den med ut på jobb, skole eller lignende, så skal den være liten og så lett som mulig. Men selvfølgelig, er det estetiske valg som skal tas på nettbrettet – da skal det være så stort som mulig. Bruksområdet setter altså betingelsene, selv når du er ute på farten.

Brukes nettbrettet derimot kun i sofaen, kan den gjerne ese litt ut i størrelse, da du ikke skal bære den hele dagen og ikke vil være avhengig av vesker som passer og lignende.

Og bruker du hovedsakelig nettbrettet til film og annet multimedieinnhold – da er kun det største godt nok.

De mest avanserte nettbrettene erstatter den bærbare PC-en

Dagens nettbrett har blitt svært avanserte. Prosessorene er like raske som i mange bærbare PC-er. Skjermene er tilsvarende gode, og ofte bedre enn vi er vant til fra den bærbare. Programutvalget er også blitt svært godt – nå får du de mest vanlige kontorprogrammene også til nettbrettet, om enn i et litt enklere format.

Mange kan altså velge mellom en tradisjonell bærbar PC eller et nettbrett / iPad, også i arbeidssammenheng. Men det leder oss til det neste spørsmålet; fysisk tastatur, eller ikke.

Skal du ha fysisk tastatur

En av fordelene ved et nettbrett er den enkle bruken. Du styrer alt med fingeren eller kombinasjoner av fingerbevegelser. Enkelt og intuitivt – og svært brukervennlig.

Men skriver du derimot mye, så vil du ofte oppleve at det virtuelle tastaturet på skjermen begrenser deg. For selv om de har blitt gode, med intelligente små hjelpefunksjoner, så er det uten tvil raskere å skrive på et fysisk tastatur.

Heldigvis finnes det fysiske tastatur du kan kjøpe til nettbrettet, sammen med en mus. Da har du igjen tettet gapet mellom nettbrettet og den bærbare PC-en.

Prisene på et fysisk tastatur er ikke avskrekkende – fra noen hundrelapper og oppover. Mange tastaturer virker dessuten som beskyttende deksel for nettbrettet, så det har en ekstra nyttefunksjon.

Deksel til nettbrettet

Når du først investerer i et nettbrett, skal du også kjøpe et deksel. Utover det estetiske, som at du slipper irriterende riper i nettbrettet, virker det også direkte beskyttende. Mister du for eksempel din iPad i gulvet, vil dekselet ofte sørge for å ta for smellen – så du slipper å kjøpe ny skjerm, eller i verste fall, nytt nettbrett.

Dekselet fungerer dessuten som oftest som stativ, slik at du kan ta nettbrettet stående. Praktisk når du ser serier eller filmer på nettbrettet.

Når du kjøper deksel, kan du velge mellom konservative designs som matcher enheten – eller du kan finne noen litt mer kreative for en mer personlig look på din tablet.

Finn deksel (og tastatur) til ditt nettbrett

Lagringsplass får du aldri nok av

Det er visst en uskreven lov, men uansett hvor mye lagringsplass dine digitale enheter har, så ender du med at det blir fullt. Heldigvis er det enkelt å utvide lagringsplassen i mange nettbrett. Du setter bare inn et minnekort.

Prisforskjellene mellom et lite og et stort minnekort er ikke så store. Så når du først kjøper minnekort – kjøp størst mulig. Dessuten kan det være lurt å kjøpe to eller flere, så har du mulighet for å skifte kort når det blir fullt.

Finn minnekort her

Tablet

Trenger du en bærbar enhet, en som er virkelig bærbar – da er tablet’en det beste alternativet. Dagens toppmodeller har ytelse på linje med en tradisjonell bærbar PC, og appene som er på markedet nå holder svært høy kvalitet.

Vi har tablets fra alle ledende produsenter. Velg blant snadder fra Apple, Samsung, Acer m.fl.

 • Moderne tableter i toppsjiktet er raske, brukervennlige og har batterikapasitet som holder deg kjørende hele dagen
 • Tableten er et lett transportabelt alternativ til den bærbare PC-en
 • Med apper kan du gjøre så å si alt på en tablet

App-universet er enormt

Med millionvis av apper tilgjengelig, kan bruksområdet til din tablet utvides med bare noen få klikk på skjermen. Prompe-appene som det ble harselert med i appenes spede start er borte. Appene som ligger på toppen av listene nå har jevnt over god kvalitet og gir deg mye kjærkommen funksjonalitet.

