USB C

USB C er bindeleddet mellom datamaskinen og mobilen, ut til de mange små hjelpemidlene vi bruker daglig. Eksempler på slike enheter er eksterne harddisker, kamera, tastatur, høyttalere og mye mer!

USB er den ledende standarden for overføring av data. Vi selger USB-produkter fra en rekke produsenter blant annet Huawei, Eletra, Apple og Dacota.

  • Brukervennlig standard for overføring av data
  • Brukes også til stort sett alle innheter, som tastatur, mus, mikrofon, kamera osv.
  • Enkel standard, hvor det ikke er nødvendig med kontrollere o.l. da alt er standardisert av USB-protokollen

Forskjellige USB C produkter

Vi omgir oss som sagt med en rekke produkter som bruker USB til dataoverføring. Men når vi skal kjøpe USB-produkter, hva finnes egentlig?

USB-kabler: Kommer i en rekke varianter, avhengig av standard og hvilke enheter som skal tilkobles. Når du skal kjøpe en kabel, må du vite hvilken du skal ha!

USB-hub: Mange PC-er har begrenset med USB-kontakter. Da er det praktisk med en hub, som gir deg flere nye tilkoblinger. Typisk får du mellom 2 og 8 nye kontakter.

USB konvertere til andre standarder: USB brukes i svært mange enheter. Men fra tid til annen kommer man over andre tilkoblingsmuligheter, og da er ofte en konverteringsenhet redningen. Så kan du koble til USB i din maskin, og bruke den aktuelle andre standarden ut til den eksterne enheten.

USB forlengelseskabel: Dette er bare en lang kabel med inn- og ut-kobling i hver ende. Brukes til seriekobling av kabel for lengre rekkevidde.

USB, hva er det egentlig?

Forkortelsen USB står for «Universal Serial Bus». Sagt på enkel og kortfattet norsk, så er det en standard for overføring av data mellom eksterne enheter og datamaskiner. Hensikten bak teknologien var å lage en standardisert tilkobling, uten behov for styringsenheter eller utvidelseskort i datamaskinen.

Hastigheten har økt gradvis med tiden. Fra en beskjeden start på 1,5 Mbit/S, er vi i dag oppe i en teoretisk hastighet på 10 Gbps. Mens den første standarden, USB 1, kun egnet seg til datamaskinens «inn»-enheter (typisk mus og tastatur), er dagens lynraske standard et godt alternativ i for eksempel eksterne harddisker.

USB 3.1 og USB Type C

Jevn og trutt utvikling av USB-standarden har ført oss frem til dagens standarder. USB 3.1 er banalt sagt hastigheten vi er oppe i, mens USB Type-C er den nyeste pluggen på markedet.

Hvor finner man typisk USB som overføringsstandard?

USB har banet seg veien som det nærmeste vi kommer en standard for dataoverføring mellom digitale enheter. Alle PC-er har flere USB-porter og med den kan vi koble til alle slags perifere enheter. Kamera, skanner, printer, eksterne harddisker, modem… Nær sagt alt som skal kobles til en PC har USB.

For oss forbrukere er det utrolig praktisk. Dermed slipper vi tidligere tiders konkurrerende teknologier og dertil «X» antall forskjellige kabler.

All kablet tilkobling til en mobiltelefon gjøres også stort sett via USB. Mest kjent er selvfølgelig laderen. Den plugger vi jo i nærmest hver eneste dag. Men også annet utstyr som en hub, PC og tastatur kan kobles til via USB-porten.

Hvorfor i all verden kom ikke USB C tidligere?

Når man ser på en USB C plugg og dens små, men allikevel store, nyvinninger er det ett spørsmål som bare presser seg frem: «Hvorfor i all verden har de ikke klart å lage denne pluggen før?»

For hvor vanskelig var det egentlig å lage en USB-plugg som kunne settes inn begge veier? I ett par tiår nå, har vi slitt med USB-kontakter som kun kan settes inn den ene veien, og forskjellen på «opp» og «ned» har vært så marginal på en stadig mindre kontakt. Man har ikke umiddelbart kunnet se hvilken vei som er riktig.

Selvfølgelig er det et i-lands problem. Men det er bare så irriterende at produsentene ikke kan lage noe som fungerer sømløst, særlig når det er produkt man bruker flere ganger om dagen. Men nå er vi der! Endelig kan vi bare sette inn en USB Type-C plugg, uten å tenke på hva som er opp og ned :)

Mobillader

Denne dingsen er helt uunnværlig. Vår favoritt blant alle tekniske enheter, mobiltelefonen, ville vært en kjedelig affære uten en skikkelig lader. Foruten en lader hjemme, har jeg en lader på jobben og en i bilen. Dermed kan jeg alltid fylle på med strøm, når det er nødvendig.

Så slipper jeg å tenke på hvorvidt det er strøm nok på mobilen. Praktisk, siden mobilen er i bruk absolutt hele dagen – som kommunikasjonsenhet, GPS, kamera og selvfølgelig litt ørkesløs sjekking av Facebook og andre sosiale medier.

Finn ladere her: Strøm og lading

 

Ekstern harddisk

En annen enhet med USB-tilkobling som svært mange har, er en ekstern harddisk. De er jo utrolig praktiske! Ikke bare som ekstra lagringsplass, men også til å ta backup ved behov.

Med den nyeste standarden, USB 3.1, er hastigheten på USB blitt betraktelig forbedret. Med USB C er det blitt mer brukervennlig.

Du finner mange gode og prisgunstige USB 3 harddisker her på Power.no. Bare sjekk dette utvalget: Ekstern harddisk

Chat

Alle felter må fylles ut
Chatten er stengt.
Chat med oss

Chat