Sammenlignet med de tradisjonelle programmene vi kjenner fra PC-verdenen er prisnivået på apper svært behagelig. Veldig mange er gratis, mens noen av de få appene vi anser som et must, koster noen få dollar.

Tablet eller bærbar PC

For noen få år siden var spørsmålet om du skulle ha en tablet, eller en bærbar PC, et teoretisk spørsmål man ikke satte av mye tid til. Tableten var for treg, skjermen for liten og programvaren for dårlig. Men når du nå får full Office-pakke og mange tilsvarende arbeidsverktøyer og hardware’n dessuten er god nok, er spørsmålet plutselig høyaktuelt.

Svært mange av de arbeidsoppgavene som utføres i løpet av en dag på jobben, kunne fint vært utført på en tablet. Da ville du ha en enhet å jobbe på som veldig enkelt kan bringes rundt til kollegaer, som koster betydelig mindre enn den bærbare PC-en og som du uproblematisk kan ta med hjem.

For at en tablet skal duge til jobbruk, vil det dog være nødvendig med et fysisk tastatur. Skjermtastaturet er ikke godt nok når du skal skrive litt større mengder i løpet av en dag. Dette kommer vi inn på senere i artikkelen.

Skal du ha en bærbar PC til hjemmebruk, er spørsmålet høyaktuelt. For med mindre du bruker PC-en til gaming, videoredigering eller andre veldig krevende oppgaver er konklusjonen den samme: Tablet’en kan godt overta plassen til PC-en.

Praktisk når du skal kose deg i sofaen

Sjarmøretappen til tableten, det er når du skal slange deg i sofaen. Kanskje surfe litt, sjekke oppdateringer på sosiale medier og lese og svare på noen e-poster. Du skal ha enormt mye godvilje for å påstå at det er en koselig opplevelse med en bærbar PC.

Tableten derimot har riktig størrelse, veier lite og har ikke det irriterende vedhenget som tastaturet blir i denne sammenhengen.

Lett å utvide funksjonaliteten

Tabletens store fortrinn er det enorme utvalget av apper. Uansett om du foretrekker iOS eller Android, er det bokstavelig talt snakk om millionvis av apper som bare venter på å bli laster ned og installert. Appene favner over alt fra profesjonell businessprogramvare til de som bare er laget for underholdning.

Kvaliteten har tradisjonelt vært under litt kritikk på appene, men utviklingen mot mer gjennomtenkte apper som gir brukeren en merverdi har vært sterk de seneste årene. Resultatet ser vi nå, hvor det er langt mellom de dårlige opplevelsene på app-fronten.

To gode alternativer til tableten

Phablet; mobiltelefonen som er en mellomting mellom vanlig mobilstørrelse og en tablet. Disse har ofte stor nok skjerm til at du surfer ubesværet og kan enkelt bruke den til jobbrelaterte apper.

Det andre alternativet er selvfølgelig den bærbare PC-en. Selv om appene som har kommet til for eksempel Microsofts Office-pakke dekker behovet til svært mange, er den fulle pakken allikevel bedre og mer omfattende. Et annet eksempel er billedredigeringsprogrammer og lignende. Det finnes apper til tableten, men de blir bare for spede hvis det skal brukes til noe profesjonelt.

Tilleggsutstyr som kan bedre brukeropplevelsen

Tabletens skjermbaserte tastatur er egentlig bare egnet til kosebruk. Når du bruker den privat, holder det skjermbaserte. Men skal du skrive større mengder, eller er avhengig av at det ikke er så mange skrivefeil, da bør du investere i et eget tastatur.

Tastatur til tablets kommer i forskjellige størrelser. Fra de helt minimale som er beregnet på reisebruk (og som ofte utgjør en del av et cover til tableten) og opp til fullverdige tastatur. Komplett med talltastatur og og i «riktig» størrelse.

Mobilt bredbånd er en annen smart ting å investere i, hvis du har med tableten ut på reiser. Kobler du den opp til internett via en bredbåndsrouter, kan du nyte svært høy hastighet på oppkoblingen. Som regel betydelig raskere enn det kobberbaserte bredbåndet de fleste har hjemme i boligen.

Hastigheten vil dog påvirkes av avstand til mobilmasten og hvor mange samtidige brukere som er tilkoblet den aktuelle masten.

Chat

Hva kan vi hjelpe deg med

Chat